Țara cu un Singur Gras

Mai multe poze

Țara cu un Singur Gras
213,00 MDL (53,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Prefata de Emil Hurezeanu.

Cu 16 fotografii din Coreea de Nord

Dupa ce a transmis de la fata locului in numeroase zone de conflict, in 2012 Adelin Petrisor a ajuns, impreuna cu colegul sau Catalin Popescu, in Coreea de Nord, o tara izolata de restul lumii, in care cultul personalitatii unui dictator comunist a fost „perfectionat” in timp. A fost prima echipă TV din România căreia i s-a permis accesul aici după 1989.

Tara cu un singur gras prezinta vizita la Phenian a celor doi jurnalisti, care au incercat sa surprinda cit mai mult din realitatea de zi cu zi din Coreea de Nord, fiind din acest motiv si protagonistii unor incidente neplacute. Cu unele dintre cele 16 fotografii color care ilustreaza relatarile din carte Adelin Petrisor a participat la International Photography Awards, unde a cistigat premiul la sectiunea „Editorial Non-Pro” si s-a numarat printre finalistii sectiunii „Discovery of the year”.

 „Adelin Petrisor incearca sa schimbe registrul si sa transforme documentarul filmat in carte scrisa. Veti constata singuri daca a reusit. Oricum, notez cu placere ca teleagitatia lui contagioasa intra intr-un foarte nimerit contrapunct cu statica sumbra a celui mai interzis stat al planetei. Coreea de Nord este un fel de distopie infometata a absurdului ideologic cu bomba nucleara, asa cum, odinioara, un fost presedinte francez numea Uniunea Sovietica o Volta Superioara cu arma atomica.

Cine ajunge azi in Coreea de Nord? Citeva zeci de ziaristi alesi pe sprinceana. Adelin Petrisor, dupa cum povesteste, s-a ales aproape singur. El surprinde inefabilul morbid al acestui topos carceral cu umor, bunavointa si reflex critic. Trasaturi indispensabile exploratorului de profesie fara polite de asigurare pentru intilnirea cu monstrii nonsacri.”-- Emil Hurezeanu

Recenzii

”Mereu vor fi intrebari fara raspuns, dar vor fi mai putine decit daca nu te-ai fi dus acolo. Nu am nici un regret ca am ajuns acolo. Lucrurile se vad, se simt altfel, chiar daca functioneaza cenzura. Oamenii pot intelege foarte multe lucruri dintr-un reportaj. De exemplu, ezitarile nord-coreenilor atunci cind un strain incearca sa le vorbeasca. Multi nu au mai vazut straini. Cei care vad un astfel de reportaj inteleg acest lucru. Unii nord-coreeni, cind ne-au vazut, au aplaudat. Ne aratau cu degetul. Oricit ai citi despre astfel de lucruri si oricit ai sti de la ai tai ca la noi in comunism era greu si erau probleme, pina nu vezi si traiesti aceste lucruri, nu le crezi.

Ti se pare ca este o doza de exagerare, ca nu este chiar asa. Insa cind ajungi acolo, vezi tara aia cenusie – daca m-ar pune cineva sa descriu Coreea de Nord printr-o culoare, asa as descrie-o, „cenusiu”. Oamenii sint cenusii, blocurile sint cenusii, atmosfera este cenusie, gindurile tale devin bacoviene in momentul in care vezi ce este acolo si vezi ca esti inconjurat de oameni speriati tot timpul, grabiti sa faca doar ce li se spune. Nu cred ca este jurnalist sanatos la cap care sa nu-si doreasca sa ajunga macar o data in Coreea de Nord.” -- Adelin Petrisor in interviu cu Andrei GIURGIA, noiembrie 2013, in Timpul nr. 176

”Potrivit jurnalistului buzoian, cele mai traumatizante experiente pe care le-a trait pina acum in calitate de jurnalist au fost la baza militara Guantanamo din Cuba si in Coreea de Nord. Aceasta din urma experienta l-a facut sa inteleaga ca daca este o industrie in Coreea de Nord care functioneaza, acesta este propaganda. Ca jurnalist, s-a bucurat ca a ajuns acolo, a marturisit buzoianul, dar si-ar mai dori sa ajunga inca o data atunci cind regimul s-ar prabusi.

In fata clujenilor, Adelin Petrisor a fost provocat sa explice care crede ca ar fi urmarile prabusirii regimului de la Phenian. „Eu cred ca George Orwell in cartea 1984 a jucat intr-o liga mult prea mica. Nu si-a putut imagina ca exista pe Pamint un regim atit de urit. Eu cred ca daca in acest moment, regimul face implozie, multi dintre oameni vor muri de foame pentru ca nu stiu ce sa faca. Ginditi-va si in Romania cit de greu le este unora, chiar si parintilor mei, sa se adapteze capitalismului. E foarte greu sa schimbi mentalitati adinc inradacinate”, a spus jurnalistul.” -- Cristina Beligar, 7 februarie 2014, pe transilvaniareporter.ro

Despre Autor

Adelin Petrisor (n. 1975) este unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti de razboi din Romania. Si-a inceput cariera in anul 1994, la postul de radio 2M+. A lucrat la Tele 7abc, TVR, Antena 1 si Realitatea TV. In prezent este corespondent special al televiziunii publice. A transmis din Irak, Afganistan, Liban, Israel, Algeria, Albania, Egipt, Tunisia, Siria si alte zone de conflict. In 2006 a realizat un reportaj in inchisoarea americana Guantanamo. In timpul ofensivei americane din Irak, in 2003, a fost singurul corespondent roman care a transmis din Bagdad.

De-a lungul timpului a intervievat personalitati precum Yasser Arafat, Ehud Barak, Benjamin Netanyahu, Valentino Rossi, ayatollahul Mohammad Fadlallah, Jaap de Hoop Scheffer.

A fost distins cu Marele Premiu APTR in 2003, Premiul pentru cel mai bun reportaj in 2007 si Premiul pentru documentar politic in 2009. In 2012 a participat la International Photography Awards (Los Angeles) cu cinci fotografii realizate in Coreea de Nord, fiind printre finalistii la Marele Premiu „Discovery of the year” si adjudecindu-si premiul la sectiunea „Editorial Non-Pro”.

Documentarul Coreea de Nord, nimic de invidiat a rulat la TIFF in 2012. In 2013 a fost ales in selectia oficiala la Astra Film Festival Sibiu, unul dintre cele mai importante festivaluri de documentare din Europa de Est. La Editura Polirom a mai publicat Razboaiele mele (editia I, 2010; editia a II-a, 2013) si albumul de fotografii Coreea de Nord, un lagar cit o tara (2012).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 208
Editura: Polirom
Apariția: Septembrie 2013
ISBN: 978973-46-3938-0
Dimensiuni: 12 x 18,5 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri