Thocomerius–Negru Vodă [eBook]

Thocomerius–Negru Vodă [eBook]

Preț de Listă: 67,99 MDL (17,00 RON)

Preț: 46,91 MDL (11,73 RON)

Economisești: 21,08 MDL (5,27 RON) (31%)

    • 5 persoane au cumpărat acest produs.

Preț de Listă: 67,99 MDL (17,00 RON)

Preț: 46,91 MDL (11,73 RON)

Economisești: 21,08 MDL (5,27 RON) (31%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

„De două veacuri, istoriografia noastră e obsedată de «continuitate», deci de permanenţă, de imobilitate; e o viziune strâmtă şi statică.

Or, ceea ce a dat naştere Europei noi, cea de după Imperiul Roman, a fost Istoria în mişcare, au fost valurile succesive care, pornite din adâncul Asiei, i-au împins rând pe rând pe huni, care au pus în mişcare popoarele germanice, acestea, la rândul lor, i-au împins pe slavi, iar în urmă au venit celelalte mari valuri turanice, avarii, bulgarii, maghiarii, pecenegii, uzii, cumanii... Voivodatele româneşti sunt rezultatul indirect al ultimului val, cel cuman, lovit şi alungat, la rândul lui, de valul mongol din 1241.

Când încercăm să înţelegem geneza tuturor noilor state din Europa medievală - tocmai din acest punct de vedere, al barbarilor mi­gratori, trebuie să privim, nu din perspectiva vechilor populaţii sedentare!" -- Neagu Djuvara

Recenzie

Neagu Djuvara este împotriva unei istorii româneşti „cosmetiza-te". Este împotriva unei „mentalităţi că unele fapte sau aspecte din trecutul naţional trebuie minimizate sau chiar de-a dreptul ocultate, pe când altele, considerate mai onorabile sau glorioase, trebuie umflate peste măsură, în apreciere sau în stil".

Cartea Thocomerius-Negru Vodă, apărută în primă ediţie în 2007, i-a făcut pe ziarişti să titreze „Vin cumanii".

Istoriografia română neagă originile cumane ale lui Basarab întemeietorul. Nicolae Iorga scria într-un articol din 1927: „Numele (Basarab) e cuman. Dar numai numele?". Marele istoric nu mai repetă întrebarea în monumentala Istorie a românilor apărută zece ani mai târziu.

După Neagu Djuvara:

—    Thocomerius, primul voievod al Ţării Româneşti, face parte din triburile cumanilor negri;

—    Pecenegii şi cumanii sunt triburi distincte. Pecenegii au fost mai puţin organizaţi şi mai sălbatici decât cumanii. Pecenegii au reuşit să-i împingă pe unguri în câmpia Panoniei. Ungurii au reuşit să-i învingă, cu ajutorul cumanilor, pe pecenegi în bătălia de la Le-bunion din 1092. Cumanii le preiau locul în spaţiul carpato-dună-rean. Cumanii din spaţiul sudic al Ucrainei de azi se numesc cumani albi, cumanii din Muntenia sunt cumanii negri. Cumanii sunt identificaţi cu celebrii polovţî, care erau într-un război permanent cu cnezatele ruseşti;

—    Thocomerius, Basarab întemeietorul, Alexandru Nicolae, primii voievozi munteni sunt catolici. Abia Alexandru trece sub suzeranitatea Bizanţului, luând si numele de Nicolae.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

NEAGU M. DJUVARA s-a născut la Bucureşti în 1916, într-o familie de origine aromână aşezată în ţările române la sfârşitul secolului al XVIII-lea, care a dat ţării mai mulţi oameni politici, diplomaţi şi universitari. Licenţiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940).

Participă la campania din Basarabia şi Transnistria ca elev-ofiţer de rezervă (iunie-noiembrie 1941); rănit în apropiere de Odessa. Intrat prin concurs la Ministerul de Externe în mai 1943, este trimis curier diplomatic la Stockholm în dimineaţa zilei de 23 august 1944, în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică.

Numit secretar de legaţie la Stockholm de guvernul Sănătescu, va rămâne în Suedia până în septembrie 1947, când comuniştii preiau şi Externele. Implicat în procesele politice din toamna anului 1947, hotărăşte să rămână în exil, militând până în 1961 în diverse organizaţii ale diasporei româneşti (secretar general al Comitetului de Asistenţă a Refugiaţilor Români, la Paris; ziaristică; Radio Europa Liberă; secretar general al Fundaţiei Universitare „Carol I").

În 1961, pleacă în Africa, în Republica Niger, unde va sta douăzeci şi trei de ani în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului francez al Afacerilor Străine şi, concomitent, profesor de drept internaţional şi de istorie economică la Universitatea din Niamey. Între timp, reluase studiile de filozofie la Sorbona.

În mai 1972, capătă doctoratul de stat la Sorbona cu o teză de filozofie a istoriei; mai târziu, obţine şi o diplomă a Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale de la Paris (I.N.A.L.C.O.). Din 1984, secretar general al Casei Româneşti de la Paris, până după revoluţia din decembrie 1989, când se întoarce în ţară. Din 1991, profesor-asociat la Universitatea din Bucureşti şi membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol" din Iaşi.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-50-3444-3
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android

Pareri