Scrisori din Paris

Scrisori din Paris
50,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Volumul de față, Scrisori din Paris, se situează tocmai pe punctul de intersecție a acestor linii. Sau, mai bine zis, în locul în care această intersecție se vede cel mai bine – în capitala tuturor moravurilor lumii, unde „totul este acceptat și înțeles” -- Henry James.

Dacă societatea basarabeană ar fi avut un beau monde, în persoana Lucreției Bârlădeanu ar fi pierdut un cronicar al vieții mondene. Și aceasta nu pentru că autoarea ar avea propensiune față de bâlciul deșertăciunilor, deși o anumită fascinație a elevatului persistă, ci mai curând fiind ghidată de un simț acut al nuanțelor cu care știe să deslușească linii euclidiene în desenul pollockian al firilor umane.

Recenzie

Parisul e un personaj literar. Şi e un personaj cu farmec.

Nu ştiu dacă Scrisorile din Paris ale Lucreţiei Bârlădeanu ne duc cu gândul la Scrisorile persane ale lui Montescquieu, după cum spune Adrian Ciubotaru, prefaţatorul volumului, dar Parisul dă bine în literatura română din Basarabia.

Noi vorbim despre Paris la superlativ. Ne încântă oamenii Parisului, clădirile Parisului, bulevardele Parisului, cafenelele Parisului, muzeele Parisului, bisericile Parisului, festivalurile Parisului. Atunci când vorbeşti despre Paris, politicul nu-şi are locul, nu ştiu cum, acolo. El, probabil, există. Dar noi nu-1 vedem, nu ne interesează, nu ni se încurcă printre picioare.

Şi ne întristează lucrurile de acasă sau cele care au fost acasă. La noi apare politicul. Este în prim-planul personajelor de aici. Toată viaţa noastră e legată de politic. Nu ne aducem aminte de muzeele noastre, de cafenelele noastre, de bisericile noastre, de festivalurile noastre. Ele nu intră în amintirile noastre. Nu-şi au locul acolo.

Ne bucurăm când găsim la salonul de carte de la Paris editori basarabeni sau, cel puţin, cărţile editorilor basarabeni, ne bucurăm când ne întâlnim cu scriitorii noştri la Paris.

Parisul are un licăr în privire.

Uită-te la oamenii aceştia, i-am zis poetului, parcă sunt şlefuiţi prin interior cu piatră de diamant!"

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 96
Editura: Arc
Apariția: 2011
ISBN: 978-9975-61-648-5
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri