Tema pentru acasă

Tema pentru acasă
295,00 MDL (69,24 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

La şcoala din Poiana, profesorul de literatură română e învinuit de noile autorităţi de schimbarea portretului lui Stalin cu cel al lui Eminescu. După un simulacru de proces, Mihai Ulmu, „duşmanul poporului”, ajunge în gulag. Maria Răzeşu, fosta lui elevă din anul IV de liceu, îl ajută să evadeze, dar şi să-şi dea seama de dragostea lor.

O săptămână le-a trebuit soldaţilor ca să-i găsească. Şapte zile au fost de ajuns ca Mihai şi Maria să se regăsească. Nestrivită de calvarul gulag-ului, dragostea răzbate prin piatră ca o iarbă cerească. Răzbate, şoptindu-ne că marile iubiri nu încap în temniţă niciunde şi nicicând.

Bestseller în România și Republica Moldova cu peste 50,000 de exemplare vândute
Peste 500 mii de împrumuturi în biblioteci
Roman tradus în șapte limbi  

 

Recenzii


 

„Nicolae Dabija găsește uneltele literare potrivite ca să poată schimba bezna în lumină. Scenele sunt foarte expresive. Romanul este o carte a îndrăznelii celei mai nobile, a luptei duse contra tuturor nedreptăților lumii. Autorul ne învață cum să înfruntăm legile forțelor brune sau roșii și cum să ne păstrăm demnitatea chiar și atunci când suntem îngenuncheați.”

- Jean-Paul Gavard-Perret, poet și critic literar francez

„Prin acest strălucit debut ca romancier Nicolae Dabija se dovedește a fi un scriitor total și un model uman. Traducerea acestei cărți în limbi de circulație internațională l-ar aduce, după opinia noastră, în apropierea unui binemeritat Premiu Nobel, ceea ce ar fi o mândrie națională și o dovadă că literatura română nu vine cu firimituri la masa marilor literaturi ale lumii.”

- Tudor Nedelcea, editor și istoric literar român

 

Ascultă cartea audio în lectura autorului


 

 

Citește primele pagini


 

Cuvânt

În vara anului 2007 am murit. Era luna când împlineam 59 de ani. Căzusem de pe o stâncă din preajma mănăstirii Ţipova de lângă râul Nistru. Şi atunci, în acele clipe dintre viaţă şi moarte, iar mai exact,  dintre moarte şi viaţă, mi s-a arătat această carte: mai întâi am văzut-o − toată! – în câteva fracţiuni de secundă, apoi, pe măsură ce trecea timp, aceasta mi se dezvăluia filă cu filă, frază cu frază, cuvânt cu cuvânt, în toată dimensiunea ei.

În acele clipe de la fundul prăpastiei am  văzut, ca în lumina unui reflector, nişte bărbaţi, femei şi copii adunaţi în preajma mea, ca să mă încurajeze, ca să mă susţină, ca să-mi întindă mâna şi să mă ridice din bezna în care mă prăbuşisem: erau fiinţe necunoscute, care au revenit ulterior, la fel de vag, şi-n sala de operaţii, şi pe pat de convalescenţă, să-mi povestească, dar nu în cuvinte, ci mai degrabă cu ajutorul unor imagini, naraţiunea care urmează.

Ea mi s-a arătat într-un fel ca o amintire din viaţa altcuiva, ca o developare a unor evenimente ce au avut loc cu mult înainte de naşterea mea, ca o răzbunare, ca o îndeplinire a unor obligaţii. 

Scrierea cărţii le-o datorez acelor necunoscuţi care m-au readus la viaţă.
Ea este a lor.
Eu n-am făcut decât să aştern pe file ceea ce mi-au relatat ei.

Autorul

Orfelinatul 

Şi era miercuri şi ploua.
Atinse, ácele brazilor se risipeau în toate părţile. Firele grele de apă pisau iarba ca s-o bage înapoi în pământ.
Era o perdea de ploaie, cu franjuri lungi, boţită la atingerea ei cu pământul.
Deşi era amiază, se făcuse dintr-odată întuneric.
Îmi place cum cerne în Siberia.

După ce am spălat podelele clasei noastre, fiind de planton în acea zi, m-am aşezat cât mai comod pe pervaz să pot asculta ploaia cum bate toba în acoperiş ca o chemare la luptă şi să urmăresc de sus, de la etaj, cum stropii răpăie grăbiţi prin ograda orfelinatului nostru cu paşi de soldaţi porniţi la atac.

