Soţii şi Concubine

Mai multe poze

Soţii şi Concubine
205,00 MDL (51,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba chineza și note de Ionela Voicu.
 
Autor distins cu Man Asian Literary Prize 2009
 
Nuvela „Sotii si concubine” a inspirat scenariul filmului Raise the Red Lantern, nominalizat la Oscar (1991) si cistigator al premiului Bafta (1993).

Lumea lui Su Tong este lumea burgheziei decadente, un rol însemnat revenindu-le tinerelor din prima jumătate a secolului XX și din perioada Revoluției Culturale lansate de Mao Zedong. Songlian, protagonista nuvelei care dă titlul volumului, este o tânăra de 19 ani care abandonează studiile universitare după sinuciderea tatălui. Ea devine a patra soție a lui Chen Zuoqian, un comerciant de vârstă mijlocie, naraţiunea explorând relațiile cu membrii familiei Chen, mai ales cu soțiile mai în vârstă ale stăpânului, pentru ca în final să scoată la iveală adulterul, pedeapsa şi nebunia.

Ciclul „Viaţa de femeie” creionează o analiză psihologică profundă a vieţii unei femei, de la ipostaza de tânară frumoasă care îşi caută fericirea în braţele unui bărbat bogat până la cea de batrână paralizată care trăieşte cu nostalgia scurtei cariere de actriţă.

„O altfel de viaţă” aduce în prim-plan două surori a căror relaţie simbiotică va sfârşi cu îmbolnavirea uneia dintre ele atunci când cealaltă decide să se căsătorească.

„Arta grădinăritului”, cea de-a patra poveste, arată cum absurdul şi banalitatea unei situaţii pot lua proporţiile unei tragedii, trăite diferit de fiecare dintre membrii unei familii bogate.

 
 
Recenzii
 
„Ce admir cel mai mult la Su Tong sunt stilul delicat şi totuşi bizar, tusele reţinute, dar sigure. Scriitura sa este proba unui adevărat talent literar.” -- Anchee Min
 
„O remarcabilă şi subtilă poveste a sufletului feminin, cu elemente de melodramă specifice literaturii de înaltă clasă.” -- New York Times Book Review

„O carte în care femeile şi bărbaţii ajung să fie ireversibil marcaţi de locul şi timpul în care trăiesc.”-- Kirkus Reviews
 
”I.D.: Ati cistigat premii peste premii, iar un film regizat dupa o nuvela de-a dumneavoastra a fost nominalizat la Premiul Oscar. Pe care dintre aceste distinctii o socotiti cea mai surprinzatoare si de ce?
 
Su Tong: De fapt, eu foarte rar am primit distinctii, asa ca nu mi s-a parut surprinzatoare niciuna. Dupa nuvela Sotii si concubine, publicata acum 20 de ani, regizorul Zhang Yimou a realizat filmul Sus – sus, lampionul rosu. Acest film mi-a adus faima in intreaga lume, de care ma bucur si in ziua de azi. Acesta mi se pare un lucru surprinzator. (Imi aduc aminte ca odata, intr-un anumit context social, mai multe fete angajate in Armata au vrut sa faca o poza cu mine. Pe neasteptate, una dintre ele a descoperit ca este, totusi, o problema si a spus imediat: «Dar el nu seamana cu Zhang Yimou!» Chiar ca este amuzant! Uneori te gindesti ca literatura se adreseaza unor oameni, dar de fapt acei oameni sint interesati de film, nu de literatura.)” -- Su TONG in interviu cu Irina DROMERESCHI, 7 septembrie 2015, pe bookblog.ro
 
 
Despre Autor
 
Su Tong (nascut pe 23 ianuarie 1963) a inceput sa publice poezie si proza inca din anii studentiei. Dupa absolvirea facultatii de filologie, a lucrat la revista literara Zhongshan din Nanjing, unde ulterior a ajuns redactor-sef.
 
Dintre cele mai cunoscute titluri ale sale, amintim: 1934 nian de taowang (Fuga din 1934), considerata de critica o rescriere avangardista a istoriei; Qiqie chengqun (Sotii si concubine); Mi (primul sau roman, tradus in limba romana sub titlul Lumea de orez); Wo de diwang shengya (Eu sint imparatul Chinei); Feiyue wo de fengyang shu guxiang (Trecind in zbor peste satul natal cu nuci stufosi); Yingsu zhi jia (Familia macului); He an (Malul fluviului); Zhi gui (Fantome de hirtie).
 
Multe dintre romanele si nuvelele lui Su Tong au fost traduse in principalele limbi de circulatie internationala. In 2009 autorului i s-a acordat Man Asian Literary Prize, iar in 2011 a fost nominalizat la Man Booker International Prize.
 

Detaliile Produsului

Titlu Original: Qiqie Cheng Qun
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 256
Editura: Polirom
Apariția: Iulie 2015
ISBN: 978-973-46-5468-0
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: