Țiganul tot Țigan

Țiganul tot Țigan
40,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore
  • În Moldova: 2-3 zile

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

    • 4 persoane au cumpărat acest produs.

Descriere

Traducere din poloneză de Cristina Godun.

Ciclul de reportaje prezentate în volumul Ţiganul tot ţigan de Lidia Ostałowska (traducere din limba poloneză de Cristina Godun) dezvăluie cele mai serioase probleme ale rromilor. Aceste probleme nu trebuie reduse la o singură ţară sau la un singur grup; autoarea descrie fenomene cu care se luptă sau cu care se confruntă rromii din Europa postcomunistă.

Este prezentată viaţa comunităţilor de rromi din România, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Macedonia, Polonia, cu tot ce înseamnă existenţa în ghetou, lupta pentru drepturile politice şi pentru îmbunătăţirea atitudinii celorlalţi faţă de ţigani, tentaţia migraţiei, contactul cu modernitatea şi respectarea etosului şi a rromanipenului (adică a ceea ce îi ţine uniţi şi ce este important pentru identitatea grupului, pentru conştiinţa de sine).

Este o carte despre un popor misterios, cu o istorie pe cât de sinuoasă pe atât de dramatică.


Recenzii

”Rară empatia cu care Ostalowska redă lumea personajelor sale, ca şi cum toată viaţa a trăit printre lingurari & căldărari, şi asta mai cu seamă deoarece ştie să asculte/să spună orice poveste până la capăt – din cele şapte istorii, m-a impresionat îndeosebi „Ederlezi”, un text de 27 pag. în care se narează o zi din viaţa lui Rafet Suleiman din Skopje („Este 4 mai 1999. Marţi”), dar nu o zi oarecare, căci: „Pentru Rafet aceasta este a şaptezecea Ederlezi”, chit că din cauza războiului din fosta Iugoslavie gospodarul nu o sărbătoreşte „în vechea aşezare ţigănească Topana”, ci „în cartierul Suto Orizari, numit de toată lumea Sutka” din Skopje.

Ritmul molcom, cu numeroase digresiuni de atmosferă pregătesc poanta finală, iat-o: „Rafet îi pregătea fiului nunta. Dar mama lui Barie nu a vrut nuntă (…) În ziua nunţii, când oaspeţii deja se distrau, mama lui Barie a spus: o să mă omor, daţi-mi copilul înapoi. Rafet a întrebat: vrei să o iei înapoi dezonorată? Dar ştia că tinerii încă nu o făcuseră. Şi atunci mama a spus: arătaţi-mi cearşaful. Rafet a fost de acord. Le-a poruncit mirilor să o facă în pivniţă. A aşteptat la uşă cearşaful. Aşa a fost concepută Azbia”.

Şi o frază de luat aminte, înainte de a închide cartea: „La Berlin a căzut zidul, la Varşovia şi Praga sunt alegeri, Uniunea Sovietică nu mai există. Dar ei nici nu au habar de asta, tremură în zdrenţe pe trotuarele marilor oraşe. Iar când îşi ridică ochii, văd neoanele”.” -- Emilian Galaicu-Păun, scriitor și critic literar, www.europalibera.org

”Lidia Ostatowska este reporter la Gazeta Wyborcza. Enunţul este important. Din mai 1989, când a apărut primul număr, Gazeta Wyborcza s-a axat pe reportaj. Reportajul oamenilor mici, al cotidianului a fost unul dintre actele de disidenţă ale jurnalisticii poloneze în perioada regimului comunist. După căderea regimului, reportajul a revenit în forţă la Gazeta Wyborcza. Care a reuşit să adune cei mai buni reporteri polonezi.

Ryszard Kapuscinski, autorul reportajelor canonice, jurnalistul clasicizat, spune despre Ţiganul tot ţigan: „Aceste minunate reportaje, scrise cu pasiune şi pline de umanism, pun în lumină o realitate misterioasă şi fascinantă, care te absoarbe de la primele pagini ale cărţii".

„Ţiganul polonez Limalo pleacă în România. Vrea să vadă satele din Podişul Transilvaniei şi să coboare până în adâncul sărăciei pe care o trag ţiganii. Căci poate în acest ţinut al foametei pulsează viaţa după care tânjeşte. Poate acolo ţiganul mai iubeşte ţiganul. (...)

Ţiganul tot ţigan. Fie el dascăl ungur, păstor moldovean, filozof din Slovacia, croitor din Cehia - toţi sunt fraţi. Aşa gândeşte Limalo. Vrea ca în această familie să fie loc şi pentru un calic. Pleacă în călătorie şi, la întoarcere, vrea să poată spune: — Ţiganii români sunt sărmani, dar cinstiţi. Eu am fost pe la ei."

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 220
BRAND: Arc
Apariția: 2011
ISBN: 978-9975-61-636-2
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri