Rugul

Mai multe poze

Rugul
270,00 MDL (54,27 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba maghiara de Ildiko Gabos-Foarta.
 
Un roman gotic al zilelor noastre, fascinant si tulburator.
 
In urma cu aproape un deceniu, prin Regele alb, cititorul lua contact cu o carte de mare succes, tradusa in toata lumea. Acum Gyorgy Dragoman revine cu un roman plasat in acelasi spatiu transilvanean cvasifictional, o saga de familie ce reprezinta si un tablou istoric contemporan. O adolescenta pe nume Emma, ramasa orfana in urma unui accident, este crescuta de bunica ei, o batrina cu un trecut invaluit in taine.
 
Bunica o invata sa descopere magia cotidiana, precum si propriile-i puteri latente. Emma isi traieste si povesteste ultimele momente ale copilariei si primele iubiri adolescentine intr-un burg transilvanean din 1990, o lume ce isi cauta echilibrul dupa caderea regimului comunist si moartea „comandantului suprem”.
 
Faptul ca intreaga poveste este vazuta de o fetita in prag de maturizare ii confera un farmec aparte: prin prezenta supranaturalului, a unor ritualuri bizare, cu tenta fantastica, Rugul gliseaza imperceptibil spre realismul magic, iar ecourile trecutului, evocate in povesti paralele, leaga destinele personajelor de o istorie adesea atroce.
 
 
Recenzii
 
„Ceea ce vezi cind esti copil si adolescent iti influenteaza puternic personalitatea. Pentru mine a fost un exercitiu neobisnuit sa incerc sa-mi amintesc si sa pun pe hirtie tot ce am vazut in orasul acela... In Rugul analizez ce se intimpla cu noi atunci cind ne cucerim libertatea. Mai mult, un adolescent percepe mult mai acut o astfel de problema, pentru ca ea e strins legata de cautarea propriei identitati. Emma vrea sa afle cine e ea, care e trecutul ei si unde se ascunde acea libertate.” -- Gyorgy Dragoman
 
Rugul e un roman cu trucuri si capcane, un rug al carui jar e greu de stins. Te tulbura, te pune pe ginduri, te rumega intre masele, apoi te scuipa pe podea.” --Konyvesblog
 
„Pesemne ca Gyorgy Dragoman face apel la un soi de magie, caci reuseste sa ne determine nu numai s-o «citim» pe Emma, ci si sa-i percepem universul prin toate simturile noastre. Ne familiarizam cu mirosurile, gusturile, obiectele care o inconjoara, cu amintirile pe care i le evoca acestea. Cu alte cuvinte, ne afundam atit de mult in realitatea ei senzoriala si in reflectiile legate de aceasta, incit in cele din urma am putea ajunge sa credem ca «Emma sunt eu!».” -- Jelenkor
 
”E pur si simplu un roman despre adolescenta, perioada cind (va mai amintiti?) se traieste pe granita dintre reverie si trezie, pe linia subtire dintre realitate si inchipuire. Un pas ezitant, si esti fie intr-o parte, fie in alta - oricum in afara intelegerii adultilor constrinsi de tipare sociale. (…) In Rugul, o fata de 13 ani, Emma, ajunsa la inceputul lui 1990 intr-un oras multietnic nenumit din Ardeal, e vocea din perspectiva careia sint povestite intimplari specifice acelui interval tulbure de dupa caderea dictatorului.
 
(…) Doua ruguri simbolice sint aprinse in povestea adolescentei: unul la orfelinat, in ziua de Craciun, cind dupa impuscarea „comandantului suprem” ii sint arse portretele si lozincile, dar cenusa lui continua sa maculeze zapada cazuta dupa aceea; celalalt, in curtea bunicii, care o invata un ritual purificator de emotii negative si nascator de speranta. Felul cum sint povestite, cu acuitatea senzoriala, confuzia real-fantasma, tensiunea copilei nevoite sa se maturizeze sub presiunea dramelor istoriei si sa-si caute identitatea prin ceturile cu care sint interesat invaluite, da nastere unei capodopere literare.” -- Adriana BITTEL, decembrie 2015, in Formula As, nr. 1193
 
 
Despre Autor
 
Gyorgy Dragoman este unul dintre cei mai apreciati si mai tradusi scriitori maghiari contemporani. Nascut in 1973 la Tirgu Mures, viitorul prozator s-a stabilit in 1988 in Ungaria, impreuna cu familia. 
 
A studiat filosofia si literatura engleza la ELTE, in Budapesta, si a lucrat la o teza de doctorat despre proza lui Samuel Beckett, traducind in acelasi timp din operele lui Beckett, James Joyce, Ian McEwan, Irvine Welsh. Dragoman a debutat in 2002 cu volumul A pusztitas konyve(Cartea desfacerii), care a primit premiul Sandor Brody, urmat in 2003 de piesa de teatru Nihil si in 2005 de romanul A feher kiraly (Regele alb, Polirom, 2008). Regele alb a fost distins in Ungaria cu premiile Tibor Dery si Sandor Marai si a fost tradus in peste treizeci de limbi, in prezent existind si un proiect de ecranizare a cartii in Marea Britanie. In 2007, Gyorgy Dragoman a obtinut Premiul de excelenta culturala, oferit de ICR Budapesta.
 
In 2011 lui Gyorgy Dragoman i se acorda premiul literar Jan Michalski pentru acelasi roman. In 2014 prozatorul publica romanul Maglya (Rugul), care se bucura de un succes instantaneu in Ungaria si este in curs de traducere in Statele Unite, Olanda, Germania, confirmind valoarea unui autor cu o viziune si un stil ce au cucerit deja un public larg.
 

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 344
Editura: Polirom
Apariția: Septembrie 2015
ISBN: 978-973-46-5659-2
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri