Steagul Roșu. O Istorie a Comunismului

Steagul Roșu. O Istorie a Comunismului
240,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Librăria Bestseller din Chișinău (Centru) str. Pușkin 35 068-799-933 Stoc limitat
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

La 23 de ani de la prăbușirea Zidului Berlinului, David Priestland, profesor de istorie la Oxford, ne oferă cea mai amplă şi mai completă trecere în revistă a comunismului, de la originile în timpul Revoluției Franceze până la dominația din secolul XX.

Nu lipseşte nici un personaj şi nici un eveniment important, de la Marx, Lenin, Stalin, Mao, Kim Ir Sen la Che Guevara, Fidel Castro, Tito, Ceauşescu și Gorbaciov. Autorul nu merge însă pe cărări bătute, ci reuşeşte să descopere amănunte inedite în biografii sau evenimente care au influenţat deciziile acestor oameni. Caracterul lui Stalin, de exemplu, este descris perfect petrecerile pe care le organiza la dacea lui de lângă Moscova, unde oaspeţii – ei înşişi conducători de teama cărora tremurau milioane de oameni – erau umiliţi şi batjocoriţi.

Cu toate că este o carte de istorie, Steagul roşu este neaşteptat de actuală. Dincolo de înșiruirea cronologică a faptelor, autorul identifică tipare, relaţii cauză–efect şi mecanisme care te fac, după ce citeşti cartea, să rămâi pe gânduri ori de câte ori te uiţi la un buletin de ştiri sau deschizi un ziar. Nu poţi să nu te întrebi în ce măsură comentatorii crizei financiare actuale cunosc avertismentele privind pericolul împrumutării la băncile occidentale, lansate de... Stalin, în urmă cu mai bine de o jumătate de secol, când a refuzat Planul Marshall.

Ne-am obişnuit să vorbim despre prăbuşirea comunismului ca despre o dispariţie, iar David Priestland ne aminteşte că lucrurile nu stau deloc aşa. Comunismul s-a prăbuşit practic doar în URSS şi în partea europeană a blocului sovietic, dar supravieţuieşte în formă radicală în Coreea de Nord, şi-a găsit stabilitatea în Cuba, iar în China a descoperit o neașteptată reţetă de succes. În actuala perioadă de incertitudine economică, în care este tot mai evident că nici capitalismul liberal nu oferă soluţiile dorite, nu trebuie să uităm că necunoaşterea istoriei ne condamnă la repetarea ei.

Recenzii

„În Noiembrie 1989, Zidul Berlinului – simbolul din beton plin de graffitti, al diviziunii dintre Estul comunist și Vestul capitalist – a fost dărâmat; demonstranți fericiți din ambele părți dansau și se cățărau pe ruinele războaielor ideologice ale Europei. Tot în acel an, comunismul primise o altă lovitură prin protestele populare (reprimate cu brutalitate) din Piața Tienanmen din Beijing. Astfel, la exact un secol după ce ascensiunea comunismului internațional organizat fusese marcată de înființarea celei de-a Doua Internaționale a partidelor comuniste și la două sute de ani după ce populația Parisului lua cu asalt un alt simbol al ordinii autoritare – Bastilia – revoluțiile izbucneau din nou în capitalele lumii.”

Comunismul a fost, este și va fi un deziderat, o formă de guvernământ care dă bine în teorie dar eșuează lamentabil în practică, focarul perfect de infecție a societății cu flagelul corupției, al abuzului și al dictatorialismului.

Am simțit-o pe pielea noastră, unii – cei tineri – trăind doar într-o lume marcată de urmările comunismului, dar alții – aceia mai în vârstă dintre noi – trăindu-i în mod direct amalgamul bizar de siguranță și nesiguranță (siguranța locului de muncă, a zilei de mâine, nesiguranța și neîncrederea atunci când venea vorba de securitate și de tot ce însemna ea vis-a-vis de prieteni și cunoscuți), de frică și relaxare (frică de aparatul represiv haotic și nedrept pe care îl reprezenta Securitatea și relaxarea când venea vorba de SRL-uri – săptămână redusă de lucru – de cariere – care existau sau nu, dar un stres prea mare pe seama asta nu ajuta), de interes și nepăsare (interes când venea vorba de ceva ce avea să fie făcut spre propria utilizare – balcoane din keder, sticle de sifon, etc – și nepăsare când venea vorba despre producția pentru stat).

Plusuri: O foarte obiectivă istorie a comunismului – ideologia politică ce a modelat probabil cel mai marcant lumea în ultimul secol, chiar și în țările capitaliste, care au adoptat și ele anumite concepte demne de luat în considerare – Steagul roșu. O istorie a comunismului este cartea care aduce lumină în istoria evoluției comunismului atât ca ideologie, cât și ca politică de stat.

Minusuri: Cartea este mai mult axată pe comunismul din URSS. Cel din „statele satelit” ale URSS-ului, cel din Asia (inclusiv China), din America Latină și din Africa sunt amintite doar, iar analiza lor este foarte succintă (este foarte adevărat că aprofundarea istoriei comunismului din celelalte zone cel puțin atât cât a fost aprofundat cel din URSS ar fi însemnat, probabil, necesitatea completării încă a câtorva volume la fel de mari ca și acesta).

Recomandari: Recomand Steagul roșu. O istorie a comunismului celor interesați de politică sau de istorii în general, dar și celor care vor să știe cum și de ce a luat naștere comunismul, sau cum anume a reușit să se răspândească atât de diferit în toată lumea.

--  Ovidiu Leonte, Bookblog.ro

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Red Flag: A History of Communism
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 816
Editura: Litera
Apariția: 2012
ISBN: 978-606-600-633-0
Dimensiuni: 14 x 21 cm
Greutatea: 0.9000

Pareri