Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte [Audiobook]

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte [Audiobook]
168,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Descriere Audiobook

Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţa fără de moarte - e un basm, dar ce basm ! Atât de bogat fiind el în sensurile lui, eu n-am să îndrăznesc să vă spun decât trei lucruri : că e un basm inexplicabil, inepuizabil şi inconturnabil." - Lidia Bodea, cu ocazia lansării audiobook-ului.

"Împăratul şi împărăteasa vor să aibă un copil şi nu au; până la urmă se duc la un bătrân care le spune «Duceţi-vă acasă, o să aveţi un copil; dar o să fie unul special.» Ce e special în copilul ăsta? Este special ceva absolut formidabil: nimeni nu ne-a întrebat, când ne-am născut, dacă am vrut să ne naştem, absolut nimeni. Un lucru uluitor al condiţiei umane este că ne-am născut fiinţe libere - putem să facem ce vrem cu viaţa noastră - cu o excepţie: nu suntem liberi în alegerea vieţii înseşi.

Grozăvia este că te naşti fără să te fi întrebat cineva dacă vrei să vii pe lumea asta. Ori copilul ăsta, spre deosebire de toţi copiii din lumea reală, se naşte sub o condiţie : «Nu mă nasc cum vreţi voi; dacă vreau, nici nu mă nasc. Deci, dacă vreţi să mă nasc, daţi-mi ceva; ia, începeţi cu promisiunile!» Şi împăratul începe cu bunuri materiale şi la sfârşit îi vine ideea, din disperare, nemaiştiind ce să-i ofere; spune: «Bine, fiul meu, am să-ţi dau tinereţe fără bătrâneţe şi viaţa fără de moarte». Şi-atunci copilul "tăcu şi se născu".

Genialitatea acestui basm vine de-aici, din faptul că pătrunde în culisele, în premisele aruncării noastre în lume, că împinge libertatea pe care o avem (pentru că asta este miracolul omenirii - noi suntem personaje care alegem liberi ce vrem să se întâmple cu noi, în condiţii date), împinge acest joc, acest pariu al libertăţii într-o zonă a nelibertăţii care face paradoxul condiţiei umane. Te naşti, ca fiinţă liberă, dar te naşti neliber în privinţa naşterii tale.

Basmul se termină cu această întâlnire formidabilă între Făt-Frumos şi propria lui moarte pe care, evadând din condiţia muritor umană, voise s-o ocolească." - Gabriel Liiceanu, cu ocazia lansării audiobookului.

Despre Autori

Petre Ispurescu (n. ianuarie 1830 - d. 27 noiembrie 1887), editor, folclorist, povestitor, scriitor şi tipograf român. Este cunoscut mai ales datorită activităţii sale de culegător de basme populare pe care le-a repovestit cu un har remarcabil. Printre cele mai cunoscute basme culese, editate şi tipărite de Ispirescu se numără: Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără moarte, Prâslea cel voinic şi merele de aur, Balaurul cel cu şapte capete, Fata de împărat şi pescarul, Fiul vânătorului.

Constantin Noica (Vităneşti-Teleorman, 12/25 iulie 1909 – Sibiu, 4 decembrie 1987). A debutat în revista Vlăstarul, în 1927, ca elev al liceului bucureştean „Spiru Haret“. A urmat Facultatea de Litere şi Filozofie din Bucureşti (1928-1931). După efectuarea unor studii de specializare în Franţa (1938-1939), şi-a susţinut în Bucureşti doctoratul în filozofie. A avut domiciliu forţat la Câmpulung-Muscel (1949-1958) şi a fost deţinut politic (1958-1964). A lucrat ca cercetător la Centrul de logică al Academiei Române (1965-1975).

Detaliile Produsului

Titlu Original: Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte
Limba: Română
Numărul de CD-uri: 2
Durata: 1:30
Voce Audiobook: Gabriel Liiceanu
Editura: Humanitas
Apariția: 2008
ISBN: 978-973-1709-81-9
Dimensiuni: 12,5 x 13 cm
Greutatea: 0.0540

Pareri