Sectanţii. Mică trilogie a Marginalilor. Vol. I

Mai multe poze

Sectanţii. Mică trilogie a Marginalilor. Vol. I
270,00 MDL (54,27 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Premiul „Matei Brancoveanu” pentru Literatura, editia I, acordat de Fundatia Alexandrion.

Volumul Sectanții este primul din Mica trilogie a marginalilor, în care vor mai aparea Bandiții și Izgoi-Jidi.

În Bugeac există o comunitate religioasă care reuşeşte să supravieţuiască de patru generaţii, cu toate că a trebuit să treacă prin tot atîtea regimuri diferite: imperiul ţarist, România Mare, URSS şi Republica Moldova. Comunitatea a fost fondată la sfîrşitul secolului al XIX-lea de un negustor din Transilvania, ajuns undeva între Chilia, Ismail, Cetatea Albă şi Odessa.

Sub influenţa ruşilor rascolnici şi molocani, a coloniştilor germani protestanţi şi a evreilor mesianici, tînărul transilvănean simte o chemare ce îl îndepărtează de religia ortodoxă şi îl aruncă într-o aventură incredibilă. Este vorba despre o sectă cu idealuri înalte şi un stil de viaţă de o puritate nemaiîntîlnită. Statul, Leviatanul secolului XX, majoritatea pravoslavnică şi, mai ales, „lumea aceasta” laică au fost mereu adversari de temut, dar şi o provocare pentru comunitate, care face eforturi să le salveze şi să le aducă pe calea cea bună. Cum a rezistat micul grup în faţa forţelor cumplite ce îl ameninţau? Cum a făcut faţă marilor ispite ale secolului XX?

Vasile Ernu spune povestea fascinantă a acestei comunităţi – o poveste care continuă şi azi.

„Da, sînt sectant, pentru că aşa ne-a botezat Cezarul, aşa ne strigau dregătorii şi cărturarii «lumii acesteia», aşa ne etichetau majoritarii pravoslavnici. Da, sînt «oaia neagră» a unei secte radicale şi marginale. Sînt la a patra generaţie de sectanţi care de-a lungul a peste o sută de ani au trăit în Bugeacul Basarabiei, în patru ţări diferite, chiar dacă nu ne-am mutat prea mult. Am trăit sub atîtea regimuri şi dregătorii într-un veac, încît le-am uitat numele. Ei însă nu ne-au uitat şi ne-au numit mereu cu ură şi dispreţ: sectanţi.

În cele ce urmează vă voi mărturisi – atît cît am aflat şi mi s-a spus, atît cît ştiu şi eu din experienţa directă –Tora sau Pentateuhul sectei mele. Să pornim la drum, în faţă ne aşteaptă stepa Bugeacului şi Cărţile lui Moise repovestite prin istoria familiei şi comunităţii mele: Geneza, Exodul, Leviticul, Numerii şi Deuteronomul.”

 
 
 
Recenzie
 
”Oricit de serioasa si crunta ar fi tema abordata, Vasile Ernu ii gaseste o cheita care face povestea duioasa. In capitolul despre foamete (scris impecabil, cum altfel?), Ernu exploateaza propria experienta pentru a ilustra pe viu aceasta tema ingrozitoare. Mama-sa, de peste 85 de ani, a trecut prin foametea de dupa razboi («N-am crezut c-o sa scap»). Cind vorbesc la telefon, il intreaba un singur lucru, care l-ar pune in incurcatura pe fiecare dintre noi. «Cind ma suna, imi pune o singura intrebare. Stiti ce intrebare?
 
Dragul meu, ai ce minca? Ma uit in jur si ma rusinez, sint jenat. E o intrebare care nu se mai pune. Mincarea, in ziua de azi, a ajuns intr-un cu totul alt tip de discurs. Aruncam enorm de multa mincare. Sintem imbuibati. Nu-l mai vedem pe cel flamind. Sintem ignoranti in privinta hranei. Nu avem nici cea mai vaga cultura a foamei, una dintre cele mai profunde culturi ale omului. Sint jenat cind ma intreaba asta, dar inteleg ca, pentru ea, mincarea este fundamentul bunastarii si tine de esenta vietii.
 
Si, cind ma gindesc ca prin mincare ea intelege o bucata de piine, ma apuca o rusine profunda…»… Uite asa, tot cosind evenimente istorice de fapte (auto)biografice, Vasile Ernu isi scrie cartea, asa cum se tese un covor moldovenesc. Iar noi, citindul, il refacem, ca pe un kalasnikov.” -- Mihail Vakulovski, iulie-august 2015, in Steaua nr. 7-8 (801-802)
 
 
 
Despre Autor
 

 Vasile Ernu este nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filosofie (Universitatea „Al.I.Cuza”, Iasi, 1996) si al masterului de   Filosofie (Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff si redactor asociat al revistei Idea arta+societate. A activat in cadrul fundatiilor Idea si Tranzit si al editurilor Idea si Polirom.

 In ultimii ani a avut rubrici de opinie in Romania Libera si HotNews, precum si rubrici permanente in revistele Noua Literatura, Suplimentul de Cultura si Observator Cultural. Alaturi de Costi Rogozanu, Ciprian Siulea si Ovidiu Tichindeleanu, Vasile Ernu este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismaneanu (Cartier, 2008). In 2009, i-a aparut la Editura Polirom Ultimii eretici ai Imperiului, publicat in 2012 la Editura Hacca din Italia si in curs de publicare la Editura Ad Marginem din Rusia.

In 2010, tot la Editura Polirom, a publicat, impreuna cu Bogdan-Alexandru Stanescu, volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc. Vasile Ernu semneaza de asemenea volumul Intelighentia rusa azi, aparut in 2012 la Editura Cartier. Nascut in URSS (Polirom, 2006; ed. a II-a, 2007; ed. a III-a, 2010) a fost volumul sau de debut.

A fost tradus in 2007 la Editura Ad Marginem din Rusia, in 2009 la Editura KX - Critique & Humanism din Bulgaria, in 2010 la editurile Akal din Spania si Hacca din Italia, iar in 2011 la editurile L’Harmattan din Ungaria si Sulakauri din Georgia.

Volumul a fost nominalizat la Premiul pentru debut al revistei Cuvintul, Premiul pentru Roman si Memorialistica al revistei Observator Cultural si Premiul Opera Prima al Fundatiei Anonimul. Nascut in URSS a fost de asemenea distins cu Premiul pentru debut al Romaniei literare si cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 376
Editura: Polirom
Apariția: Mai 2015
ISBN: 978-973-46-2545-1
Dimensiuni: 12 x 18,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: