Rumânii Fericiți. Vot și Putere de la 1831 pînă în Prezent

Rumânii Fericiți. Vot și Putere de la 1831 pînă în Prezent

Preț de Listă: 208,00 MDL (52,00 RON)

Preț: 104,00 MDL (26,00 RON)

Economisești: 104,00 MDL (26,00 RON) (50%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Cristian Preda sondeaza relatia dintre vot si putere de la 1831 pina in prezent, evidentiind elementele care dau sens sinuoasei istorii politico-electorale: „normalizarea” votului, „domesticirea” autoritatii si democratizarea. Adresat deopotriva politologilor si istoricilor, volumul depaseste registrul comparatiei dintre regimul actual si cele care l-au precedat, oferind raspunsuri la o serie de intrebari precum: ce sens au cele 101 alegeri organizate de la 1831 pina in zilele noastre?
 
Ce legatura poate fi intre deputatii „tinutasi” din Regulamentul Organic si obsesia uninominalului din anii 2000? Arderea unui Regulament considerat prorus la 1848 si preambulul Constitutiei de la 1952 care aplauda victoriile URSS sint parte a aceleiasi istorii? Vidul constitutional de la 23 august 1944 si cel din decembrie 1989 sint oare comparabile ca efect? Dar influenta Palatului in vremea monarhiei si cea a Cotroceniului dupa 1989?
 

„Nimeni nu cunoaste mai bine si mai profund decit profesorul Cristian Preda aventurile spatiului electoral romanesc din ultimele aproape doua sute de ani. Inarmat cu o redutabila cultura comparativa, atent la detalii, dar si la semnificatiile de lunga durata ale diverselor momente istorice explorate, autorul ne ofera un fascinant si indispensabil manual interpretativ al vietii politice romanesti de la debutul modernitatii democratice si pina astazi.” -- Vladimir Tismaneanu

Recenzii

”Politolog de aleasa tinuta, respectat profesor, comentator si filosof politic, activ europarlamentar, format in traditia aroniana, discipol al lui Pierre Manent, Cristian Preda a publicat la Polirom o carte incitanta, temeinica si vie. Mi-a trimis manuscrisul in forma finala acuma citeva saptamani, l-am citit cu enorm interes, am scris citeva rinduri care apar pe coperta a patra.” -- Vladimir Tismaneanu, octombrie 2011, pe contributors.ro

”Relatia dintre vot si putere este analizata de politologul Cristian Preda intr-un nou volum, aparut la Editura Polirom, Rumanii fericiti. Vot si putere de la 1831 pina in prezent. Aventura adeseori extrema a romanilor cu ciclurile electorale, intrerupte brutal de dictatura, este descrisa de nu mai putin de 101 alegeri. Autorul realizeaza o paralela cit se poate de necesara intre tensiunile dintre clasa politica si Palatul Regal, pe de o parte, si intre clasa politica si Palatul Cotroceni dupa 1989, pe de alta parte.

Realitatea postdecembrista a creionat un sistem in care partidele sint mai influente decit Parlamentul, crede autorul, iar sistemul politic se bazeaza pe partide subordonate unei majoritati create aproape exclusiv de presedinte, care obtine prin vot „un premiu” astfel din partea cetatenilor – cel de a ordona tabloul putere-opozitie.” -- ***, noiembrie 2011, in Sapte Seri

”Recomand cu caldura acest volum, o carte inteligenta, dezinhibata, onesta si de o indubitabila actualitate. Se intreaba Cristian Preda, si ne intrebam si noi impreuna cu el, cum pot fi „impacate” momentele de cezura, uneori brutala si violenta, chiar sub forma diktatului, cu cele de continuitate, de normalitate democratica? Sint alegerile suficiente pentru a considera o comunitate politica drept democratica?

Exista diferente substantiale, chiar calitative, intre electocratii si democratii? Urmaresc scrierile lui Cristian Preda inca de inceputul anilor ’90. Stiu ca avem de-a face cu un ginditor liberal in sensul cel mai autentic al cuvintului. Un ginditor care respinge apriorismele facile si cliseele sterile.” -- Vladimir Tismaneanu, 23 octombrie 2011, pe tismaneanu.wordpress.com

Despre Autor

Cristian Preda este profesor de stiinte politice la Universitatea din Bucuresti, unde preda din 1992.

A publicat mai multe volume despre evolutia gindirii politice romanesti (Modernitatea politica si romanismul, Nemira, 1998; Occidentul nostru, Nemira, 1999; Staulul si sirena. Dilemele unui marxist roman, Nemira, 2002; Contributii la istoria intelectuala a politicii romanesti, Meridiane, 2003), despre istoria liberalismului (Le liberalisme du desespoir. Tradition liberale et critique du totalitarisme dans les annees 1938-1960, Editura Universitatii din Bucuresti, 2000; Liberalismul, Humanitas, 2003.

Mic dictionar de gindire politica liberala, Humanitas, 2004), precum si despre sisteme electorale si politica romaneasca (Tranzitie, liberalism si natiune, Nemira, 2001; Romania postcomunista si Romania interbelica, Meridiane, 2002; Partide si alegeri in Romania postcomunista, Nemira, 2005; Regimul, partidele si sistemul politic din Romania, Nemira, 2008 – impreuna cu Sorina Soare; Eseuri politice, Nemira, 2009). A tradus de asemenea in romana autori precum Constant, Guizot, Tocqueville, Raymond Aron sau Pierre Manent.

Ultimele publicatii: Rumanii fericiti. Vot si putere de la 1831 pina in prezent, Polirom, 2011, si Democratizzazione in Romania. Regime, partiti e sistema de partiti, Aracne Editrice, Roma, 2012 (impreuna cu Sorina Soare).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 376
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2011
ISBN: 978-973-46-2201-6
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3800

Pareri