Teoria Rîsului

Mai multe poze

Teoria Rîsului
136,00 MDL (34,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere de Silviu Lupascu.
 
Aparuta in 1900, cartea are in centrul ei o definitie celebra, adesea invocata, a comicului: acesta ar fi du mecanique plaque sur du vivant. O teza caracteristic bergsoniana, inspirata de deosebirea pe care filosoful o face intre natura mecanica a materiei si spatiului si natura spirituala a timpului autentic – cel trait, si nu cel spatializat, masurabil al fizicii. Interesanta insa in acest eseu accesibil tuturor categoriilor de cititori e aplicarea tezei la intreaga tipologie si la diferitele surse ale comicului.
 
Explicatia nenumaratelor situatii comice trecute in revista se dovedeste astfel pe cit de originala, pe atit de credibila si de coerenta.
 
„Ce inseamna risul? Ce se afla in strafundul rizibilului? Ce element comun am putea gasi intre strimbatura unui mascarici, un joc de cuvinte, quiproquo-ul unui vodevil, o scena de comedie fina? Noi vedem in comic, inainte de toate, un lucru viu. De aceea vom trata subiectul, oricit de facil ar parea, cu respectul pe care il datoram vietii.”-- Henri Bergson

Despre Autor

Henri Bergson (1859-1941) este unul dintre cei mai importanti filosofi ai scolii franceze de la sfirsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. Prin studiile, eseurile si conferintele sale, a marcat profund gindirea filosofica europeana.

De acelasi autor, la Editura Polirom au aparut Gindirea si miscarea (1995) si Materie si memorie (1996).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 168
Editura: Polirom
Apariția: Noiembrie 2013
ISBN: 978-973-46-4094-2
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri