Stalin. Curtea Țarului Roșu

Stalin. Curtea Țarului Roșu
462,00 MDL (92,86 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere de Catalin Dracsineanu.
 
Devenit rapid bestseller, Stalin. Curtea tarului rosu a fost inclus de revista The Guardian in lista celor mai bune carti din 2003 si a fost desemnat Cartea de istorie a anului 2003 in cadrul British Book Awards.
 
Cine era baiatul gruzin care a ajuns sa conduca imperiul vechilor tari? Cine juca pentru el rolul lui Göring, Himmler si Goebbels? Cum traiau familiile celor mai puternici oameni din Uniunea Sovietica? Pornind de la surse de multe ori inedite, Simon Sebag Montefiore descrie viata la „curtea imperiala” sovietica, unde liderul se distreaza jucind jocul mortal al puterii, iar printre femei si copii se amesteca zilnic asasini si fanatici.

Stalin si apropiatii sai acorda imense privilegii prietenilor, maninca si beau fara masura in timpul cinelor de la Kremlin ori Kuntevosi organizeaza razboiul impotriva Germaniei, intr-o lume a tradarii, crimei si promiscuitatii in care soarta fiecaruia se poate schimba intr-o clipa. Montefiore ne ofera portretul inegalabil al unui Stalin pasionat de film, muzica si literatura, care isi iubeste familia, dar nu ezita sa-si elimine brutal adversarii.
 
„O carte care trebuia scrisa. O extraordinara lucrare de cercetare, teribil de lucida.”--The Washington Times
 
„Una dintre putinele carti recente despre stalinism care vor fi citite si in viitor.” --The Guardian
 
Din cuprins:
Acele vremuri minunate: Stalin si Nadia, 1878-1932 • Pe marginea prapastiei, 1934-1936 • Macelul: Ejov, piticul otravii, 1937-1938 • Macelul: Beria intra in scena, 1938-1939 • „Marele joc”: Hitler si Stalin, 1939-1941 • Razboiul: geniul gafelor, 1941-1942 • Razboiul: geniul triumfator, 1942-1945 • Jocul periculos al succesiunii, 1945-1949


Recenzii

”Personalitatea acestui lider nu este oglindita din perspectiva observatorului si nici nu se margineste la stricta acumulare de date biografice care au marcat perioada ce se intinde din 6 decembrie 1878, data reala a nasterii lui Stalin, pina la 5 martie 1953, cind peste destinul tiranului de la Kremlin a picat cortina. Simon Montefiore descrie viata, obiceiurile, abuzurile, povestile de dragoste, meschinariile si intrigile tesute intr-o plasa mlastinoasa din spatele zidurilor de la Kremlin, de unde puteau razbi fie doar cei puternici (a se citi abili), precum Molotov, Hrusciov, Jdanov sau Mikoian, fie cei slabi, care paraseau scena cu picioarele inainte, executati din ordinele „Tatucului”.”-- Marius GABOR, 4 octombrie 2014, pe semnebune.ro
 
”Prima carte tradusa la noi, Stalin.Curtea tarului rosu, (Polirom, Iasi, 2014) constituie ceea ce am putea numi o „istorie de curte”. Cit de bine se potriveste sintagma realitatii sovietice se poate vedea capitol cu capitol, insa curtea tarului rosu a marcat in esenta ei cel mai influent dintre totalitarisme, cel sovietic. Istoricul e preocupat de metabolismul totalitar, de dinamica puterii si mecanismele ei, dar o face detaliind asupra personajelor care alcatuiesc aceasta mare familie bolsevica. Nu cred ca exista o carte care sa ne introduca in atmosfera de familie politica mai bine decit cea a lui Montefiore.

Sergo, Kirov, Buharin, Molotov, Vorosilov, Visinski, Ejov, Iagoda, Beria etc. apar in datele lor civile, in preocuparile lor cotidiene, inseparabile de politica, iubind, mincind, birfind, curteni intriganti si in acelasi timp familisti. Si mai sint si sotiile, fii si fiicele, amantele lor care fac parte din acest tesut familial impregnat incetul cu incetul de politica ca de o toxina care ucide mai lent sau mai rapid. Stalin nu este de la bun inceput „tatucul”, nici liderul maxim, inatacabil, intangibil, divinizat. El este cel care devine in mijlocul revolutionarilor bolsevici Stalin, zeul crud si insingurat.

Montefiore ne prezinta un Stalin incredibil de uman, autodidact, iubitor de literatura, un cititor fervent, implacabil, dar cu rezerve de tandrete nebanuite, un sot iubitor si un parinte atent, in acelasi timp setat pe o neobosita lupta politica impotriva inamicilor reali sau doar potentiali. Totodata, istoricul lanseaza o serie de ipoteze tulburatoare, printre care si aceea ca sinuciderea sotiei, Nadia, constituie declansatorul metamorfozei care-l aduce in scena pe celalalt Stalin, cel care va deveni artizanul Marii Terori. (…) Daca istoria s-a prezentat vreodata in fata ochilor nostri ca un veritabil roman de aventuri, atunci, Stalin.Curtea tarului rosu este, in orice caz, unul dintre cele mai bune.” -- Angelo MITCHIEVICI, 26 septembrie 2014, pe Bookia.ro

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 568
Editura: Polirom
Apariția: August 2014
ISBN: 978-973-46-4441-4
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.5800

Pareri