Samaritenii cei Răi. Mitul Liberului Schimb și Istoria Secretă a Capitalismului

Mai multe poze

Samaritenii cei Răi. Mitul Liberului Schimb și Istoria Secretă a Capitalismului
204,00 MDL (47,76 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere de Catalin Dracsineanu.
 
Bestsellerul care l-a impus definitiv atentiei publicului pe economistul sud-coreean Ha-Joon Chang, ale carui carti au fost traduse in 15 limbi.
 
Samaritenii cei rai lanseaza o polemica dura cu sustinatorii entuziasti ai capitalismului si ai comertului neingradit – printre ei aflindu-se si Thomas L. Friedman, ale carui teze sint combatute cu numeroase argumente. Chang critica politicile unor organizatii internationale, precum Fondul Monetar International, Banca Mondiala sau Organizatia Mondiala a Comertului, politici care, de regula, au produs efecte contrare celor scontate.
 
In schimb, demne de urmat – in opinia sa – sint modelele de dezvoltare economica a marilor puteri din perioada lor de ascensiune. SUA, Marea Britanie sau, mai recent, Coreea de Sud au atins un nivel ridicat de prosperitate prin protectionism si interventia guvernamentala in industrie.
 
Din cuprins:

Miracolul economic mozambican. Cum sa scapi de saracie • Exploatarea omului de catre om. Este intreprinderea privata buna, iar cea publica rea? • Zair vs Indonezia. Ar trebui sa intoarcem spatele tarilor corupte si nedemocratice? • Japonezi lenesi si germani hoti. Sint unele culturi incapabile de dezvoltare economica?

Recenzii

”Samaritenii cei rai este lucrarea in care profesorul de economia dezvoltarii, de origine coreeana, Ha-Joon Chang isi fundamenteaza critica la adresa neoliberalismului ca sistem economic aplicat la scala globala si formuleaza rezerve serioase privind succesul globalizarii in varianta actuala.
Autorul este convins, si incearca sa ne convinga si pe noi, ca mult laudatul sistem economic neoliberal, avind ca principiu central liberul schimb, este departe de a fi cea mai buna solutie pentru dezvoltarea armonioasa a regiunilor globului.” -- Bogdan Barbu, octombrie 2012, in Dilemateca, nr. 77

”Toate referintele folosite de Chang sint extrem de savuroase si elocvente: cititi paginile despre viziunea lui Hamilton in Statele Unite sau despre dinastia Tudorilor in Anglia si veti avea perspectiva unui mod pragmatic si deloc pernicios despre economie: a proteja o economie in faza incipienta inseamna a o pregati pentru succes pentru mai tirziu (compania Nokia a avut pierderi 17 ani consecutivi, pina sa ajunga sa fie pe profit si sa devina marca de impact de azi).

In acest sens, autorul foloseste un exemplu banal, derivat din dezvoltarea unui copil: daca este trimis sa munceasca de la virste precoce (10-11 ani, cum de altfel se mai practica in diverse spatii ale lumii largi), neglijindu-i educatia, va putea deveni un bun lustragiu, incarcator-descarcator, in fine, meserii sordide si, in general, slab retribuite. In acest mod, viitorul adult nu va fi pregatit suficient pentru cerintele pietei muncii si nu va putea concura niciodata cu elevii ce au primit investitia pe termen lung a educatiei inclusiv universitare.” -- Aurelian Giugal, 8 noiembrie 2012, in Cultura, nr. 379

”HaJoon Chang este un profesor de demitizare in economie. Cred ca Romania este una dintre tarile cu cea mai mare nevoie de asemenea carti. Este unul dintre volumele pe le-as pune pe masa Guvernului, ca sa nu mai aud de piata libera care face si desface tot, sau de FMI-ul care ne ajuta intotdeauna. In aceasta carte veti gasi contraexemple spectaculose, de la istoria firmei Samsung la povestile de succes din tarile-mama ale capitalismului.

Una dintre prejudecatile pe care Chang le sfarima in acesta carte este aceea ca popoarele se comporta economic in functie de cultura. [...] O carte care clatina foarte multe prejudecati; credeti-ma, va va scoate din marasmul si cliseele zilnice care vi se servesc la televizor.” -- Costi Rogozanu, 13 februarie 2013, pe webtv.realitatea.net

Despre Autor

Ha‑Joon Chang sustine cursuri de economia dezvoltarii la University of Cambridge, Marea Britanie.

Printre cele mai cunoscute volume ale sale se numara Kicking Away the Ladder: Development Strategy in Historical Perspective (2002, carte distinsa cu Premiul Myrdal), Globalization, Economic Development and the Role of the State (2003), Reclaiming Development: An Alternative Economic Policy Manual (in colab., 2004). In 2005, a fost distins cu Premiul Leontief pentru progresele aduse gindirii economice.

De acelasi autor, la Editura Polirom a mai aparut 23 de lucruri care nu ti se spun despre capitalism (2011).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 264
Editura: Polirom
Apariția: Septembrie 2012
ISBN: 978-973-46-2883-4
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri