Singur în Berlin

Singur în Berlin
336,00 MDL (78,86 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba germana si note de Gabriela Eftimie
 
In Berlinul anului 1940 se traieste intr-o teroare continua. Locatarii imobilului de pe Jablonski Strasse, numarul 55 – familia Persicke, agresiva si loiala lui Hitler, Fromm, un judecator pensionat, Otto si Anna Quangel, un cuplu discret – incearca sa se descurce cu viata din regimul nazist prin diferite metode. Sotii Quangel primesc teribila veste ca fiul lor a fost ucis in lupta in Franta: viata lor linistita este zdruncinata din temelii, iar cei doi incep un joc de-a soarecele si pisica cu ambitiosul inspector Escherich, de la Gestapo. Singur in Berlin este un roman inspirat din povestea reala a lui Otto si a Elisei Hampel, care au „comis acte de insubordonare civica” in Berlin, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
 
Cei doi au fost judecati de Roland Freisler, un judecator nazist notoriu, si apoi executati in inchisoarea Plotzensee. Aceasta a fost una dintre primele opere antinaziste publicate de un autor german dupa al Doilea Razboi Mondial.

Recenzii

„Lectura romanului Singur in Berlin, marturia lui Hans Fallada despre cei mai intunecati ani ai secolului XX, e ca o calatorie alaturi de un spirit sumbru si intelept, care te apuca de umar si-ti sopteste la ureche: ”Uite, asa a fost. Asa s-a intimplat”.” (The New York Times Book Review)

”Cea mai buna carte scrisa vreodata despre rezistenta germana in fata nazistilor, cum spunea Primo Levi, e imposibil sa nu cutremure cititorul. Este, de fapt, document istoric. Pentru scrierea acestui roman – una dintre primele carti antinaziste publicate de un autor german dupa razboi – Hans Fallada s-a inspirat din povestea cuplului Otto si Elise Hampel, membri ai rezistentei antinaziste, judecati de un judecator nazist notoriu si executati in inchisoarea Plotzensee.

Intre marile merite ale cartii e acela ca aduce, astfel, in prim-plan aceasta rezistenta prea putin cunoscuta; faptul ca in Germania lui Hitler au existat totusi nenumarati oameni care s-au opus regimului si care au murit pentru asta. Personajele sint remarcabile, ba chiar cele odioase extrem de remarcabile. Frica instaurata in populatie de autoritati in acele vremuri razbate din fiecare pagina.” -- Stelian Turlea

”Un scriitor care si-a marcat cariera literara cu cateva romane apreciate, culminind cu acest Singur in Berlin, scris pe parcursul a numai 24 de zile ale anului 1946 si aparut postum, in 1947, la putin timp dupa moartea sa.

[...] Romanul este scris simplu, dar patrunde profund in sufletul si conditia umana in vreme de razboi. Dramaticul fiecarui moment prezentat, galeria bogata si reprezentativa de personaje, mediile in care se petrece actiunea (de la cel casnic la cel industrial sau la cel militar), au condus de citeva ori si la realizarea unor filme pe baza acestui roman, dar niciuna dintre pelicule nu s-a ridicat la valoarea materialului scris de Fallada. Un material marturie sobra si zguduitoare a razboiului vazut din inima Berlinului si trait in onoare de acei oameni simpli, care au lasat o urma luminoasa pe cenusiul terifiant al anilor nazismului.” -- Delia Marc

Despre Autor

Scriitorul de origine germana Rudolf Wilhelm Friedrich Ditzen (1893-1947) este cunoscut in lumea literara sub pseudonimul Hans Fallada.

Romanele sale se inscriu in aria realismu­lui obiectiv, punind accent pe detaliile exacte si pe o viziune jurnalistica asupra faptelor.

Hans Fallada este un autor controversat, din pricina faptului ca a continuat sa scrie sub regimul nazist, ducind, din cite se stie, o viata mai specta­culoasa decit in romane (bolnav din adolescenta, inchis in aziluri psihiatrice dupa ce si-a impuscat un prieten intr-o tentativa de sinucidere, abuzind de morfina si alcool, vesnic datornic si inspaimintat).

Printre romanele sale se numara Incotro, omule ? (1932), Am avut cindva un copil (1934), Lup printre lupi (1937), Gustav cel de fier (1938), Atunci, la noi acasa (1943).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 760
Editura: Polirom
Apariția: Noiembrie 2012
ISBN: 978-973-46-2436-2
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.8500

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: