Ţarismul şi Mişcarea Naţională a Românilor din Basarabia

Ţarismul şi Mişcarea Naţională a Românilor din Basarabia
33,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Politica naţională promovată de Rusia ţaristă în Basarabia a marcat şi, într-un fel, mai marchează evoluţia economică, socială şi culturală a românilor basarabeni.

Rusifîcarea proclamată de către demnitarii ţarişti drept scop principal al învăţământului în Basarabia şi izolarea culturală de România şi de celelalte zone locuite de români au condiţionat analfabetismul aproape total al românilor basarabeni în epoca modernă,  ei având cel mai mare număr de neştiutori de carte nu numai în raport cu mai multe dintre popoarele Imperiului rus, dar şi cu toate celelalte naţionalităţi conlocuitoare din Basarabia (exceptând ţiganii).

Lucrarea de faţă a fost elaborată în baza unor documente depistate de autor în arhivele din Chişinău, Moscova, Sankt Petersburg şi Bucureşti. Ele vizează următoarele aspecte: cultura românească din Basarabia în eforturile ei de a supravieţui, situaţia şcolii basarabene, acţiuni ale guvernului ţarist îndreptate spre izolarea Basarabiei de România, conştiinţa naţională a românilor basarabeni, mişcarea naţională din Basarabia, în particular crearea Sfatului Ţării în 1917, militarii moldoveni şi unirea Basarabiei cu România. -- Gheorghe Negru

"Gheorghe Negru, cercetător la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, dezbate în această lucrare problema nivelului general al culturii în Basarabia secolului al XIX-lea şi pe cel al culturii româneşti în special.

Analiza sa vine în sprijinul cercetătorului modernismului basarabean, întrucât anterior s-a publicat foarte puţin, perioada unionismului fiind valorificată la un nivel maxim. Cu toate acestea nu trebuie trecut peste un secol de istorie, când românii de la est de Prut au trăit izolaţi de restul naţiunii române, şi ea în formare.

Cercetarea dezbate statutul limbii române începând cu alipirea la Rusia a teritoriul dintre Prut şi Nistru, autorul ajungând la concluzia că suntem în faţa unei politici abile pusă la punct pentru rusificarea teritoriului."-- Ilarion Ţiu. Revista Erasmus

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Ţarismul şi Mişcarea Naţională a Românilor din Basarabia
Titlu în Traducere: N/A
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 200
Editura: Prut Internațional
Apariția: 2000
ISBN: 9975-69-177-3
Dimensiuni: 14,5 x 19,5 cm
Greutatea: 0.2720

Pareri