Rusia la Răspântie. Geoistorie, Gocultură, Geopolitică

Rusia la Răspântie. Geoistorie, Gocultură, Geopolitică
72,00 MDL (18,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„Cu siguranță, așa cum menționa Hélène Carrère d’Encausse, ‚‚Imperiul Rus a fost întotdeauna unul european și asiatic’’, cu toate acestea, „Rusia dintre două lumi” (denumirea cărţii sale) trebuie să facă acum o alegere. După un sfert de secol de la încheierea Războiului Rece și prăbușirea Uniunii Sovietice, având în vedere contextul internațional, diplomatul (autorul) avertizează: „Viitorul Rusiei nu se decide nici pe Nipru şi nici pe Nistru, ci pe Amur’’. 

În această ordine de idei, autorul prefeţei își poate permite să adauge, într-un mod foarte diplomatic: „Pe termen lung Rusia nu are viitor fără Europa, aşa cum nici Uniunea Europeană nu are un viitor fără Rusia’’. Ramâne deci la discreţia acestor două entităţi teritoriale majore să elaboreze o nouă dialectivă geopolitică inovantă şi reală în viitorul cel mai apropiat, ce ar satisface interesele lor reciproce. În anul 1989, evocând ideea unei ‚‚Confederații Europene’’, François Mitterrand ne sugera deja o oportunitate geopolitică promițătoare și de avangardă la acel moment: ‚‚O Europă de la Lisabona până la Vladivostok’’-- Christian Daudel.

Rusia întotdeauna a fost la o răspântie de drumuri, o fatalitate derivată din geografie – periferie a Europei, periferie a Asiei și totodată centru al Eurasiei – ,dar niciodată în decursul celor aproape 12 secole de istorie rusă povara alegerii căii potrivite n-a fost atât de grea ca la acest început de mileniu.

Dificultatea alegerii se datorează și multiplicării opţiunilor, or, Rusia de azi nu mai are de ales, ca odinioară, o cale din două – latină sau greacă, așa cum a fost în secolul al XI-lea; un model slavsau unul occidental, ca la finele veacului al XVII-lea; stilul autoritar al Vienei și Berlinului sau cel liberal-democrat al Londrei și Parisului, ca la fin autohtonistele veacului al XIX-lea. Trei căi mari, care se bifurcă la rândul lor, se deschid azi în faţa Moscovei – una imperială, care presupune refacerea unui ansamblu politico-geografic centrat pe Rusia; una eurasiatică, ce ar însemna o orientalizare a preocupărilor sale geopolitice; și una europeană.

 

Despre Autor


 

Oleg Serebrian (n.1969) a studiat istoria și dreptul la Universitatea Pedagogică de Stat din Chișinău și relațiile internaționale la Institutul European din Nisa. A urmat apoi specializări la Universitatea din Edinburgh și la Școala Națională de Administrație din Paris. În 1998 și-a susținut doctoratul în științe politice. Începând cu anul 1998 a fost profesor invitat la mai multe centre universitare din România și Europa de Vest, din 2001 fiind membru al ConsiliuluiȘtiințific al Institutului European din Nisa.

Între 2010 și 2013 a fost președintele Congresului Uniunii Latine, organizație culturală internațională ce reunește țările romanice.

Este autor al volumelor Geopolitica spațiului pontic (Editura Dacia, 1998; ed. a 2-a revăzută și actualizată, Editura Cartier, 2006; ed. franceză, Éditions Arteges, 2010), Politosfera (Editura Cartier, 2001),Politica și geopolitica (Editura Cartier, 2004), Dicționar de geopolitică (Editura Polirom, 2006), Despre geopolitică (Editura Cartier, 2009), al romanului istoric Cântecul mării (Editura Cartier, 2011), precum și al mai multor studii din domeniul geopoliticii și geografiei politice, publicate în Rusia, Germania, Franța, Marea Britanie, România, Belgia și alte țări.

În anul 2000, pentru merite în dezvoltarea științelor politice, a fost decorat de Președintele României cu Ordinul „Steaua României” în grad de ofițer.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 152
Editura: Cartier
Apariția: August 2014
ISBN: 978-9975-79-938-6
Dimensiuni: 13,1 x 19,5 cm
Greutatea: 0.1400

Pareri