Se numea Sarah

Se numea Sarah
199,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)
    • 5 persoane au cumpărat recent acest produs.

Descriere

Paris, iulie 1942: Sarah, o fetiţă evreică în vârstă de zece ani, este arestată în toiul nopţii, împreună cu părinţii ei, de poliţia franceză, dar nu înainte de a-şi încuia fratele în ascunzătoarea lor secretă, convinsă fiind că se va întoarce după numai câteva ore pentru a-l elibera. Paris, mai 2002: Julia, o jurnalistă americană, stabilită de mulţi ani la Paris şi măritată cu un francez, trebuie să scrie un articol despre razia de la Vel’ d’Hiv, cu ocazia comemorării a şaizeci de ani de la acest eveniment de tristă amintire în istoria Franţei.

În timpul investigaţiei sale, Julia descoperă întâmplător o serie de secrete de familie adânc îngropate, care o leagă de Sarah, şi simte nevoia de a reconstitui destinul tragic al fetei. Pe măsură ce se adânceşte în trecutul ei, lucrurile pe care le află o tulbură şi o fac să-şi pună întrebări cu privire la propria existenţă.

Se numea Sarah este povestea înduioşătoare a două familii unite de un secret teribil, dar şi o tulburătoare pagină de istorie: Tatiana de Rosnay descrie un episod real din Franţa aflată sub ocupaţie şi rupe tăcerea care înconjoară un subiect dureros, uneori chiar tabu, din istoria francezilor.

Bestseller New York Times, vândut în trei milioane de exemplare. Roman tradus în 32 de ţări.


Recenzii

Se numea Sarah aduce în discuţie o pagină neagră din istoria acestei ţări. Razia de la Vel' d'Hiv a avut loc pe 16 şi 17 iulie 1942 şi a fost ordonată de către ocupaţia nazistă, rezultatul fiind arestarea a peste 13 000 de evrei. Ordinele au fost duse la bun sfârşit de către poliţia franceză cu exces de zel. Deşi se ceruse arestarea “doar” a persoanelor cu vârste cuprinse între 16 şi 50, au fost ridicaţi şi mulţi copii mai mici care nu şi-au mai revăzut niciodată familiile.

Majoritatea celor arestaţi au fost duşi într-un velodrom (Vélodrome d'Hiver – Vel' d'Hiv) sau în lagărul de la Drancy, pentru a fi încărcaţi în vagoane şi trimişi la Auschwitz pentru exterminare. Vel' d'Hiv avea un acoperiş de sticlă, ceea ce a dus la creşterea intensă temperaturii, iar toaletele erau insuficiente. Cei care au încercat să fugă au fost împuşcaţi, unii s-au sinucis, iar ceilalţi aveau resurse limitate de hrană şi apă pentru a supravieţui.

Statul francez a refuzat vreme de mai bine de cinci decenii să-şi ceară scuze pentru implicarea poliţiei în această razie. Preşedintele Jacques Chirac a susţinut un discurs în 1995, spunând că e momentul ca Franţa să-şi înfrunte trecutul şi să recunoască rolul pe care statul l-a jucat în persecutarea evreilor şi a altor victime ale ocupaţiei germane. Acesta a mai spus că ”acele ore întunecate vor lăsa o pată în istoria noastră pentru totdeauna”.

”Cei care nu pot învăţa din istorie sunt condamnaţi să o repete. ” -- Goerge Santayana

Cred că este la fel şi pentru cei care nu-şi cunosc istoria sau cei care aleg să trăiască în ignoranţă. Acesta este doar unul din mesajele cărţii.

Naraţiunea merge pe două planuri: primul prezintă arestarea unei familii de evrei în timpul raziei şi urmăreşte drumul acestora prin Vel' d'Hiv, deportarea în lagăr, despărţirea familiei şi destinul fetiţei Sarah. În timpul raziei, aceasta îşi ascunde fratele de patru ani într-un compartiment secret al unui dulap, hotărâtă fiind să se întoarcă după el în doar câteva ore. Cel de-al doilea plan are acţiunea plasată în 2002, când jurnalista Julia Ormond, o americană stabilită la Paris, primeşte sarcina de a scrie un articol despre razia de la Vel' d'Hiv. Ea este afectată de informaţiile pe care le descoperă în timpul investigaţiei, iar insistenţa ei trezeşte amintiri uitate şi secrete dureroase.

Se numea Sarah este o carte uşor de parcurs, dar greu de citit. De mult timp nu mi-a mai lăsat o carte aşa sentimente contradictorii Iniţial, am fost revoltat de utilizarea unui copil ca personal principal în timpul raziei. Totuşi, ce e mai periculos? Şantajul emoţional sau pericolul uitării acestor evenimente, a suferinţelor îndurate de acele persoane doar pentru că au avut altă religie?

Razia de la Vel' d'Hiv a fost responsabilă de mai bine de un sfert din totalul de 42000 de evrei deportaţi din Franţa la Auswchitz. Puţin peste 800 s-au întors acasă la sfârşitul războiului. Brusc, realitatea a părut mult mai dură decât ceea ce era descris în carte. Înainte de a fi orice altceva, minorii arestaţi erau doar nişte copii.
 
Plusuri: Poveste închegată, referinţele istorice, abordarea unui subiect sensibil

Minusuri: Nu mă încântă stilul acesta jurnalistic de a povesti, dar asta e în final o chestie de gusturi

Recomandari: Celor care vor să afle mai multe despre soarta evreilor în timpul celui de-al doilea război mondial, despre popoare şi despre ei înşişi

-- Ioan Todoran, Bookblog.ro

 

Despre Autor

Tatiana de Rosnay s-a născut la 28 septembrie 1961 la Paris. A crescut în Franța și SUA, apoi în Anglia, unde a absolvit University of East Anglia, specialitatea literatura engleză. În 1984 revine la Paris și lucrează ca jurnalistă și critic literar.

Din 1992, Tatiana de Rosnay a publicat 12 romane în limba franceză și 3 în engleză.

În 2006, a publicat cel mai popular roman ”Sarah's Key” (Se numea Sarah).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 304
BRAND: Litera
Apariția: 2016
ISBN: 978-606-33-0773-7
Dimensiuni: 15 x 21,5 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri