Sunset Park (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Mai multe poze

Sunset Park (Top 10+) [Carte de Buzunar]
136,00 MDL (27,34 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba engleza de Daniela Rogobete.
 
In plina criza economica, Miles, un tinar american de 28 de ani, isi petrece vremea cutreierind si fotografiind peisajul dezolant si obiectele lasate in urma de familiile nevoite sa-si paraseasca locuintele ipotecate, ajunse in proprietatea bancilor. Tinarul are o istorie plina de suferinta, dupa un accident in urma caruia si-a omorit fratele vitreg; accidentul a atras dupa sine izolarea de tata si de mama vitrega.

Dupa ce relatia sa clandestina cu o adolescenta minora declanseaza un scandal in familia fetei, Miles hotaraste sa se intoarca pentru o scurta perioada in Brooklyn, unde se instaleaza intr-o casa abandonata, alaturi de alti locatari, si ei agresati de fauna sociala si de propria neputinta de adaptare. Sunset Park construieste o atmosfera de mit in plina contemporaneitate, o poveste despre dragoste si iertare, nu doar intre barbati si femei, ci si intre tati si fii.


Recenzii

”Preocupat de problemele identitatii, de relatia pe care fiinta umana reuseste (sau nu reuseste) sa o stabileasca cu cei din jurul sau, dar si de diferitele aspecte ale literaturii (nu numai postmoderne!), Paul Auster s-a afirmat de la bun inceput ca autor al unor romane functionind asemenea unor labirinturi pline cu oglinzi, conducindu-si cititorul prin imense biblioteci strabatute de nesfirsite poteci ce se bifurca, pentru a-l face, astfel, sa ia nota de imaginile uneori fidele realitatii, dar alteori distorsionate pe care scriitorul le creeaza cu o imaginatie de-a dreptul prodigioasa. [...]

Aici, intr-o naratiune la persoana a treia, scriitorul relateaza parca in buna traditie a prozei omnisciente o poveste de si despre dragoste, despre singuratate si instrainare in doi – sau in mai multi.” -- Rodica Grigore, 7 martie 2013, in Cultura, nr. 41

”Psihologii distorsionate, familii dezbinate, case parasite in care doar obiectele fotografiate mai pastreaza urmele esecului social, culpe din adolescenta si iubiri ilegale aduna destinele risipite din romanul lui Paul Auster, Sunset Park. Toate personajele se regasesc intr-un fel sau altul in imaginea din final a cartii, cea a soldatului intors de pe front fara miini, incapabil de a duce o existenta fireasca in lipsa unui ajutor.” -- Anamaria Blanaru, 4 septembrie 2012, pe BookMag.ro

”Scris pe fundalul crizei economice incepute in 2008, cel mai recent roman al lui Paul Auster, Sunset Park, reafirma dezamagirea tot mai accentuata a scriitorului fata de America, „o tara in care oamenii urasc cartile”, iar bancile te arunca in strada cind, dupa ce ti-ai pierdut jobul, nu le mai poti plati ratele.

(…) Cit timp raminem, ilegal, in casa amintirilor, a trecutului glorios, sintem in siguranta, insa, asemenea personajelor, va veni si ziua cind va trebui sa iesim de-aici si sa ne confruntam cu prezentul, care e anost si ostil, si atunci nu vom putea decit spune: cei mai frumosi ani ai vietii noastre sint deja in trecut. Irositi.” -- Florin Irimia, 16 iunie 2012, in Suplimentul de cultura, nr. 360

Despre Autor

Paul Auster (n. 1947) este unul dintre cei mai influenti scriitori americani ai zilelor noastre. A studiat literatura la Universitatea Columbia, apoi, intre 1971 si 1974, a trait in Franta, unde si-a inceput cariera literara ca poet si traducator al lui Sartre, Mallarmé si Maurice Blanchot. Pasionat de cinematografie, in 1995 a semnat scenariile filmelor Smoke si Brooklyn Boogie (la al doilea fiind si coregizor), precum si scenariul si regia filmului Lulu on the Bridge (1998).

Autor prolific, Paul Auster a publicat mai multe volume de poezie, eseistica si proza autobiografica. A debutat ca romancier in 1985, cu Orasul de sticla, urmat, in 1986, de Fantome si Camera incuiata, care alcatuiesc impreuna Trilogia New Yorkului. In tara ultimelor lucruri (1987), Palatul lunii (1989), Muzica intimplarii (1990), Leviathan (1992) si Mr. Vertigo (1994) ii consolideaza reputatia de scri­itor preocupat de experimentele lingvistice si de „jocul ideilor“.

In 1999 apare romanul Tombuctu (Polirom, 2003), descris de autorul lui ca „o fabula, un soi de comedie traversata de ample episoade negre“, iar Cartea iluziilor (2002 ; Polirom, 2004) si Oracle Night (2003), doua romane pe tema identi­tatii si a relatiei complexe dintre scriitura si viata, continua explorarea registrelor si posibilitatilor narative. In prezent, romanele lui Paul Auster sint traduse in peste treizeci de limbi.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 276
Editura: Polirom
Apariția: Mai 2012
ISBN: 978-973-46-2693-9
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri