Salonul Roşu [Carte de buzunar]

Salonul Roşu [Carte de buzunar]
33,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Salonul Roșu este un roman cu important substrat politic. Cititorul va fi uimit regăsind în vasta frescă a societății suedeze de la sfârșitul secolului al XIX-lea nenumărate analogii cu fenomenele social-politice actuale.

”Corupția, birocrația, deficiențele parlamentarismului, afacerile veroase, șovinismul, emigrarea tineretului, ipocrizia în religie și filantropie sunt dezvăluite cu o forța satirică unică de marele August Strindberg, titanul literaturii suedeze. În bună parte autobiografic, romanul evoca anii tinereții autorului, căutările și dilemele proprii, dar și dificultățile tinerilor din jurul său care cutează să-și apere libertatea spirituală cu prețul unor extreme privațiuni materiale.“ - Corneliu Papadopol

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Salonul roşu este adesea considerat primul roman suedez modern. Strindberg combină naturalismul lui Zola şi critica socială a lui Dickens, revitalizând o tradiţie depăşită şi convenţională. Cum satira sa socială şi politică era prea transparentă, romanul a fost criticat la început, dar astăzi este apreciat drept un punct de reper în literatura suedeză.

În primul capitol, cu faimoasa privire panoramică asupra Stockholmului, proza vioaie străluceşte de energie şi inventivitate. Eroul, tânărul şi idealistul Arvid Falk, demisionează din slujba de funcţionar public, dezgustat de corupţia ce domină administraţia. Vrând să devină scriitor, se alătură unor artişti boemi, luptând totodată împotriva propriilor înclinaţii nefireşti şi puritane. Radicalismul şi reformismul lui Falk se înmoaie treptat; el este atras de viziunea egoistă asupra vieţii a ziaristului conservator Struve. Tipic lui Strindberg, tensiunea dintre poziţiile ireconciliabile este cea care creează energia narativă.

Subtitlul, Scene din viaţa literară şi artistică, evocă incursiunile satirice în lumea artelor, religiei, administraţiei şi finanţelor. Accentul este pus pe om în mijlocul societăţii, uneori în detrimentul unor caracterizări mai profunde. Multe personaje minore sunt însă memorabile, construite într-un stil excentric, dickensian. Un exemplu este tâmplarul ce ameninţă să revendice paturile pierdute ale clasei muncitoare, de la numeroasele doamne din clasa de mijloc care îi dau de pomană.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

August Strindberg (n. 22 ianuarie 1849 - d. 14 mai 1912) a fost un dramaturg suedez. Teatrul său, prin originalitatea personajelor, a constituit o influență importantă în literatura universală a secolului al XX-lea. În prefața piesei de teatru Domnișoara Iulia, Strindberg își prezintă „sufletele” (personajele) ca fiind „conglomerate, făcute din stadii trecute sau prezente ale civilizației, fragmente de umanitate, haine de duminică peticite, toate strânse la un loc, așa cum este ființa umană”. - Wikipedia

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Röda rummet
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 320
Editura: Litera
Apariția: 02.08.2010
ISBN: 978-973-675-886-7
Dimensiuni: 10,7 x 17,7 mm
Greutatea: 0.3000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: