Ștefan cel Mare. Întoarcerea

Ștefan cel Mare. Întoarcerea
75,00 MDL (18,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Această carte este scrisă pentru cititorul larg, pentru cei ce în pofida greutăţilor, au rămas în sânul neamului şi pe pământul străbun. Este adresată şi celor plecaţi în pribegie, pe care dorul de casa părintească, de ţara copilăriei cu bunei buni şi părinţi iubitori le sfâşie inimile, chemându-i înapoi.

S-ar părea că istoria povestită nu are nimic cu ziua de azi. că evenimentele descrise nu ne vizează. Dar prin simplul fapt că este un roman despre Ştefan cel Mare, ea îşi face loc spre cele mai tăinuite şi mai sensibile părţi ale sufletului, unde se cuibăreşte demnitatea.

S-ar părea stranie abordarea acestui sentiment, care acum este lipsit de valoare, când succesul şi bunăstarea se află după hotarele patriei, iar în ţară bat valuri tulburi ridicând pe creastă gunoaie. în vacarmul modernist al mass-mediei, literaturii şi artei de la noi, plin de huiduieli şi mizerii la adresa părinţilor proprii şi a familiilor despărţite, care nu mai găzduiesc dragostea şi înţelegerea, când scriitorii şi artiştii noştri fac chip cioplit miliardarilor oligarhi şi a "stelelor" de pe covoarele roşii ale străinătăţii, acest roman riscă să rămână neobservat.

Nu l-am scris pentru criticii de artă şi literatură. L-am plăzmuit cu gândul la cititorul simplu, pentru acei pe care, indiferent de diplome, ordine şi conturi bancare, îi consider compatrioţi.

După ce despre Ştefan cel Mare au scris Delavrancea şi Sadoveanu, s-ar părea că trebuia să vin cu ceva absolut inedit, în gen postmodernist, cu o colecţie de bancuri despre Ştefan cel Mare, de exemplu, ca să impresionez cititorul şi să fiu în trend. Or, cartea mea se pare că vine în contradicţie cu moda literară. într-un fel ea este afectată de patriotism, care deloc nu caracterizează ziua de azi şi se adresează unui ipotetic viitor.

Şi Vasile Alecsandri, şi Mihail Sadoveanu, şi Barbu De-lavrancea, şi Dimitrie Bolintineanu, şi Gheorghe Asachi, şi Ştefan Iosif au scris despre Ştefan cel Mare în floarea vârstei sau la apusul vieţii sale. Eu am scris despre Ştefan cel Mare şi Tânăr, oferind cititorului istoria întoarcerii lui din exil.

Această întoarcere acasă ar putea-o face oricare din tinerii plecaţi de răul celor ce au pus mâna pe biata ţară şi îşi fac mendrele, călcând dreptatea, jefuind şi jecmănind pe cei rămaşi la voia boierilor, umilind neamul. Astăzi avem nevoie de un lider cu inimă curată, dragoste de ţară şi dorinţă nestăpânită de a face dreptate nu atât sie cât neamului său.

Anume în tineri îmi pun speranţa. Iar lor le-ar fi de învăţătură, ce a făcut Ştefan pentru a uni în jurul său neamul. -- Autorul

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 292
Editura: Pontos
Apariția: 2013
ISBN: 978-9975-51-436-1
Dimensiuni: 13,2 x 20,4 cm
Greutatea: 0.4040

Pareri