Atunci l-am văzut pentru prima dată pe acel bărbat ciudat, îmbrăcat într-un trenci subţire şi cu un fes de lână tras pe cap, ieşind din şcoala noastră; m-a mirat faptul că nu se grăbea nicăieri: s-a oprit în mijlocul curţii, ca şi când n-ar fi turnat de sus cu găleata, pe urmă a privit lung înapoi, probabil m-a zărit şi pe mine urmărindu-l prin geamul clasei, a pornit iar, apoi s-a oprit din nou, ieşind într-un târziu pe poarta şcolii, ca să dispară în ploaie…

Acel necunoscut avea să revină şi a doua, şi a treia, şi a patra zi.
Nu ştia nimeni nici cine e, nici ce caută la orfelinatul nostru.
Aici, la Nadrecinoe, atunci când împlinisem vârsta de 12 ani, mi-am aflat pentru prima dată numele meu cel adevărat.
Mă numisem până atunci Ivan Ivanov-15, ca şi cum aş fi fost o adresă, şi nu o persoană.

De ce 15? Toţi copiii de la Nadrecinoe, la sugestia unui şef de departe, purtau unul şi acelaşi nume: Ivan Ivanov. Dar profesorii noştri, ca să ne deosebească, ne adăugaseră şi câte un număr: Ivanov I.-1, Ivanov I.- 2… Şi aşa până la 300. Atâţia copii eram la Nadrecinoe. Ni se spunea „copiii lui Stalin”. [...]

Împlinisem trei sau patru ani când am observat pe partea interioară a braţului drept un tatuaj. Oricât m-aş fi străduit să-l spăl, să-l rod până la sânge, să-l fac să dispară, acesta nu se lua. Instinctiv, poate şi pentru că am observat că nimeni dintre colegii mei nu avea un desen asemănător, m-am străduit mereu să-l feresc, să-l ascund de alţi ochi.

Când ne duceam încolonaţi la baie, când participam la competiţii sportive, când munceam verile în atelierul nostru, când ni se schimbau rufele de pe noi, mă străduiam să ţin partea de jos a braţului cât mai lipită de corp, ca nimeni să nu-l observe. Era un rebus, o criptogramă, erau nişte hieroglife?!, nu pricepeam. Abia când am învăţat să citesc, am putut desluşi că erau nişte litere care alcătuiau împreună un cuvânt: MIRCEA. Ce însemna acesta, nu ştiam, dar nici nu aveam de cine să întreb. Nu cunoşteam, de asemenea, dacă mă născusem cu el sau mi-l scrijelise în carne cineva. Era un scris cu o cerneală vârâtă adânc în piele. Nu ştiam cine l-a făcut, de ce? când? cum? Aceste întrebări mi le pusesem nu o dată.

Citește continuarea romanului!

 

Despre Autor


 

Nicolae Dabija este un poet, eseist și istoric literar din Republica Moldova. Autor a peste 80 de volume de poezii, eseuri și publicistică (unele traduse şi publicate în SUA, Brazilia, Franța, Italia, Rusia ș.a.).

Revista americană de poezie Cold Mountain Review îl numește pe Nicolae Dabija unul dintre cei mai de seamă poeți ai lumii.

Laureat al Premiului pentru Poezie la Conferința Tinerilor Scriitori din URSS (1975), Premiul Național al Republicii Moldova (1988, 2011), Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române (1995), Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste, Italia (2014) ș.a. 

  

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 430
Editura: Bestseller
Apariția: 2016
ISBN: 978-9975-3093-8-7
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.8250

Pareri

Părerile Clienților 21 item(s)

