Străzi Vechi din Bucureştiul de Azi [eBook]

Străzi Vechi din Bucureştiul de Azi [eBook]

Preț de Listă: 175,99 MDL (44,00 RON)

Preț: 121,43 MDL (30,36 RON)

Economisești: 54,56 MDL (13,64 RON) (31%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print (PDF)
    • 1 persoane au cumpărat acest produs.

* cîmpuri obligatorii

Preț de Listă: 175,99 MDL (44,00 RON)

Preț: 121,43 MDL (30,36 RON)

Economisești: 54,56 MDL (13,64 RON) (31%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

„Acesta este Bucureştiul paşilor noştri. Pe aici, pe una dintre aceste străzi locuiţi şi dumneavoastră sau rudele şi prietenii dumneavoastră, sau o persoană care v-a dat bătăi de inimă sau de cap, pe-aici v-aţi rătăcit, într-o zi, căutând cu îngrijorare numele străzii, pe plăcuţa prinsă acolo, sus, pe casa din colţ.

Străzile sunt făcute din case, oameni şi amintiri. Şi din paşi. Acesta este Bucureştiul paşilor noştri: îl puteţi străbate în câteva ore. Fără, măcar, să vă murdăriţi pantofii de praf." -- Ioana Pârvulescu

În ordine alfabetică, în formula unui dicţionar, cartea prezintă istoria numelor de străzi vechi din Bucureşti. Aproape 500 de imagini însoţesc textul: fotografii de epocă, inedite sau puţin cunoscute, hărţi ale oraşului de altădată, fotografii de azi ale oraşului.


Recenzii

Există un anumit tip de istorie care se pierde foarte uşor, sau, mai bine zis, este obscurată foarte uşor de către trecerea timpului şi viteza erei moderne. În mod ironic, este acea istorie foarte apropriată de noi, peste care trecem în fiecare zi dar nu ştim că este acolo: istoria străzilor pe care locuim.

Este uimitor cât de puţine poţi să ştii despre locurile prin care treci zi de zi. Mai ales într-un oraş cum este Bucureştiul, care a fost construit şi reconstruit de atâtea ori. De aceea mă bucur că am descoperit cartea lui Alexandru Ofrim, Străzi vechi din Bucureştiul de azi. Conţinând aproape cinci sute de imagini şi câteva hărţi vechi, cartea prezintă în ordine alfabetică multe dintre străzile vechi ale Capitalei şi oferă pe alocuri nişte anecdote nepreţuite.

Să vă dau un exemplu. Tatăl meu a crescut pe lângă o stradă numită Maşina de pâine. Într-o zi mi-a explicat că nu ştie de unde vine numele şi că probabil se răsturnase acolo cândva un camion de pâine. Misterul a fost rezolvat când am aflat din carte că acolo fusese amplasată prima brutărie mecanizată din Bucureşti.

Un alt exemplu mai grăitor se referă chiar la strada pe care am locuit eu vreme de zece ani, aflată la intersecţia bulevardului Ion Mihalache cu Titulescu. În a doua jumătate a secolului XIX, acest cartier se numea Mahalaua Dracului şi adăpostea tot felul de răufăcători. Între 1907 şi 1909 a locuit acolo şi Ştefan Luchian, unul dintre tablourile sale numindu-se suggestiv "Mahalaua Dracului". În perioada interbelică zona era condusă de banda lui Victor Talianu, zis şi "regele mardeiaşilor".

"Înhăitat cu o ceată de haidamaci - toţi îmbrăcaţi cu pantaloni cu creţuri, cămăşi cu arnici, brâuri roşii, căciuli ţuguiate, veste cu găitane şi cizmuliţe cu tocuri înalte şi vârfurile cât o băncuţă - cutreierau mahalalele după "gagice". Zbierau cât îi ţinea gura şi cântau acompaniaţi de armonică, d"™alde "Valsul lui Victor Talianu": "Iubeşte-mă, Veto, pe mine, iubeşte-mă, că sunt nebun; căci cine mă pusă pă mine, să maltratez amor cu tine".

Pozele de epocă, luate din arhiva Muzeului Municipiului Bucureşti, care însoţesc toate aceste poveşti, sunt însoţite şi de poze ale Bucureştiului modern, arătând în mod surprinzător că lucrurile nu s-au schimbat chiar atât de mult. Arhitectura oraşului a fost dintotdeauna eclectică şi astăzi o casă din secolul XVIII aflată lângă un zgârie nori nu miră pe nimeni - poate doar pe turişti.

Dacă aţi trăit toată viaţa în acest oraş şi nu aţi avut pe nimeni să vă spună poveştile străzilor sale, atunci cred că merită să vă aruncaţi privirea pe această carte, deoarece veţi afla cu siguranţă ceva. În acest fel, Bucureştiul de altădată nu va dispărea niciodată.

--  Cristi Mitran, Bookblog.ro

 

Despre Autor

Alexandru Ofrim (n. 1964) a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti, unde predă cursuri de istoria mentalităţilor şi de antropologie culturală.

A fost muzeograf, şef al Secţiei de Istorie din cadrul Muzeului de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti.

A publicat volumul Cheia şi Psaltirea. Imaginarul cărţii în cultura tradiţională românească, 2001. Colaborează la Dilema Veche şi la Dilemateca.


Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2014
ISBN: 978-973-50-4154-0
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 304

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: