Sonata Kreutzer. Moartea lui Ivan Ilici (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Sonata Kreutzer. Moartea lui Ivan Ilici (Top 10+) [Carte de Buzunar]
136,00 MDL (34,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba rusa si note de Ana‑Maria Brezuleanu si Magda Achim

Sonata Kreutzer, povestea unei gelozii care duce la crima, interzisa la vremea publicarii, face parte dintr-un ciclu de scrieri care critica morala vremurilor, institutiile statului, biserica, civilizatia si cultura, intregul mod de viata specific „claselor cultivate“.

Moartea lui Ivan Ilici isi poarta personajul prin spaimele de dinaintea trecerii „dincolo“. Aflat la apogeul carierei, Ivan Ilici sufera un accident banal. Incetul cu incetul, urmarile acestui accident, o vaga durere intr-o parte, un gust rau in gura, incep sa-l chinuie. Doctorii nu reusesc sa-i aline suferinta si, mai ales, sa dea de cap misterioasei boli care-i macina viata. In cele din urma va muri impacat, cu gandul ca suferinta exista atat timp cat exista teama.

Cand teama a disparut, „s-a sfarsit cu moartea. Nu mai este“.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall


Recenzie

”Moartea lui Ivan Ilici este un roman scurt, dar deloc neînsemnat. Aşa cum criza spirituală a lui Levin, alter egoui Tolstoi, fusese lăsată nerezolvată în Anna Karenina, aici autorul descrie agonia ambivalenţei care a dus la această rezolvare, deşi prin istoria unui om mai simplu şi -nai puţin predispus la crize de identitate decât Levin.

Ivan llici este un birocrat ambiţios ce urcă dând din coate эе scara socială, într-o Rusie coruptă, încă dominată de aparatul birocratic ţarist. El se strecoară cu graţie în rolurile ce îi sunt oferite, ajustându-şi atitudinea şi morala tinereţii la exigenţele carierei şi acceptând bucuros fandoselile şi consolările societăţii mondene, ca şi voluptăţile sale.

Îi place să joace cărţi, un mod de pierdere a timpului pe care Tolstoi îl dispreţuia făţiş, la fel de mult ca şi filozoful Schopenhauer, care îl considera cel mai degradant, lipsit de sens şi „mecanic" comportament posibil. După ce capătă o rană aparent minoră, Ivan devine tot mai neputincios, până când nu se mai poate ridica de pe canapeaua din Dirou.

Tolstoi descrie cu un zel feroce intensitatea suferinţelor lui Ivan, care îl extenuează în aşa măsură, încât renunţă să mai vorbească şi ţipă neîntrerupt, îngrozindu-şi familia. în final, moartea se dovedeşte a nu fi capătul călătoriei spirituale frământate şi neştiutoare a lui Ivan, ci tărâmul pustiu lăsat în urmă prin renunţarea la viaţă, avere, pretenţii şi chiar la intimităţile omeneşti pe care şi le îngăduise pentru a-şi trăi viaţa ca pe o realitate ce merită efortul.

Aceasta este cea mai concentrată declaraţie făcută de Tolstoi de repudiere a unei existenţe sociale corupte din epoca prerevoluţionară.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Lev Nikolaevici Tolstoi (1828‑1910) este autorul unei opere in care individualul si nationalul capata dimensiuni universale. Incepind cu trilogia autobiografica scrisa in perioada 1852‑1857 si alcatuita din romanele Copilaria, Adolescenta si Tineretea, sondarea „fluiditatii” universului interior si a temeiurilor morale ale omului a devenit principala tema a operelor sale. In nuvela Cazacii, eroul, un tinar aristocrat, redescopera bucuria comunicarii cu natura, viata fireasca si integra a omului simplu.

Capodopera Razboi si pace zugraveste viata intregii societati ruse in perioada razboaielor napoleoniene ; evenimentele istorice si interesele personale, caile de autodefinire a personalitatii si spontaneitatea vietii populare sint prezentate drept componente echivalente ale existentei natural‑istorice.

La sfirsitul anilor 1870, scriitorul trece printr‑o criza spirituala amplificata ulterior de ideea desavirsirii morale si a „simplificarii” (care a dat nastere doctrinei si miscarii „tolstoismului”) si intreprinde in operele sale o critica din ce in ce mai accentuata a institutiilor birocratice, a statului, a bisericii (in 1901 a fost excomunicat din Biserica Ortodoxa Rusa), a civilizatiei si culturii, a intregului mod de viata specific „claselor cultivate”: romanul Invierea, nuvela Sonata Kreutzer, dramele Puterea intunericului si Cadavrul viu.

Din opera marelui scriitor, la Editura Polirom au mai fost publicate romanele Anna Karenina (2003, 2007), Invierea (2010), Copilaria. Adolescenta. Tineretea (2012).

Detaliile Produsului

Titlu Original: Смерть Ивана Ильича
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 204
Editura: Polirom
Apariția: Martie 2013
ISBN: 978-973-46-3431-6
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: