Șuncă pe Pîine

Șuncă pe Pîine
224,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Traducere din limba engleza de Cristina Ilie.
 
O poveste care ni-l readuce in atentie pe Henry Chinaski, cunoscut cititorilor din bestsellerul Femei.
 
Sunca pe piine (1982) relateaza cu un umor savuros primii ani din viata lui Henry Chinaski, nonconformistul alter ego al scriitorului, si experientele maturizarii sale in perioada Marii Crize si in ajunul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Copil solitar si ursuz, terorizat de un tata violent si de spectrul sumbru al saraciei, hartuit fara incetare de ciudati si schilozi care se proclama prietenii sai, Henry se maturizeaza rapid, devenind un adolescent cinic, indolent si agresiv, lipsit de mari ambitii.

Romanul descrie intr-un stil de o vulgaritate adesea socanta, insa de o cuceritoare sinceritate si naturalete, lupta sa cu acneea severa care ii spulbera orice sanse la o viata sociala normala, primele sale experiente erotice si bahice in cartierele sordide din Los Angeles, dar si cele dintii incercari literare.
 
„Daca vrei sa salvezi lumea, trebuie s-o faci cu fiecare om in parte. Cine zice ca o face altfel este fie vreun romantic grandoman, fie politician.” (Charles Bukowski)
 
„O carte foarte vesela, in acelasi timp foarte trista si, in ciuda tonului narcisist, onesta de cele mai multe ori. Bukowski pare sa fi fost scriitorul cel mai potrivit sa descrie California de Sud in perioada razboiului – un pamint plin de spatii terne, nesfirsite, lipsite de cel mai mic interes, in care poate doar imaginatia te opreste s-o iei razna. Intr-o epoca in care toti se inchinau conformismului, Bukowski a scris despre aceia de care toti se fereau: despre uritii, egoistii, singuraticii si nebunii tarii sale.”--The Observer
 

„Wordsworth, Whitman, William Carlos Williams, beatnicii – cu totii au dus arta scrisului catre un limbaj al perfectiunii. Bukowski a trecut aceasta granita.”-- Los Angeles Times Book Review


Recenzii

Henry Chinaski, alter ego al scriitorului american de origine germană Charles Bukowski, este complet lipsit de noroc şi povesteşte despre asta când nervos, când pe un ton de falsă resemnare. Crescând într-un Los Angeles afectat de recesiunea anilor ’30, alături de un tată abuziv şi de o mamă în general placidă, informat de diverşi binevoitori că are o figură pur şi simplu urâtă şi, apoi, afectat de o formă de acnee care-i atrage fascinaţia unanimă a personalului medical cu care se vede forţat să intre în contact, ba, mai rău, lipsit de interes faţă de oricare dintre aspectele vieţii sale de până atunci, Henry consideră că o zi petrecută în pat, verificând auditiv trecerea la timp a curselor aeriene pe deasupra casei sale, şi starea de beţie (puţin mai complicat de atins) sunt singurele forme de bucurie accesibile lui.

A nu se înţelege, din cele de mai sus, că personajul nu are prieteni: de-a lungul anilor de şcoală, un şir pestriţ de indivizi chinuiţi în diverse moduri de soartă se ţin scai de Henry, în ciuda atitudinii lui cel puţin reticente. Îţi vine să-i tragi de mânecă pe nefericiţii ăştia şi să le explici sumar ce gândeşte personajul principal despre ei. Apoi îl ierţi pe acesta pentru că, de obicei, le suportă proximitatea şi pentru că oricum ţi-i descrie atât de plastic, încât nu-ţi rămâne decât să-i dai dreptate în dezgustul şi iritarea parţial mascate.

Plusuri: De la scenele excursiilor în cartiere îndepărtate pentru mâncarea oferită gratis săracilor (pe care familia lui Henry nu ar risca să o procure în văzul vecinilor), de la amintirile despre întâmplări comice din timpul şcolii, până la scenele de abuz fizic şi psihic, la care Henry este mai întâi victimă, apoi spectator, cartea merită devorată.   

Recomandari: Volum nerecomandat persoanelor cu frecvente senzaţii de scârbă. Vocea protagonistului sună un pic a Salinger, Kerouac, Hunter S. Thompson, Bret Easton Ellis.
--Alexandra Gaujan, www.bookblog.ro


Despre Autor

Charles Bukowski (1920‑1994) s‑a nascut in Germania, la Andernach. Cind avea doi ani, parintii sai au emigrat in Statele Unite, stabilindu‑se in Los Angeles, unde scriitorul a copilarit si si‑a petrecut mare parte din viata. A studiat la Los Angeles City College, dar a abandonat curind cursurile si a dus o viata dezordonata, dedicindu‑se scrisului si intretinindu‑se din diverse slujbe marunte.

Scriitor prolific, a publicat numeroase volume de poezii, antologii de povestiri si romane, numarindu‑se printre cei mai cititi scriitori americani contemporani.

La Editura Polirom au aparut romanele Femei (2003, 2011), De duzina (2003), Factotum (2004), Posta (2004), Sunca pe piine (2011) si antologia de poezie Dragostea e un ciine venit din iad (2007).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 291
Editura: Polirom
Apariția: 2018
ISBN: 978-973-46-7376-6
Dimensiuni: 200*130
Greutatea: 0.3000

Pareri