Şi aşa mai departe? Viaţă literară IV [eBook]

Şi aşa mai departe? Viaţă literară IV [eBook]
107,99 MDL (27,00 RON)
    • 1 persoane au cumpărat acest produs.
107,99 MDL (27,00 RON)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

Ce conţinut acoperă sintagma „viaţă literară“ în regim de libertate, faţă de boema (ghiduşă sau crâncenă, salvatoare ori sinucigaşă, după caz) din ceauşism? Cât resentiment hărţuitor şi ce resorturi de concurenţă făţişă a declanşat optzecismul în cuprinsul „douămiismului“"?

Suferim într-adevăr de sărăcie narativă? Cum poţi prezenta publicului polonez evoluţia literaturii române de după 1989? Patru ani membru în juriul Uniunii Scriitorilor. Cât de obsedată este Provincia de omnipotenţa Capitalei? Istoria critică... a lui Nicolae Manolescu, memoriile lui Adrian Marino, corespondenţa familiei Pillat, cazurile Petru Romoşan şi Silviu Crăciunaş. Toate acestea – plus Nae Ionescu şi C. Noica în arhivele CNSAS, arhitectura catastrofală a Bucureştilor de azi, performanţele Institutului Cultural Român din 2005 încoace, invazia urâtului şi exasperarea criticului literar – condimentează lecturile şi verdictele „Omului care aduce cartea“.


Recenzii

Și așa mai departe? este plină de expresii precum „cu sfială călcând pe becuri”, „samsar de cărți”, cuvinte cu iz arhaic (pe căi ocolite, necuviincios), trebuie doar să deschizi cartea și găsești imediat semne ale scriiturii delicate, șerpuitoare, sfătoase, amuzante.

E clară admirația autorului pentru librăriile Cărturești și pentru editura Humanitas, cât și prietenia pe care i-o poartă lui Gabriel Liiceanu. Analizează ceea ce a însemnat colaborarea scriitorilor români cu regimul comunist, dar o face într-un mod caracteristic lui - nuanțează și analizează. Pe aceeași linie atrage atenția asupra lipsei de voință a autorilor contemporani și se întreabă dacă dispariția factorului opresiv a dus la o slăbire a caracterelor care nu mai trebuie să lupte. Toate astea nu stingheresc cu nimic prezența în aceeași carte a unui articol despre râs; râsul sănătos, în hohote pe care scriitorul îl caută, dar nu îl găsește în formele de comic cultural încercate.

Oferă o perspectivă asupra mișcărilor literare prezente și asupra luptelor de la Academia Română. Puteți citi pagini despre niște cărți superbe pe care Dan C. Mihăilescu le analizează și un capitol delirant în care înșiră volume grețoase al căror conținut îl deplânge.

Eu mi-am făcut o listă de lectură după ce am citit această carte: printre altele, trebuie să citesc Confesiunile uni cafegiu de Gheorghe Florescu, memoriile lui Adrian Marino și să arunc un ochi pe Istoria critică a literaturii române de Nicolae Manolescu.

Cea mai bună descriere a cărții este cea făcută chiar de autor pentru rubrica sa din ziar: “un peisaj al presei, tendințelor, polemicilor și întâmplărilor noastre culturale, lucrat strict subiectiv, ca un spectacol de personalitate, nicidecum ca o trufașă intenție de arbritaj și obiectivitate. … Nu viața, adică panoramarea lunară a principalelor evenimente, ci doar o felie de viață, filtrată de un burete când ațos, zimțat și caustic, când ludic permisiv. Nu infailibil, ci sincer…cât îmi voi permite.”

Plusuri: Are o puternică notă personală a autorului, împărțirea pe articole o face ușor de citit

Minusuri: Unele subiecte meritau un spațiu mai amplu de dezbatere și am simțit că nu s-a spus totul în câteva pagini

Recomandari: Celor care vor o imagine despre viața culturală românească, celor cărora le place să citească texte de opinie

--  Andreea Chebac, Bookblog.ro

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-50-3674-4 
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android

Pareri