Societatea Rafinată. Politică și Politețe în Franța, din Secolul al XVI-lea până în Secolul al XX-lea

Societatea Rafinată. Politică și Politețe în Franța, din Secolul al XVI-lea până în Secolul al XX-lea
49,00 MDL (12,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Admirator al lui Fernand Braudel, am regretat, ca și mulţi alţii, câ el nu și-a putut duce la bun sfîrşit reflecţiile asupra identităţii franceze. Aş dori să urmez, cu modestie, aria sa de cercetare, pentru a încerca sâ pricep ce fapt a construit ţi a făcut să dureze cea din urmă. Un asemenea cîmp de analiză il întretaie pe cel al legăturii sociale: cum se stabileşte, intre guvernanţi și supuşi, un contract Implicit a cărui perenitate se fixează pentru secole, în ciuda tuturor problemelor îmflnite?

Chestiunea aceasta implică fn acelaşi timp problema puterii, a autorităţii, a obedienţei, adică a politicului, noţiune cuprinzătoare care depăşeşte contingenţa acţiunilor șl chiar a principiilor, pentru a se stabili fn spaţiul simbolic și cultural al naţiunii, pe care se clădeşte statul și coeziunea întregii societăţi. Anumite elemente constitutive din acest ansamblu complex îşi au originea evidentă în Evul Mediu, dar nu e de competenţa mea să explorez încă un mileniu.

Un pariu de dificultatea căruia îmi dau seama, lucrarea de fată se referă la ultimele cinci secole din istoria noastră; ea se deschide cu momentul dnd Cnstofor Columb descoperă America, pentru a se închide, oarecum provizoriu, la sflrşitul secolului al XX-lea. Contemporanii noştri rafinaţi, adică banal de politicoşi, ar avea neîndoios dificultăţi în a se recunoaşte, fie şi parţial, în descrierea lăsată de Machiavel sau de Baldassare Castiglione la începutul secolului al XVI-tea despre nobilii francezi, războinici, brutali,  dispreţuind cultura şi în mod deosebit literatura. Obiectul acestei cărţl constă In a arăta cum,  de ce se construieşte o personalitate colectivă foarte diferită de un asemenea stereotip.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 392
Editura: Cartier
Apariția: Ianuarie 2005
ISBN: 978-9975-79-231-8
Dimensiuni: 13,7 x 20,6 cm
Greutatea: 0.4800

Pareri