Sînt un Om de Stînga

Sînt un Om de Stînga
106,00 MDL (26,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„Sunt ca la capataiul unui om muribund, care stiu ca o sa mai traiasca inca 30-40 de ani, dar care acum isi da duhul fiindca si-a pierdut speranta si sensul. Intrebarea mea a fost simpla: de ce acest lucru se intampla acum? Care sunt cauzele a ceea ce se intampla? Cum de nici Stalin si nici Ceausescu nu au putut sa ne distruga sensul si speranta? Cum de am iesit mult mai optimisti, cu mult mai multa pofta de viata si speranta, dintr-o perioada sumbra si „acestia“ au reusit sa distruga tot? Cum e posibil ? Ce se intampla cu noi?

Un bun amic care din disperare ca nu poate sa-si faca meseria aici a plecat din tara, un intelectual remarcabil, Dan Ungureanu, imi spunea amarat de undeva de prin Canada: „Sub regimurile totalitare, dizidenta e posibila. Sub dictaturi, revolta e posibila. In regimurile clientelare, nici dizidenta, nici revolutia nu sunt posibile. Romanii nu mai vin la demonstratii fiindca demonstratiile nu duc nicaieri. Intr-un regim democratic, demonstratiile si grevele cresc presiunea opozitiei asupra guvernului. In regimurile clientelare, opozitia e la fel de clientelara ca si puterea.

Romanii nu mai vin la manifestatii fiindca n-au impotriva cui manifesta. In totalitarism, o singura persoana era responsabila pentru toate nenorocirile, pentru saracie, mizerie si supravegherea politieneasca. Era simplu de inlaturat. In sistemul clientelar, hidra cu numeroase capete, rasturnarea nu e posibila.“ -- Vasile Ernu

Recenzie

Îmi permit să avansez totuşi numele unui autor pe care-l consider cel mai valoros şi cel mai exportabil exponent al literaturii „moldo-române“ din ultimul deceniu: Vasile Ernu, intelectual critic de prima linie şi un foarte special scriitor de idei al erei globale. Indiferent cum te-ai poziţiona ideologic faţă de el, volume precum Născut în URSS sau Ultimii eretici ai Imperiului, duplexul „literar“ cu Bogdan-Alexandru Stănescu din Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc, participarea la proiecte social-critice incomode („de stînga“ sau nu) precum Iluziile anticomunismului… sau CriticAtac îl recomandă ca pe un reper de neevitat.

Şi îl plasează, mutatis mutandis, într-o tradiţie a intelectualilor – şi scriitorilor – revoltaţi, etici şi „eretici“ veniţi de peste Prut: Russo, Stere, Goma… Exagerez? Vom vedea. Iar viitorul ne va aduce, sînt convins, destule surprize. -- Paul Cernat

Despre Autor

Vasile Ernu este nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi, 1996) si al masterului de Filosofie (Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj‑Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff si redactor asociat al revistei Idea arta+societate. A activat in cadrulfundatiilor Idea si Tranzit si al editurilor Idea si Polirom.

In ultimii ani a avut rubrici de opinie in Romania libera si HotNews, precum si rubrici permanente in revistele Noua Literatura, Suplimentul de Cultura si Observator Cultural.

Alaturi de C. Rogozanu, Ciprian Siulea si Ovidiu Tichindeleanu, Vasile Ernu este coordonatorul volumului Iluzia anticomu­nismului. Lecturi critice ale Raportului Tismaneanu (Cartier, 2008). A publicat in 2009 Ultimii eretici ai Imperiului.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 312
Editura: Cartier
Apariția: 2013
ISBN: 978-9975-79-857-0
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: