Sex & Perestroika

Mai multe poze

Sex & Perestroika
84,00 MDL (19,71 RON)

Disponibilitate: În Stoc

sau

Descriere

Sex și Perestroika de Constantin Cheianu este o carte de memorii, în care autorul reflectează asupra evenimentelor produse cu douăzeci de ani în urmă, în istoricul an 1989 de la scene erotice până la proteste în stradă.

“În 1999 apărea volumul Totul despre mine! de Constantin Cheianu. Sinceritatea, autoironia autorului erau atât de debordante, încât consătenii, cei care-l știau pe autor și se regăseau în paginile textului, au considerat că e mai simplu să cumpere angro tirajul decât să încerce să lupte și să ascundă adevărul deloc eroic despre unul dintre cele mai frumoase sate ale Basarabiei. Peste zece ani, Cheianu revine cu Sex & Perestroika. Text care, alături de Totul despre mine!, devine dilogia autobiografică Sex & Perestroika. Tirajul din 2009 al cărții s-a epuizat în două săptămâni.

Momentele cruciale ale unei națiuni, de obicei, se regăsesc în epopei, în ode. Sunt opere literare înălțătoare. Și, de cele mai multe ori, plictisitoare. Lustruiesc imaginea națiunii. Și intră în literatura obligatorie din școală. Toți le știu. Și nimeni nu le citește. Evenimentele istorice domină scriitura. Personajele se iubesc. Platonic. Dar iubesc mai mult revoluția. Tot platonic. Își dau cu părerea. Dar trebuie să fie o părere politically corectă. Personajele lui Cheianu ies în piață și demonstrează în fața miliției sovietice. Dar fără curajul eroic al marinarilor care au luat cu asalt Palatul de Iarnă. Se iubesc. Se iubesc fizic prin birourile unui săptămânal, scris de îngerii[…]” -- Gheorghe Erizanu, “Ce spun cărțile.”

”Nici nu vroiam să ne vedem trupurile, ni le ascundeam amândoi cum puteam, până ne-am strecurat sub plapumă. „E hotelul Comitetului Central... e hotelul Comitetului Central...", îmi repetam în minte cu înfrigurare pe când îi mângâiam formele în încercarea disperată de a descoperi acolo altceva decât prietenie.

Pot doar să-mi închipui ce şoc a încercat şi ea la vederea prietenului ei de suflet cu chestia aia răzvrătită între picioare. Plus mutra-i desfigurată, stând deasupra ei şi vânând orgasmul. Spuneţi-mi, cum e să faci mişcările acelea cu o prietenă? Mai ales când ai impresia că jumătate din Guvernul Republicii Suverane Moldova stă cu urechea lipită de uşa camerei voastre!.” -- fragment

Recenzii

Sex & Perestroika este un fel de eseu lung, care atinge, sub aerul jucăuș al ficțiunii, câteva puncte sensibile și care pune în pagină câteva adevăruri. Pentru români, cel puțin, este un roman instructiv, din care afli amănunte relevante” - Cătălin Sturza, revista Cultura

Sex & Perestroika este un volum memorialistic, care încearcă să explice ce s-a întîmplat cu Republica Moldova în vremea comunismului şi cum limba română vorbită peste Prut era în pericol de dispariţie dacă nu venea Perestroika, lansată de Mihail Gorbaciov.” - Ovidiu Simonca, Observatorul Cultural

„Sex & Perestroika” e condimentată cu destulă sare și piper. Autorul nu își lasă cititorul să se plictisească în nici o pagină a cărții sale, oferindu-i curiosului, detalii „delicioase”. Dacă în toată cartea puteți regăsi destule pagini piperate, păi spre sfârșitul acesteia, autorul o să vă delecteze cu niște „delicatese” condimentate cu piper chili. E iute rău! Dar știți ce?  Iute, dar gustos! -- Anastasia Popescu, http://anastasia-popescu.blogspot.com