Recomand cartea! E foarte interesantă!!!
"Tema pentru acasă" e cea mai bună carte din cîte am citit pînă acum... Istoria de dragoste dintre Maria și Mihai m-a copleșit pînă la lacrimi... Merită de citit!!! Mulțumesc Dn Dabija pentru așa operă!!!
Evaluarea
Parerea lui Mya / (Plasată la data 02.10.2016)
Am rămas profund atinsa
Am rămas profund atinsa de acesta carte, mi sa dus direct la suflet si acolo va rămâne pe mult timp!!! Poți scoate atâtea lectii de viața din ea!!! La sigur o voi mai reciti !!!
Evaluarea
Parerea lui Elena / (Plasată la data 05.06.2014)
O carte extraordinara...
O carte extraordinara... Merita recitita... Unele pasaje au fost citite cu lacrimi.... Recomand cartea.... Daca ma gindesc bine, este unica carte care ma lasat atit de coplesita .... Lectura frumoasa!
Evaluarea
Parerea lui Mariana Ciuflic / (Plasată la data 22.05.2014)
fenomenal
Una din cartile care merita citita si recitita de o mie de ori si de fiecare data descoperi ceva nou in ea.Dabija-un geniu al literaturii romane
Evaluarea
Parerea lui Alina / (Plasată la data 09.03.2014)
o adevarata capodopera
o adevarata capodopera. mi s-a facut pielea de gaina citind aceasta carte,desi stiam dinainte aproximativ despre ce este. + la asta am primit si autograf de la d-nu Dabija. Am luat cartea cind a foat promotia trecuta si am ramas de-a dreptul incintata. Recomand tuturor. E bine sa apreciem si operele celor de-acasa.
Evaluarea
Parerea lui Tasea / (Plasată la data 29.01.2014)
Cite lacrimi pe pagini s-au scurs...
Minunata arte!!!! Opera suprema a romanului de dragoste romanesc!!! Cite lacrimi pe pagini s-au scurs...
Evaluarea
Parerea lui Valeria / (Plasată la data 13.01.2014)
Cel mai frumos roman din toate pe care le-am citit
Cel mai frumos roman din toate pe care le-am citit, o deosebita istorie de dragoste ce poate fi ca un exemplu. Tematica deportarilor din Siberia si tragediilor din anii respecitivi fapt ce pe mine ma impresionat enorm. Acest roman merita sa fie citi si prezent in bioblioteca oricui!
Evaluarea
Parerea lui Marietic / (Plasată la data 13.01.2014)
Roman
e una din cele mai bune carti, cred ca fiecare ar trebui s-o citeasca.
Evaluarea
Parerea lui Stela / (Plasată la data 13.01.2014)
Recomand tuturor!
O lectura captivanta! Recomand tuturor!
Evaluarea
Parerea lui Silvia / (Plasată la data 13.01.2014)
o lectie de viata !
o lectie de viata ! merita citit...
Evaluarea
Parerea lui Violina / (Plasată la data 13.01.2014)
E nemaipomenita!
Am citit aceasta carte, e nemaipomenita...Chiar merita sa o ai in biblioteca ta.
Evaluarea
Parerea lui Irina / (Plasată la data 13.01.2014)
Un roman care nu te lasa indiferent...
Un roman care nu te lasa indiferent...
Evaluarea
Parerea lui Natalia / (Plasată la data 18.11.2013)
Roman profund si patrunzator.
Roman profund si patrunzator. Recomand tuturor, se citeste dintr-o rasuflare!
Evaluarea
Parerea lui Rodica Guzun / (Plasată la data 18.11.2013)
E foarte bunnnn!
Cititi-l,cititi-l si inca o data cititi-l...Merita de pierdut ceva timp si rabdare...E foarte bunnnn!
Evaluarea
Parerea lui Daniela / (Plasată la data 18.11.2013)
fantastica carte!!!
fantastica carte!!!
am cumparat 10 exemplare si le-am facut cadou celor mai scumpi prieteni!! e cel mai frumos cadou pentru suflet!!
Evaluarea
Parerea lui Liliana / (Plasată la data 31.10.2013)
Un roman ce l-am citit cu sufletul la gura
Un roman ce l-am citit cu sufletul la gura, nu puteam sa-l las pina nu l-am citit pe tot intr-o zi, il recomand tuturor.
Evaluarea
Parerea lui Diana / (Plasată la data 31.10.2013)
Recomand
O dragoste frumoasa intr-o lume urita. "De azi incolo, sinteti liberi, tovarasi. ...Stalin a poruncit sa fiti fericiti". Mama ei de libertate... Recomand tuturor, in special celor care voteaza comunistii. Poate isi vor invata odata si odata "tema pentru acasa".
Evaluarea
Parerea lui Nut / (Plasată la data 30.08.2013)
O frumoasa poveste de dragoste
Mi-a placut mult aceasta carte, la final mi-a curs si citeva lacrimi...Recomand in special elevilor 11-12 si cred ca trebuie de introdus in invatamint.
O frumoasa poveste de dragoste unde speranta, dragostea si curajul se imbina armonios.
Evaluarea
Parerea lui Leon / (Plasată la data 14.06.2013)
Ginduri adunate la un loc
Nuștiu de ce, dar după lectura acestei cărți am avut senzația că trăiesc dragostea vieții celor doi eroi din roman. Este o minunată poveste de dragoste, un roman pe care îl recomand tuturor!
Evaluarea
Parerea lui Natalia / (Plasată la data 14.06.2013)
M-a atins foarte tare si am citit-o intr-o suflare.
Una dintre cele mai frumoase carti citite. Un roman si o lectie de istorie care se citeste foarte usor. M-a atins foarte tare si am citit-o intr-o suflare.
Evaluarea
Parerea lui Maria / (Plasată la data 14.06.2013)
O carte de nota 10
O carte de nota 10, am cumparat'o cu un pic de scepticism , dar mi'am schimbat parerea de la primele pagini,pot sa spun cu siguranta ca a devenit una din cele mai iubite carti ale mele)
Evaluarea
Parerea lui Mihaela / (Plasată la data 14.06.2013)