Rubaiate

Rubaiate
90,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„Rubaiatul își păstrează întregul interes și farmec în limbă originală, persana. Dar tot atât de adevărat e că destinul excepțional, singular, al catrenelor khayyāmiene nu-l datorăm marilor virtuți, recunoscute, ale limbii persane, în care a scris poetul, ci tălmăcirii acestor texte în engleză, mai ales, și franceză. E clar, astăzi, că spiritualitatea persană l-a născut pe Omar Khayyām, dar Europa e aceea care l-a făcut, în ciudă atâtor deformări și denaturări, cel mai cunoscut și popular poet al tuturor timpurilor. Acest postulat nu poate lipsi din nicio concepție sau teză despre receptarea poeziei khayyāmiene în Europa și în întreagă lume: e esența complexului mitului european.

În cazul lui Omar Khayyām, provenit dintr-un spațiu literar indiferent la succes, pentru care operă e mai importantă decât autorul ei (de aici, problemele majore privind paternitatea unor mari texte persane), traducerile s-au dovedit a fi instanță supremă prin care s-a consacrat în universalitate, singură cale de acces la universul literar: formă de recunoaștere literară, nu doar o schimbare a limbii, un simplu schimb orizontal cuantificabil.

Traducerile au constituit miză specială, o adevărată luptă în spațiul literar mondial, de la care a venit imaginea europeană a lui Omar Khayyām, singură recognoscibilă astăzi, în ciudă faptului că e percepută prin intermediul unor heteronimi ai poetului persan, exponent, probabil, al unui lirism colectiv sui generis și al unei școli de gândire poetică.” -- Gheorghe Iorga

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 276
Editura: Paralela 45
Apariția: Noiembrie 2015
ISBN: 978-973-47-2189-4
Dimensiuni: 14 x 20 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri