Sânge şi Splendoare. Un Roman despre Familia Borgia [eBook]

Sânge şi Splendoare. Un Roman despre Familia Borgia [eBook]

Preț de Listă: 130,99 MDL (32,75 RON)

Preț: 90,38 MDL (22,60 RON)

Economisești: 40,61 MDL (10,15 RON) (31%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print (PDF)
    • 3 persoane au cumpărat recent acest produs.

* cîmpuri obligatorii

Preț de Listă: 130,99 MDL (32,75 RON)

Preț: 90,38 MDL (22,60 RON)

Economisești: 40,61 MDL (10,15 RON) (31%)

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 5 rate cu 0% dobândă!

Descriere

O cronică flamboaiantă a uneia dintre cele mai spectaculoase familii din istoria lumii semnată de o maestra a ficţiunii istorice.

Spre sfârşitul secolului al XV-lea, frumuseţea şi prosperitatea Italiei sunt marcate de violenţă şi corupţie, mai cu seamă la Roma şi în sânul Bisericii Catolice. Cardinalul Rodrigo Borgia îşi foloseşte influenţa, cumpărându-i pe înalţii prelaţi, pentru a ajunge Papa Alexandru VI. Un papă spaniol într-un oraş italian însă e prilej de controverse şi conflicte pe care doar calităţile de excelent strateg şi diplomat ale lui Rodrigo Borgia le pot surmonta. Dacă familia Borgia e destinată să triumfe, acest charismatic politician cu un imens apetit pentru femei şi distracţii nu se va da în lături să-şi folosească propriii copii, pe Cesare şi Lucrezia, pentru a reuşi.

Spulberând miturile din jurul familiei Borgia, Sânge şi splendoare este un roman convingător, riguros şi captivant care reînvie lumea acesteia şi, totodată, celebrează forţa implacabilă a istoriei înseşi. Rodrigo Borgia urcă în scaunul papal începând cu anul 1492. Un politician abil, bun cunoscător al firii omeneşti şi mai ales al slăbiciunilor şi dorinţelor ei, Papa Alexandru VI visează să-şi atingă scopurile politice folosindu-se de membrii familiei ca de nişte simpli pioni, dar şi să-i păstreze pe aceştia în jurul lui, pentru că are nevoie de tandreţea şi căldura lor. Lucrezia Borgia e cea dintâi victimă a maşinaţiunilor politice ale tatălui ei: în vârstă de doisprezece ani când începe acţiunea romanului, ea va trece prin trei căsnicii, în drumul de la inocena copilăriei la experienţa dureroasă a maturităţii.

Prototip al Principelui lui Machiavelli, Cesare, fratele ei, a cărui iubire pentru Lucrezia e aproape incestuoasă, devine un războinic rece, calculat şi necruţător, capabil de fratricid – el este, de altfel, autorul moral al morţii fratelui său Juan. În cursa nebunească pentru putere şi faimă, membrii familiei Borgia scriu cu sânge un episod esenţial din istoria Romei, sursă de inspiraţie pentru nenumărate opere de artă care au surprins splendoarea şi cruzimea acestor trăitori ai secolului XV italian.

Recenzii

„Sarah Dunant îi transformă pe întunecaţii Borgia şi pe intriganţii curteni şi cardinali ai Europei renascentiste în personaje perfect conturate, pline de viaţă şi patimi.“ --The New York Times Book Review

„Sarah Dunant reuşeşte să urce în vârful ierarhiei literare cu această strălucită readaptare a unor figuri mitice la gustul literar contemporan. O saga istorică impresionantă, plină fără îndoială de sânge şi splendoare, scrisă cu mare inteligenţă şi talent, romanul de faţă este cu siguranţă cea mai bună carte a ei.“ --The Miami Herald

„Ce minunată sărbătoare a patimilor şi dorinţelor ne oferă în acest roman Sarah Dunant – pofta şi ambiţia, pasiunea şi puterea, destinul înnăscut sau cumpărat. Familia Borgia este poate cea mai intrigantă şi mai lipsită de scrupule din întreaga istorie, iar Dunant reuşeşte să îi readucă la viaţă pe membrii ei într-un mod spectaculos, fermecător.“ --Paula McLain

”Romanul „Sânge şi splendoare” de Sarah Dunant, s-a plasat printre cărţile cele mai bine vândute ale Editurii Humanitas fiction la Târgul de carte Gaudeamus 2013. A funcţionat jocul contrastant al titlului sau subtitlul explicativ – „Un roman despre familia Borgia”? A atras magnetic coperta, insinuând sugestiile cuvintelor din titlu? Poate ceva din fiecare.

Popularitatea romanului va spori, Sarah Dunant va veni la Bucureşti ca invitată la FILB, care se va desfăşura în prima săptămână a lunii decembrie. Se naşte întrebarea: de ce interesează şi azi familia Borgia? De ce fascinează Renaşterea ? Ea se regăseşte în alte romane semnate de aceeaşi autoare („În compania curtezanei” şi „Naşterea lui Venus”), li s-au adăugat recent alte două, ale altei scriitoare-far a ficţiunii istorice, Jeanne Kalogridis („Eu, Mona Lisa” şi „Regina diavolului”).

 Familia Borgia nu este una oarecare, a făcut istoria vremii şi s-a transformat în legendă şi mit. Scriitorii s-au năpustit pe asemenea subiect suculent, au apărut multe romane, focalizate asupra unuia sau altuia dintre membrii familiei, cel mai adesea făcând din Borgia un personaj colectiv devastator prin ambiţii şi reuşite, prin încălcarea normelor nescrise, a legilor scrise. Au ştiut să-şi atingă ambiţiile, nu de puţine ori sfidând pe toţi şi impunându-şi dorinţele.

