Tatăl meu, Lucian Blaga [eBook]

Tatăl meu, Lucian Blaga [eBook]

Preț de Listă: 123,99 MDL (31,00 RON)

Preț: 85,55 MDL (21,39 RON)

Economisești: 38,44 MDL (9,61 RON) (31%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print (PDF)
    • 3 persoane au cumpărat acest produs.

Preț de Listă: 123,99 MDL (31,00 RON)

Preț: 85,55 MDL (21,39 RON)

Economisești: 38,44 MDL (9,61 RON) (31%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

Tatăl meu, Lucian Blaga este prin excelenţă un efort de recuperare – a unui trecut şi a unei însemnate personalităţi a culturii române. Era comunistă şi marele poet sunt deopotrivă personajele acestei incursiuni în memoria personală şi în cea colectivă. Presiunea istoriei nu ştirbeşte însă cu nimic integritatea unei misiuni asumate de autoare cu o tenacitate vecină cu eroismul: aceea a îngrijirii şi editării operei lui Blaga, aventură care i-a marcat profund destinul.

Detaliul biografic plin de farmec, evocarea copilăriei cosmopolite şi a călătoriilor făcute la maturitate, dezvăluirea delicat-discretă a unor adevăruri mai puţin cunoscute îndulcesc gravitatea şocului prin care a trecut Dorli Blaga cercetând cu acribie dosarele de Securitate ale tatălui său: „Caracteristica esenţială a acestor documente de Securitate (din toate categoriile) este aceeaşi ca şi la cele sovietice: toate pleacă de la «prezumţia de VINOVĂŢIE...». O vinovăţie «prefabricată» cu o tematică precisă.

Vinovatul trebuia să demonstreze (ceea ce nu putea) că nu este vinovat. În cazul Tatălui meu: eşti vinovat că ţi-ai permis, ca filozof, să regândeşti lumea şi să o aşezi într-un sistem gândit de tine, eşti vinovat că nu îţi renegi sistemul, eşti vinovat, ca poet, că nu poţi să scrii altfel de poezie decât scrii, că nu accepţi să scrii poezie cu temă, sau altfel de teatru... Mai eşti vinovat că îţi permiţi să gândeşti cu capul tău, şi nu al altora. Eşti vinovat şi că nu poţi să fii «cumpărat», că îţi asumi răspunderea şi consecinţele atitudinii tale, până la orice limită...“

 

Recenzii

„Staţi acum pe scaunele lui Lucian Blaga“, ne spune Dorli Blaga (82 de ani), fiica poetului şi filosofului Lucian Blaga. „Iar acesta a fost biroul său, dar fără imprimantă şi computer“, glumeşte. Dorli Blaga (n.r. – numele real este Ana-Dorica Bugnariu) a păstrat, cu devotamentul lui Sisif, memoria tatălui său într-o perioadă în care destinul său literar era hotărât la mesele politrucilor stalinişti. „Veşnic trebuie să fiu buldogul de pază“, se gândeşte acum şi acceptă neîndoielnic şi cu mândrie acest legământ, ca şi când omul n-ar fi decât măsura unui drum de împlinit.

Dorli Blaga a înţeles acest proverb oriental, „Să n-ai parte de istorie!“, dar n-a încetat niciodată să aparţină unei alte epoci, unei alte lumi, a manierelor elegante şi a frumoaselor cochetării de altădată. Zâmbeşte subtil, poartă superbe mărgele roz-pal şi remarcă dacă un reporter mai stângaci se aşază înaintea sa pe scaun ori dacă îi întinde primul mâna. Nu se face, ştie asta orice cavaler, doar e scris în Cod. -- www.historia.ro

 

Despre Autor

DORLI BLAGA (Ana-Dorica Bugnariu), fiica scriitorului Lucian Blaga, se naşte la 2 mai 1930, la Berna, în Elveţia, unde tatăl ei era ataşat de presă. Până la vârsta de nouă ani trăieşte în străinătate cu părinţii, în Elveţia, Austria, Portugalia, câteva săptămâni la Paris.

Publică volumele Lucian Blaga supravegheat de Securitate, împreună cu Ion Bălu, la Editura Apostrof, Corespondenţa de familie la Editura Universal Dalsi, Tatăl meu, Lucian Blaga la Editura Apostrof, Cornelia Blaga-Brediceanu, jurnale la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj. În 2003 este acreditată cercetător la CNSAS. Participă la emisiuni TVR Cultural.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2013
ISBN: 978-973-50-3884-7
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 384

Pareri