Şlefuitorul de Lentile

Şlefuitorul de Lentile
50,00 MDL (10,05 RON)

Disponibilitate: În Stoc

Doar 1 exemplar disponibil

sau

Descriere

Şlefuitorului de lentile  rămâne a fi, desigur, Benedict (Binecuvântatul!) Spinoza în persoană, însă care, implicit, poate deveni oricare dintre marii creatori) se confirmă adevărul că o astfel de selecţie şi „recoltare" de imagini, acte, documente, întâmplări, prezumţii, teze şi antiteze din realitatea spectacolului general al artelor, din biblioteci, din spaţiul mental şi spectrul sufletesc sau din mitul şi fantezia sui generis, de regulă, remodelează, reproiectează şi reedifică, prin împlinire.

Anume aceasta s-ar numi creaţie (şi nicidecum... recreaţie, divertisment, plăcută petrecere de timp), în mod particularizant s-ar numi literatură în lumea căreia funcţionează ca şi cum o imuabilă legitate ce ar avea tangenţă cu înclinarea spre transcendental  a ceea ce, în filosofie, se referă la conştiinţă.

Adică, specificul eu-lui altcuiva - celuilat - constă în imposibilitatea de a nu se confunda nicicând cu al meu (al tău, al lui), nici să devină parte din natura sa, de a fi mereu detaşat de mine (tine, el) şi, totuşi, în raport inevitabil, afin cu mine-tine-el. Deoarece există o predistinată mediere a conştiinţelor înde ele.

Astfel că textele despre istoria scrisului şi cea (dramatică!) a manuscriselor sau despre doar „câte mai puţin de un geniu pe deceniu" în durata civilizaţiilor umane, despre primordiul celor ce aveau să ajungă inegalabile personalităţi de creaţie sau despre relaţia scriitorului cu puterea.

Despre inspiraţie şi metodele de creaţie sau despre reluări, contaminări, pastişe, despre onorariile care, de cele mai multe ori, au fost destul de... zgârcite sau despre ultimele clipe din viaţa nemuritorilor etc. -, acele texte, deci, au cunoscut o variantă apropiată celei prezente încă în vara anului 1991. Insă abia peste zece ani am revenit la ele, dându-le o „a doua formă".-- Autorul

"Talent viguros, suflet ţinându-se la cea mai superioară condiţie, cea a sublimului, fascinat de reînnoita disponibilitate a cuvântului de a sugera, în diverse moduri, mereu altceva, scriind bine într-o limbă cu o deplină circulaţie sufletească de mare amploare, cum este româna, Leo Butnaru este unul din puţinii noştri scriitori căruia Ziua Literară de Mâine nu-i va cere să renunţe la vreuna din cărţile scrise." --Vasile Romanciuc

Despre Autor

Leo Butnaru născut la 5 ianuarie 1949, comuna Negureni, județul Orhei, Republica Moldova) este un poet, prozator, istoric literar, eseist și traducător român. Licențiat în jurnalism și filologie al Universității de Stat din Chișinău (1967–1972).

Volume de poezii: Aripă in lumină, 1976; Sâmbătă spre duminică, 1983; Duminici lucrătoare, 1985; Formula de politeţe, 1985; Carantina maşinii de scris, 1987; Iluzia necesară, 1993; Gladiatorul de destine, 1998; Identificare de adresă, 1999; Lamentaţia Semiramidei, 2000; Strictul necesar, 2002; Pe lângă steag, ştreang şi înger, 2003; Cetatea nu e gata de război, 2003; În caz de pericol, 2004, ş.a.

Proză, eseuri: De ce tocmai mâine, poimâine?, 1990; Umbra ca martor, 1991; îngerul şi croitoreasa, 1998; Student pe timpul rinocerilor, 2000; Lampa şi oglinda, 2001.

Dialoguri, interviuri: Răspuns şi răspundere, 1989; Spunerea de sine, 1994; Prezenţa celuilalt, 1997; Micşorarea distantei, 2004.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Şlefuitorul de Lentile
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 251
Editura: Prut Internațional
Apariția: 2005
ISBN: 9975-69-758-5
Dimensiuni: 14,5 x 20 cm
Greutatea: 0.3120

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: