Sexul. O Istorie Timpurie

Sexul. O Istorie Timpurie
140,00 MDL

Disponibilitate: În Stoc

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Doar 1 exemplar disponibil

    • 4 persoane au cumpărat recent acest produs.

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 3 rate cu 0% dobândă!

sau

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă UNIC et 1 Bestseller Chișinău bd. Ștefan cel Mare 8 060-977-597 Stoc limitat
Vezi pe hartă CENTRU Bestseller Chișinău str. Pușkin 35 068-799-033 Stoc limitat
Vezi pe hartă TELECENTRU Bestseller Chișinău str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Inca din vremea lui Darwin ni s-a spus ca monogamia sexuala este un lucru natural pentru specia noastra. Organizatiile stiintifice precum si institutiile religioase si culturale au afirmat ca barbatii si femeile au evoluat in familii in care posesiunile si protectia barbatului erau oferite la schimb contra fertilitatii si fidelitatii femeii.

Dar aceasta poveste se prabuseste. Din ce in ce mai putine cupluri se casatoresc, iar rata divorturilor creste in permanenta, in timp ce adulterul si libidoul tot mai scazut distrug chiar si cele mai solide casatorii.

Cum poate fi reconciliata realitatea cu povestea standard acceptata despre evolutia sexuala umana? Poate fi, conform autorilor Christopher Ryan si Cacilda Jetha. Demitizand aproape tot ce „stim“ despre sex, ei ofera o explicatie alternativa indrazneata in aceasta carte geniala si provocatoare.

Argumentul esential al autorilor este ca oamenii au evoluat in grupuri egalitare care imparteau hrana, ingrijirea copiilor si, adesea, partenerii sexuali. Punand cap la cap dovezi convergente, deseori trecute cu vederea, din antropologie, arheologie, primatologie, anatomie si psihosexualitate, Ryan si Jetha arata cat de departe de monogamie este, in realitate, natura umana. Oamenii de  pretutindeni si din toate epocile s-au confruntat cu aceleasi situatii intime, familiare, in moduri surprinzator de diferite.

Autorii dezvaluie radacinile stravechi ale sexualitatii umane, in timp ce schiteaza un viitor mai optimist, iluminat de capacitatile noastre innascute pentru dragoste, cooperare si generozitate.

Cu inteligenta si umor,  Ryan si Jetha ne arata cum trecutul nostru promiscuu vine sa bantuie lupta noastra privind monogamia, orientarea sexuala si dinamica familiala.

Ei cauta sa afle de ce fidelitatea pe termen lung poate fi atat de dificila pentru atat de multi; de ce pasiunea sexuala tinde sa dispara pe masura ce dragostea devine mai profunda; de ce atat de multi barbati de varsta mijlocie risca totul pentru niste aventuri trecatoare cu femei mai tinere; de ce homosexualitatea persista in fata logicii evolutioniste standard; si ce dezvaluie trupul uman despre originile preistorice ale sexualitatii moderne.

Recenzii

„Uitaţi ce aţi auzit despre faptul că fiinţele umane se trag din maimuţe. Nu ne tragem din maimuţe. Suntem maimuţe. Metaforic şi factual. Homo sapiens este una dintre cele cinci specii de maimuţe antropoide mari care au supravieţuit, alături de cimpanzei, bonobo […] gorile şi urangutani. […] Ne aflăm deasupra naturii doar aşa cum un surfer care se clatină pe picioare se află deasupra oceanului. Chiar dacă nu am cădea niciodată în apă (însă toţi cădem), natura noastră interioară ne poate trage sub valuri în orice clipă.”

Volumul de faţă, „Sexul. O istorie timpurie” reprezintă o analiză îndrăzneaţă a rădăcinilor noastre. Preistoria, una dintre cele mai puţin documentate perioade din istoria omenirii, devine dintr-o dată revelaţia naturii umane. Putem să aflăm din cadavre şi fosile ceva relevant despre comportamentul sexual al oamenilor din Neanderthal? Da şi nu. Corpurile noastre, care au suferit câteva modificări din anul 10 000 î. Hr. până în prezent, ne trădează apetitul sexual: testiculele umane sunt cele mai voluminoase în lumea maimuţelor, lungimea penisului de asemenea (la om, poate ajunge până la 10-15 cm; la bonobo şi cimpanzeu până la 5-6 cm, iar la gorilă până la 3 cm), sânii femeilor sunt opulenţi, legănaţi, seducători, parcă inutil de frumoşi în jocul seducţiei. De ce toate astea?

Plusuri: O cercetare atentă a apetitului sexual uman, sprijinită de o argumentare solidă. E un îndemn insistent de a renunţa la prejudecăţile impuse de civilizaţie şi mass-media. Cartea se vrea o oglindă pentru cei care au curajul să-şi ia mâinile de pe ochi şi să privească senin adevărul: bărbaţi sau femei, toţi avem un libido care depăşeşte necesităţile reproductive.  

Minusuri: Lectura poate deveni obositoare din cauza comparaţiilor detaliate dintre om şi alte primate. Se urmăresc cele mai importante studii antropologice, se oferă statistici şi tabele, care cer puţină răbdare. Ne confruntăm cu o abordare ştiinţifică, uneori aridă, alteori fascinantă.

Recomandari: Pentru cei care au trecut la nivelul următor în înţelegerea sexului, adică pentru cei care au devorat deja „Kama Sutra”.

--  Cristina Stancu, Bookblog.ro

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 464
Editura: Litera
Apariția: 2012
ISBN: 978-606-600-842-6
Dimensiuni: 14 x 20,5 cm

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: