Tănase Scatiu

Tănase Scatiu

Preț de Listă: 100,00 MDL (25,00 RON)

Preț: 49,00 MDL (12,25 RON)

Economisești: 51,00 MDL (12,75 RON) (51%)

Disponibilitate: În Stoc

Descriere

Cand vazu Scatiu ca i se intorcea trasura goala, pricepu dintr-o clipa ceea ce se intamplase. Atunci, in adevar, paru ca innebuneste. Galben ca un mort, fara a rosti un cuvant, se repezi la revolver, iesi afara si impusca pe Forgas, inhamat cum se afla, descarcand cate sase focuri in el.- Na, na, na, sa te inveti sa mai sari alta data!Dupa aceea arunca revolverul si se napusti asupra lui Stoica.

Acesta crezuse ca-l omoara si pe el, si de frica o luase la goana spre fundul curtii, sperand sa poata incaleca peste zid si sa fuga. Dar Scatiu il ajunse din urma, il inhata de chica si-l duse taras pana in curte, unde il batu hoteste. Dupa ce rasufla bine, ii lasa pe toti gramada si se urca sus.

 

Despre Autor


 

Duiliu Zamfirescu (n. 30 octombrie 1858, Plainesti (azi Dumbraveni), judetul Vrancea - d. 3 iunie 1922, Agapia, judetul Neamt) a fost un scriitor roman, membru titular si vicepresedinte al Academiei Romane. Fiul arendasului Lascar Zamfirescu. Urmeaza clasele primare si gimnaziale la Focsani, iar liceul si Facultatea de Drept la Bucuresti (licentiat in 1880), unde leaga o stransa prietenie cu Duiliu Ioanin - Romanov, viitor magistrat.
 
Este magistrat la Harsova si Targoviste, apoi avocat si redactor la Romania libera. In 1885, intra prin concurs la Ministerul de Externe, iar dupa trei ani, imbratisand cariera diplomatica, este secretar de legatie la Roma pana in 1906, cunoscand perfect italiana. Se casatoreste acolo cu Henriette Allievi si are doi copii (Henrietta si Alexandru), nascuti si crescuti in Italia celor 18 ani de stagiu diplomatic. In 1906, revine in tara si e secretar general la Ministerul de Externe. Se retrage adesea in vila sa de la Odobesti. Dupa razboi, a fost ministru de externe in Guvernul Averescu (13 martie - 13 iunie 1920).
 
S-a stins din viata la Manastirea Agapia. A scris versuri, proza scurta, piese de teatru, dar cea mai importanta contributie a sa la literatura romana o reprezinta romanele sale din Ciclul Comanestenilor (Viata la tara, Tanase Scatiu, In razboi, Indreptari, Anna, ceea ce nu se poate). Acestea se constituie in primul ciclu din literatura romana, asemanator ciclului lui Emile Zola Les Rougon-Macquart.
 
Cele cinci volume au fost scrise departe de tara, la Roma, cand autorul lucra la legatia romana din Italia. La acestea se adauga primul roman epistolar din literatura noastra, Lydda. Prin intermediul familiei Comanesteanu, reprezentanta a vechii boierimi, opusa parvenitilor de teapa odiosului personaj Tanase Scatiu, romancierul ne ofera imaginea complexa a societatii romanesti de la finele veacului al XIX-lea. Via si conacul unde se retragea erau in comuna Faraoanele, in apropiere de Odobesti. Casa exista si astazi, fiind Casa Memoriala. Scriitorul este inmormantat in Cimitirul din Focsani (Sud).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 125
Editura: Erc Press
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-157-511-7
Dimensiuni: 12,5 x 20,5 cm
Greutatea: 0.2800

Pareri