Suflete Moarte (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Suflete Moarte (Top 10+) [Carte de Buzunar]
152,00 MDL (30,55 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Intr-un oras obisnuit isi face aparitia un om onorabil, „de conditie buna“, dornic sa cucereasca inimile noilor sai concetateni. Scopurile lui sunt, in aparenta, celebritatea si bogatia.

Putini stiu insa ca personajul cu pricina, Cicikov, are o pasiune stranie: el nu umbla prin lume pentru a tezauriza bunuri lumesti, ci o marfa aparte-suflete moarte.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall


Recenzie

”Gogol a înnebunit scriind Suflete moarte. Totul a plecat de la o idee amuzantă pentru o povestire, găselniţa fiind Cicikov, un uneltitor oportunist care să călătorească prin Rusia răscumpărând drepturile şerbilor morţi (sufletelor) care nu fuseseră şterşi din listele de recensământ şi care puteau, deci - ca orice bunuri mobile - să fie ipotecate. Pe măsură ce scria cartea, aspiraţiile lui Gogol creşteau; scopul său a devenit acela de a reaprinde sufletul nobil, dar adormit al poporului rus şi a transforma peisajul social şi economic frământat al Rusiei, în marele imperiu plin de strălucire care era destinul său.

Nu mai voia să scrie despre Rusia; dorea să o salveze. Mânat de obsesii mesianice şi după ce a ars de două ori partea a doua a cărţii, Gogol s-a sinucis prin înfometare.

Călătoriile lui Cicikov, într-o troică, de-a lungul marii Rusii, i-au oferit lui Gogol prilejul de a se remarca drept un portretist satiric strălucit, un caricaturist al unei mari varietăţi de tipuri umane. El a adus umorul în literatura rusă - un umor tragic. în Cicikov, Gogol a creat un personaj etern, speculantul, destul de asemănător miliardarilor internetului de astăzi, capabil să exploateze stupiditatea şi lăcomia moşierilor dornici de înavuţire. Gogol nu a găsit cheia salvării Rusiei, aşa cum a dorit, dar a reuşit, fără îndoială, să scrie acel „mare poem epic" care, într-un final obsedant, „a rezolvat misterul vieţii mele".

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Detaliile Produsului

Titlu Original: Мёртвые души
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 468
Editura: Polirom
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-46-3240-4
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.5500

Pareri