”In 1999 apărea volumul Totul despre mine! de Constantin Cheia-nu. Sinceritatea, autoironia autorului erau atât de debordante, încât consătenii, cei care-1 ştiau pe autor şi se regăseau în paginile textului, au considerat că e mai simplu să cumpere angro tirajul decât să încerce să lupte şi să ascundă adevărul deloc eroic despre unul dintre cele mai frumoase sate ale Basarabiei. Peste zece ani, Cheianu revine cu Sex & Perestroika. Text care, alături de Totul despre mine!, devine dilogia autobiografică Sex & Perestroika. Tirajul din 2009 al cărţii s-a epuizat în două săptămâni.

Momentele cruciale ale unei naţiuni, de obicei, se regăsesc în epopei, în ode. Sunt opere literare înălţătoare. Şi, de cele mai multe ori, plictisitoare. Lustruiesc imaginea naţiunii. Şi intră în literatura obligatorie din şcoală. Toţi le ştiu. Şi nimeni nu le citeşte. Evenimentele istorice domină scriitura. Personajele se iubesc. Platonic. Dar iubesc mai mult revoluţia. Tot platonic. îşi dau cu părerea. Dar trebuie să fie o părere politically corectă.

Personajele lui Cheianu ies în piaţă şi demonstrează în faţa miliţiei sovietice. Dar fără curajul eroic al marinarilor care au luat cu asalt Palatul de Iarnă. Se iubesc. Se iubesc fizic prin birourile unui săptămânal, scris de îngerii revoltelor naţionale. Se iubesc în incinta ministerului care era stindardul ideologic al propăşirii naţionale.

Şi îşi dau cu părerea:

„Să vă descriu un pic mizanscena.

La tribună, sub umbra protectoare a lui Lenin, dominând mulţimea, se aflau frumoşii mincinoşi ai neamului, care nu mai oboseau să ne toarne balsam pe suflet, povestind chestii atât de eroice despre noi, cei adunaţi in piaţă. Aflam cu fior că, în ultimii 45 de ani cât şezuserăm sub ruşi, nu făcuserăm altceva decât să ne gândim, sub conducerea din umbră a acelor mincinoşi solemni, la alfabetul latin, la democraţie, la libertate, chiar dacă în fapte ei proslăviseră partidul, pe Lenin şi comunismul.
Ce chestie superfaină asta, să vii in piaţă ca un ins oarecare şi să pleci de acolo erou-erou!

Dar şi noi poamă bună! Pe lângă că ne-a plăcut să acceptăm, îngăduitori, complimentul de eroi, le-am trimis, la rândul nostru, semnale mincinoase puternice celor de la tribună despre cât de măreţi ni se par.

La 27 august, intelectualitatea noastră a fost lovita grav de sindromul „muştei la arat", de care nu poate scăpa nici până astăzi. I-a plăcut atât de mult sa se creadă principala autoare şi animatoare a măreţului eveniment, încât aşteaptă şi astăzi să i se plătească drepturi de autor".

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Constantin Cheianu (născut în 1959), dramaturg, prozator, publicist. După absolvirea Facultăţii de Litere a Universităţii de Stat din Chişinău (1982), devine redactor la „Literatura şi Arta", unde debutează cu nuvela Rouă tânără. Co-fondator, împreună cu regizorul Alexandru Vasilache, a Teatrului de Buzunar (1993).

Prima piesă originală a autorului, Plasatoarele, este premiată de Minsiterul Culturii din Republica Moldova, spectacolul cucerind Marele Premiul al Festivalului Naţional de Dramatrugie (1998). În 1999 apare la editura Cartier prima parte - Totul despre mine! (Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din Moldova) - a ceea ce avea să devină, zece ani mai târziu, dilogia autobiografică Sex & Perestroika.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 316
Editura: Cartier
Apariția: 2010
ISBN: 978-9975-79-610-1
Dimensiuni: 13 x 19,50 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri