Şoimul Maltez

Şoimul Maltez
175,00 MDL (43,96 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Hammett reprezintă, alături de Raymond Chandler, snimbarea de direcţie din romanul poliţist, de la modelul „marele detectiv versus crima enigmatică", a abordarea mai „cotidiană". Această schimbare a fost clar influenţată de factori precum dezvoltarea spaţiului urban şi a marilor afaceri, dar şi a corupţiei, elemente :e par a fi caracterizat perioada de după Primul Război Mondialîn America de Nord.

Ţintind spre un orizont larg, Hammett introduce în lucrările sale diverşi protagonişti, o serie de locaţii, atât reale, cât şi fictive, ca şi descrieri foarte „libere". Spre deosebire de aura atotcuprinzătoare a corupţiei ce se infiltrează în romanele lui Chandler, stilul intrigilor poliţiste ale lui Hammett este întortocheat, cu o serie aparent nesfârşită de răsturnări de situaţii.

Sam Spade este doar unul dintre protagoniştii detectivi ai lui Hammett. El se mişcă într-o lume violentă, murdară, în care toate personajele sunt egoiste, necinstite sau agenţi dubli. Spade este predispus către momente de introspecţie sau de măiestrie exhibiţionistă, precum Sherlock Holmes sau Dupin, dar şi spre încăierări, înjurături şi cacealmale, ca un adevărat erou de foileton dintr-o fiţuică de scandal.

Şoimul maltez reflectă tocmai acest amestec: în esenţă, avem de-a face cu poveşti poliţiste în care elementele respectabile ale genului se combină cu scene de acţiune şi de aventură, dar plasate pe fundalul unei lumi în care respectul sfârşeşte inevitabilîn jaf sauîn crimă.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 269
Editura: Orizonturi
Apariția: 2006
ISBN: 978-973-736-043-4
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri