Tatăl celuilalt copil (Top 10+) [Carte de Buzunar] (LIVRARE: 15 ZILE)

Parinoush Saniee

La comandă

Livrare în decurs de 15 zile!

Descriere

Traducere din limba persana de Cristina Ciovarnache
 
Autoarea bestsellerului Cel care ma asteapta, roman interzis de doua ori, cea mai vinduta carte a tuturor timpurilor în Iran  

Intr-o lume in care grija parintilor pentru copii ajunge sa ii indeparteze sufleteste de acestia, romanul Tatal celuilalt copil reaminteste un lucru fara de care orice efort, oricit de bine intentionat, e in van: sa te arati preocupat nu inseamna sa fii mihnit ori sa descoperi lipsuri si ciudatenii pe care sa vrei cu orice pret sa le repari, ci sa arati incredere si sa te porti cu intelegere.
 
Cu iubire. Ceva atit de simplu si atit de fragil...
 
Aniversarea a douazeci de ani ii ofera lui Shahab prilejul unei introspectii asupra copilariei sale, marcata de conflictele provocate in familie de refuzul lui de a vorbi si de relatia tensionata cu parintele sau. Povestea romanului Tatal celuilalt copil contureaza, prin ochii a doua personaje, viata unei familii iraniene tipice din clasa de mijloc, in care fiecare sufera, intr-un fel sau altul, sub povara rolului pe care i-l impune traditia. Tatal lui Shahab, Naser, este convins ca datoria sa fata de familie se limiteaza la a-i asigura confortul material, ignorind nevoile afective ale sotiei si copiilor.
 
Maryam, mama lui Shahab, este nevoita sa isi sacrifice viata profesionala pentru a se ocupa de casa si de cei trei copii, iar sentimentele de neimplinire care o macina ii umbresc viata de familie. In momentul in care mutenia lui Shahab este interpretata de adultii din jur drept simptom al deficientelor mintale, neajunsurile existente intre membrii familiei se acutizeaza tot mai mult. Shahab isi pierde treptat increderea in sine, ajungind la concluzia ca a esuat in datoria filiala si ca nu este, de fapt, copilul tatalui sau.
 
 
 

A photo posted by Bestseller.md (@bestseller_md) on

 
 
 
Recenzii
 
„Una dintre primele mele amintiri este o zi fierbinte de vara in care mergeam de mina cu tatal meu si pe linga noi a trecut un camion plin cu oameni care strigau diverse lozinci. N-am sa uit niciodata sentimentul pe care l-am avut cind o lacrima de-a tatei mi-a cazut pe mina.” -- Parinoush Saniee
 
”Pe parcursul lecturii, background-ul autoarei transpare aproape la tot pasul, Saniee integrind cu pricepere concepte si teorii legate de psihologia copilului si reusind practic sa ne arate nu doar cit de usor putem cauza, ca parinti, traume ireparabile unui copil, dar si cit de usor ar fi sa nu le cauzam. Chiar si asa, citind acest roman atit de realist pina la urma, m-am intrebat nu odata daca el nu s-ar putea preta si unei interpretari alegorice.
 
Shahab nu este doar un copil cu probleme, mutenia lui este de fapt mutenia unui intreg popor terorizat de un regim sever care, sustinind ca ii vrea binele, nu face decit sa-i provoace suferinta. Daca autoarea a avut sau nu aceasta intentie, nu putem sti si nici nu conteaza. Cert este ca ne aflam in fata unui roman care, intr-un fel sau altul, a reusit tot ce si-a propus: sa traga un semnal de alarma, sa-l traga convingator, dar in acelasi timp sa vina cu o rezolvare care sa nu frustreze prea tare asteptarile cititorului. Parinoush Saniee stapineste, in mod categoric, arta compromisului.” -- Florin Irimia, 7 octombrie 2013, in Suplimentul de cultura nr. 412
 
”Tatal celuilalt copil pe care l-as recomanda ca lectura obligatorie si necesara oricarui parinte, mai ales daca are doi sau trei copii. As sfatui mai ales pe tati sa citeasca romanul ca sa poata intelege mai bine ce se intimpla in sufletele copiilor si al mamelor care ii cresc. (...)
 
Romanul se compune din alternanta vocilor – a lui Shahab si a mamei lui, ele dezvaluie drama copilului sensibil, inteligent, plin de imaginatie, drama unei mame care intuieste adevarul, dar are de luptat cu nepasarea unui barbat care-si reduce rolul de tata la munca pentru intretinerea familiei, cu prejudecatile familiei mari, in care soacra ei, o bunica apriga, face mereu comparatii intre nepotii pe care-i are de la cei doi fii. Toti il compara pe micul Shahab cu fratele si sora lui, cu verii lui. Asa ca nu e de mirare ca isi inventeaza prieteni, carora li se destainuie in lungi convorbiri imaginare.” -- Elisabeta Lasconi, 7 noiembrie 2013, in Ziarul de duminica
 
"Plusuri: Romanul Tatăl celuilalt copil depășește cu mult prima impresie pe care o lasă cititorului. Profunzimea cu care analizează societatea iraniană, tributară unor reguli rigide și depășite, transpare abia spre sfârșit, când soluția la problema lipsei de intimitate și la cea a intruziunii în viața de familie se dovedește a fi schimbarea de percepție, renunțarea la unele „tradiții” care de fapt se traduc de-a dreptul prin abuzuri.
 
Minusuri: După cum spuneam, subscriu părerii potrivit căreia romanul a fost scris oarecum în grabă. Putea fi dezvoltat mult, iar valoarea lui ar fi fost cu totul alta.
   
Recomandari: Tatăl celuilalt copil este un roman potrivit pentru cei care apreciază, ca subiect de roman, viața familiei arabe contemporane, dar și pentru cei care sunt curioși cum ar putea fi abordat un copil „cu probleme”."
 
-- Ovidiu Leonte, www.bookblog.ro
 
 
Despre Autor
 
Parinoush Saniee s-a nascut la Teheran, in 1949. Tatal ei, jurist si profesor la universitate, i-a pus la dispozitie biblioteca din casa, indemnind-o sa citeasca si sa-si cultive pasiunea pentru literatura inca de cind era mica. Dupa absolvirea Facultatii de Psihologie, a lucrat o perioada pentru guvernul iranian, in cadrul Ministerului Muncii, si continua sa profeseze ca sociolog si psiholog.
 
A scris mai multe romane, printre care Tatal celuilalt, ce s-a bucu­rat de un mare succes in Iran, dupa debutul cu volumul Cel care ma asteapta, in 2003. Desi initial acest volum a fost interzis de doua ori de regimul iranian, dupa publicare a cunoscut douazeci si una de editii succesive. In 2010 a fost de asemenea tradus in Italia si recompensat cu prestigiosul premiu Giovanni Boccaccio. In prezent, autoarea are alte citeva carti ce isi asteapta publicarea, in cazul in care vor fi aprobate de comisia de cenzura din Iran.
 
Parinoush Saniee este mama a doi fii, amindoi traind in straina­tate, si a devenit una dintre figurile cele mai cunoscute ale inte­lectualitatii iraniene.
 

Mai multe informații

Limba: Română
Pagini: 289
Apariția: 2013
Coperta: Copertă moale
Dimensiuni: 18 x 10,5 cm
ISBN: 978-973-46-6507-5