Sfârşitul Occidentului? Spre Lumea de Mâine [eBook]

Sfârşitul Occidentului? Spre Lumea de Mâine [eBook]

Preț de Listă: 62,99 MDL (15,75 RON)

Preț: 43,46 MDL (10,87 RON)

Economisești: 19,53 MDL (4,88 RON) (31%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print (PDF)
    • 5 persoane au cumpărat acest produs.

Preț de Listă: 62,99 MDL (15,75 RON)

Preț: 43,46 MDL (10,87 RON)

Economisești: 19,53 MDL (4,88 RON) (31%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

„Aşa ne-a fost dat: să trăim o epocă de răscruce. Fascinantă sau derutantă, în funcţie de percepţia şi gradul de adaptabilitate ale fiecărui individ. O istorie se încheie şi o alta prinde contur. Nu este sfârşitul lumii, dar e ceva ce oarecum îi seamănă: sfârşitul unei lumi. O lume apune şi se întrevăd, ca prin ceaţă, contururile nedesluşite ale unei lumi noi.“

„S-a întâmplat la un moment dat ceva ieşit din comun. Miracolul Occidentului. Ar fi putut să nu se întâmple? Cine poate şti? S-a ivit o civilizaţie altfel decât celelalte, care a împins omenirea pe drumul unde se află astăzi.

Aroganţa Occidentului a fost pe măsură. În raport cu «ceilalţi», puterea lui a atins o cotă înspăimântătoare. Ne dăm seama astăzi că a fost doar o fază a istoriei. Dar a putut să pară – atât de mare ajunsese să fie distanţa – că e un dat fundamental al unei umanităţi ierarhizate.“ (Lucian BOIA)

Se sfârşeşte o lume • Cum merge istoria • Miracolul occidental • Un Occident tot mai mic • Autodeprecierea • Dispariţii: femeia şi rasele • Viaţa de apoi sau zece ani în plus • Naţiunile şi Europa • Impasul democratic • Un deficit de utopie • „Ceilalţi" • Accelerare sau ruptură? • Amestecul • Trei scenarii europene • China, şi iar China • Încălzirea globală şi Noul Nord • Scenarii blânde, scenarii rele • Într-un fel sau altminteri

Recenzii

Sfîrşitul Occidentului? Spre lumea de mîine (Humanitas, 2013) ar putea deveni un bestseller internaţional. Ce face Lucian Boia? Face o succesiune rapidă de aproximaţii. Bazate pe date certe. Lumea de azi (inclusiv cea occidentală) e clădită pe lumea de ieri. Ceva nou? Da, accelerarea istoriei şi egalizarea lumii, spune neted cineva care s-a ocupat şi de Jules Verne, şi de ima­ginar, nu doar de statistici, grafice şi documente de arhivă. Şi apoi i-a mărunţit, judicios şi bazat pe date certe. Occidentul, care a condus multă vreme lumea, are acum dureri de cap nu doar cu Orientul. Nordul se războieşte cu Sudul, Estul ameninţă Vestul. De aici, fel de fel de scenarii, mai mult sau mai puţin apocaliptice." -- Bedros HORASANGIAN, http://www.observatorcultural.ro

”Lucian Boia își permite să se joace așadar de-a profetul, dar este o joacă ce reține doza de luciditate a profesionistului experimentat, o joacă ce conduce spre o concluzie deloc fatală sau tragică pe care vă rămâne să o  descoperiți.” - Sever Gulea, http://blog.libris.ro/2013/06/03/sfar%C8%99itul-occidentului-spre-lumea-de-maine/

”Este o carte a istoriei cât de cât precise și a unor variante de viitor cu finaluri deschise, precum romanele postmoderne în care nici autorul-narator nu se poate hotărî sau nu cunoaște alegerile din viitor ale propriilor sale personaje. Nu e cazul unei analogii exacte, căci Lucian Boia nu are drept de decizie, însă pe alocuri lasă a se întrezări faptul că poate distinge între versiunile de viitor: „Cele trei Europe de mâine se înscriu perfect în regulile descifrării viitorului. Viitorul real va fi într-un fel sau altul, însă evident într-un singur fel.” -- http://camix.wordpress.com

