Ţarinele şi puterea - de la Ecaterina I la Raisa Gorbaciova

Ţarinele şi puterea - de la Ecaterina I la Raisa Gorbaciova
35,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Descrierea Cărții

Pe parcursul cărții, autorul face o trecere în revistă a figurilor marcante ale istoriei Rusiei. Deşi aşază în prim-plan personajele masculine, Vladimir Fedorovski pune totuşi accentul pe rolul extrem de important pe care femeile din viaţa acestor conducători l-au avut în istoria ţării şi pe influenţa exercitată de acestea.

În Rusia, influenţa feminină asupra politicii a fost un factor determinant de-a lungul timpului. Ruşii au căpătat obiceiul de a le numi ţarine pe aceste femei influente, indiferent dacă făceau sau nu parte din familia imperială. Cartea de faţă se doreşte a fi atât o prezentare succintă a evenimentelor acestor ultime secole, cât şi un elogiu adus tăriei de caracter a femeilor, care au găsit de fiecare dată forţa de a lupta pentru bărbaţii pe care îi iubeau şi de a-i ajuta pe aceştia să cârmuiască ţara cât mai bine.

Indiferent că vorbim de Ivan cel Groaznic, de Petru cel Mare, de Nicolae al II-lea, de Gorbaciov sau de Elţîn, fiecare a avut cel puţin o femeie care a jucat un rol determinant în viaţa sa. De exemplu, Ivan al IV-lea a avut o legătură specială cu cea dintâi soţie a sa (şi prima ţarină a Rusiei), ea ajutându-l să fie un om mai bun şi mai înţelept; odată cu moartea acesteia s-a produs şi prăbuşirea ţarului, acesta lăsându-se pradă paranoiei şi trăind permanent cu impresia că lumea complotează împotriva lui.

Viaţa lui Petru cel Mare s-a derulat în permanenta prezenţă (şi sub permanenta influenţă) a femeilor, indiferent că vorbim de mama sa (Natalia Narîşkina), de sora lui (Natalia), de Anna Mons (amanta) sau de Ecaterina (soţia) – acestea fiind femeile care au avut un o influenţă preponderentă asupra lui. Raisa Gorbaciova a fost întotdeauna strâns asociată carierei soţului ei, ea insuflându-i soţului său metode mai moderne şi mai puţin misogine decât cele care caracterizau spiritul rus de secole bune.

Despre Autor

Vladimir Fedorovski, scriitor şi diplomat rus de origine ucraineană, a fost unul dintre apropiaţii lui Gorbaciov. Ca diplomat,  i-a revenit misiunea de a le explica francezilor perestroika (1985–1990). Debutul său ca autor de romane a avut loc în anul 1997, când a publicat Lex Deux soeures ou l’art d’aimer.

Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale (scrise în franceză, dar traduse în mai multe limbi) se numără: De la Rasputin la Putin, Sankt-Petersburg. Poveştile de dragoste ale unui oraş, Istoria Kremlinului: de la Ivan cel Groaznic la Vladimir Putin ș.a.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Les tsarines: Les femmes qui ont fait la Russie
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 144
Editura: Litera
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-675-404-3
Dimensiuni: 14 x 21 cm
Greutatea: 0.1440

Pareri