Scriitoarea îi reînvie desfăcându-le din marmora timpului firea autentică. Papa Alexandru VI se dovedeşte un politician redutabil, pentru care Biserica şi apoi întreaga Europă sunt table de şah, pe care îşi poartă bătăliile şi le câştigă, prin inteligenţă şi manipulare diplomatic abilă. Aminteşte de formidabilul Tokugawa, prototip al personajului Toranaga în romanul „Shogun” de James Clavell, care a ştiut să manevreze pe marii seniori ai Japoniei medievale ca să-şi instaureze şogunatul.” -- Elisabeta Lăsconi, „Familia Borgia şi patimile ei“ (Ziarul de duminică, noiembrie 2013)

Sânge și splendoare este cel mai recent roman de ficțiune istorică care aduce în centrul atenției faimoasa familie Borgia, alături de comploturile, crimele și păcatele pe care Biserica Catolică le-a trecut atât de ușor cu vederea și care au făcut ca numele spaniolilor să rămână pe buzele istoricilor și nu numai.

Papa Alexandru al VI-lea, patriarhul Bisericii, dar și al clanului Borgia, este o figură proeminentă în istoria statelor italiene renascentiste, axat mai mult pe îmbogățirea proprie și obținerea celor mai avantajoase alianțe politice decât pe o renaștere a artelor, a literaturii sau a muzicii asemeni celei susținute de familia Medici, în care vede un rival.

Ascensiunea spre papalitate este scena care deschide romanul. Lupta pentru cel mai râvnit scaun din Roma dă la o parte cortina ambițiilor politice, în spatele căreia cardinalii sunt manipulați cu abilitate de Rodrigo Borgia. În schimbul unor sume frumoase de bani sau a unor promisiuni cu greutate, voturile se adună în favoarea spaniolului pe care întreaga Romă pare să îl antipatizeze, văzând dincolo de orice bunăvoință sau abilitate de a mări visteria Vaticanului, un mijloc spre a își asigura continuitatea neamului și de a-l așeza în poziții cheie, de-a lungul peninsulei italiene.

Sânge și splendoare nu este romanul dedicat exclusiv lui Rodrigo Borgia, Cesare, Lucrezia, Juan, Jofre, Giulia Farnese și Vannozza dei Catanei ocupând roluri mai mici sau mari, dar în egală măsură de importante pentru că fiecare dintre personaje servește ca oglindă pentru un altul. Dușmănia fățișă dintre Cesare și Juan, iubirea mai mult decât familială dintre Cesare și Lucrezia, triunghiurile amoroase care se formează între frații Borgia și soția lui Jofre, amanta Papei, cea care a fermecat Roma întreagă cu frumusețea ei și părul ei de aur, cea care l-a făcut pe Alexandru să își uite pe moment îndatoririle de părinte al Bisericii pentru că se topea de gelozie și de dorul ei – toate acționează drept catalizator al acțiunii, alimentând focul bârfelor și al jocurilor politice.

În concluzie, nu pot decât să recomand Sânge și splendoare pentru intriga antrenantă, personajele fascinante de care nu te plictisești de-a lungul celor 59 de capitole, pentru istoria neconfirmată în totalitate, dar cu un grad de veridicitate atât de mare încât niciun detaliu nu e nelalocul lui  pentru jocurile de culise, pentru tacticile de război, pentru inimile frânte sau pentru iubirile interzise și consumate pe ascuns.”

Plusuri: Echilibrul dintre ficțiune și istorie, dintre sângele războaielor și splendoarea Romei.

Recomandari: Iubitorilor de ficțiune istorică, celor pasionați de familia Borgia și, nu în ultimul rând, celor ce își doresc un roman care să fie pe măsura așteptărilor.

--  Calina Matei, Bookblog.ro


Despre Autor

http://www.humanitas.ro/files/author/photo/dunant-sarah.jpgRomancieră, critic literar şi realizatoare de emisiuni radio-TV, SARAH DUNANT este una dintre autoarele britanice care se bucură de un succes răsunător atât în Europa, cât şi în SUA. S-a născut în 1950 la Londra şi a studiat istoria la Newnham College, Cambridge. După absolvire, a lucrat o scurtă perioadă la BBC. Înainte de a deveni scriitoare, a călătorit mai mulţi ani în Japonia, India, America Centrală şi de Sud. Între 1989 şi 1996 a realizat şi a prezentat emisiuni culturale pentru BBC Television, apoi pentru BBC Radio 3.

În prezent predă creative writing la Faber Academy din Londra. Colaborează cu recenzii la The Times, The Guardian şi The Independent on Sunday. După publicarea a două romane în colaborare, sub pseudonimul Peter Dunant, apărute în 1984 şi 1986, Sarah Dunant a scris zece romane şi a editat două volume de eseuri.

Primele sale patru cărţi sunt romane poliţiste de mare impact. Unul dintre personajele sale emblematice este Hannah Wolfe, care apare în Birth Marks (1991), Fatlands (1993) – câştigător al Crime Writers' Association Macallan Silver Dagger for Fiction – şi Under My Skin (1995). În anii următori publică thrillerele psihologice Transgresiuni (Transgressions, 1997; Humanitas Fiction, 2008) şi Mapping the Edge (1999).

Faima internaţională i-au adus-o romanele istorice Naşterea lui Venus (The Birth of Venus, 2003; Humanitas, 2007), În compania curtezanei (In the Company of the Courtesan, 2006; Humanitas, 2007) şi Sacred Hearts (2009), traduse în peste treizeci de ţări. Noul său roman, Sânge şi splendoare (Blood and Beauty, 2013), este saga legendarei familii catalane Borgia din Renaşterea italiană.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2014
ISBN: 978-973-689-678-1
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 512

Pareri