Dacă pentru a înțelege prezentul este necesară cunoașterea trecutului, pentru cunoașterea viitorului nu este necesar nimic. Practic „viitorul nu poate fi anticipat!”. Nici proiecțiile pe 50 sau pe 100 de ani nu ajută (e destul să luăm în considerare apariția Internetului sau evenimentele din Septembrie 2001 pentru a realiza că acestea pot fi spulberate în oricare 5 sau 10 ani din cei 50 sau 100), nici utilizarea calculatorului care „este mai rapid decât mintea omenească, dar deloc mai inteligent” și nici măcar statistica, deși „oferă o mulțime de regularități care trec prin timp neafectate de evenimente sau de opțiuni individuale”. Și atunci ce se poate face? Putem avea „puțină sau mai multă răbdare, și vom afla”.

Supozițiile asupra viitorului Occidentului, care viitor face subiectul acestei cărți, reprezintă pentru Lucian Boia un pretext pentru o analiză deosebit de lucidă a societății moderne, afectată din ce în ce mai mult de evenimente care riscă să o scoată de pe direcția pe care pare că s-a înscris. Procesul de devenire a Occidentului, a fost afectat de anumite evenimente unice, neprevăzute, susceptibile să determine evoluții neașteptate”, așa numitele „lebede negre, atât de dragi lui Nassim Taleb”.

Occidentul este perceput de autor ca fiind „foarte materialist. Și nespus de idealist”, având în vedere că el a fost cel care a făcut „pasul decisiv de la speculația științifică la cercetarea științifică”, rupând astfel lanțurile sclaviei și dependența omului de prestația propriei munci. Spațiile s-au micșorat, timpul s-a dilatat, oferind astfel perioade de relaxare pe care, neștiind cum să le utilizeze, individul le-a fructificat consolidându-și poziția în concurența cu ceilalți indivizi, ceea ce a dus inevitabil la contracția aceluiași timp. Deși o parte dintre invențiile care au dat naștere progresului specific Occidentului au apărut și cu mii de ani înainte (motorul cu aburi – pe vremea lui Alexandru cel Mare sau tiparul – inventat și de chinezi cu mult înaintea lui Guttenberg), „Occidentul a pus creierul și mâna să lucreze împreună, inaugurând astfel civilizația tehnologică”.

Plusuri: Luciditatea cu care Lucian Boia analizează societatea contemporană chiar și într-o lucrare atât de scurtă și de concisă precum Sfârșitul occidentului? Spre lumea de mâine, îi conferă o valoare incontestabilă. Obiectivitatea, însoțită pe alocuri de o ironie savuroasă, garantează că lecturarea cărții va fi o experiență deosebită.

Minusuri: Of, de ce a fost atât de scurtă? O astfel de lucrare, atât de superb scrisă, ar trebui să fie imensă, să nu se mai termine. Mă consolez însă cu ideea conținutului, care estre extrem de condensat.

Recomandari: Mi-e mai ușor să spun că nu văd categorie de cititori căreia nu i-aș recomanda această carte, decât să încep să enumăr cui aș recomanda-o. Din păcate cei cărora le este (simt eu) destinată, anume liderii politici actuali ai Occidentului, cred că o vor rata. Și este păcat, pentru că un duș rece poate că le-ar prinde bine.

-- -- Ovidiu Leonte, Bookblog.ro

Despre Autor

Lucian Boia, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi.

Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie (Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune) şi la imaginar (Pentru o istorie a imaginarului), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie).

A adus, de asemenea, noi interpretări privitoare la istoria Occidentului şi la istoria Franţei. În 1997, lucrarea sa Istorie şi mit în conştiinţa românească a stârnit senzaţie şi a rămas de atunci un punct de reper în redefinirea istoriei naţionale.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2013
ISBN: 978-973-689-596-8
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 176

Pareri