Roșu și Negru

Roșu și Negru
217,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Pentru Julien Sorel, personajul principal din Rosu si Negru, sensul existentei se dovedeste, in cele din urma, a fi "goana dupa fericire", prin cultivarea eroica si tragica a cunoasterii de sine. Fericirea este iubirea in sfarsit cucerita, adica traita si inteleasa totodata.

In acele puncte nodale in care procesele psihologice se manifesta in mod imprevizibil (chiar pentru insusi personajul care le traieste), Stendhal renunta la mijloacele clasicei "analize psihologice", explicite si explicative, recurgand fie la notatia cea mai neutra, la un fel de "grad zero al scriiturii", fie la hiatus, la tacere, discontinuitate ce urmeaza a deve­ni, prin activitatea cititorului, vie si substantiala continui­tate.

Format sub influenta "Secolului Luminilor", romantic si realist in spiritul timpului sau, Stendhal este si unul dintre primii inventatori ai romanului modern. Irina Mavrodin

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

”Acţiunea romanului se petrece în Franţa, în anii 1830, şi urmăreşte ascensiunea socială a duplicitarului Julien Sorel şi, în final, căderea sa. Fiu al unui dulgher, Julien încearcă să îşi realizeze ambiţiile grandomane devenind preot. în ciuda unor legături pasionale din anii de pregătire, Julien devine preot şi acceptă apoi bucuros postul de secretar personal al marchizului de la Mole.

Datorită relaţiei cu fiica marchizului, Mathilde, Julien este înnobilat pentru a se putea căsători cu ea fără a provoca un scandal. Dar, înainte ca Julien să se poată bucura de noul său statut de aristocrat, marchizul primeşte de la doamna Renal (una din cuceririle lui Julien din perioada pregătirilor pentru preoţie) o scrisoare ce îl demască pe acesta. împiedicat să se căsătorească cu Mathilde, Julien doreşte să se răzbune.

Perceput uneori ca prea melodramatic pentru gustul literar modern, Roşu şi negru este un punct de răscruce în evoluţia romanului ca formă de artă. Pe de o parte, este în mare măsură o poveste romantică. Sorel este un ticălos care îşi urmăreşte scopul fără scrupule, dar energia şi spiritul său practic, prezentate pe fundalul constrângerilor micii burghezii, îl captivează pe cititor. Romanul a devenit însă extrem de influent datorită stilului narativ. Prezentând povestea din perspectiva stării sufleteşti a fiecărui personaj, Stendhal a realizat un tablou de un realism psihologic convingător, ceea ce l-a făcut pe Zola să proclame romanul drept primul cu adevărat „modern".

Pentru acest motiv, ca şi pentru fluenţa de bună calitate a povestirii, Roşu şi negru nu trebuie să lipsească din biblioteca niciunui cititor serios.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Stendhal (Henry Beyle) s-a nas­cut la 23 ianuarie 1783, la Grenoble. Desi ur­mea­za cursu­ri­le Scolii Centrale din Grenoble, renunta la intentia de a da la Politehnica. Dupa lovi­tu­ra de stat de la 18 Brumar 1799, se orienteaza spre cariera mi­li­ta­ra, luand parte la campania din Italia a genera­lu­lui Bonapar­te (1800-1801). In calitate de adjunct al co­misarilor de razboi si de in­ten­dent, inso­tes­te armata im­pe­riala in toate campaniile ei (1809, 1812-1813).

Dupa Res­tau­ratie, se con­sa­cra literaturii, publicand mai intai lucrarile Despre iubire (1822) si Racine si Shakespeare (1823-1825). Pri­mul sau roman, Ar­mance (1827), este urmat de Rosu si Negru (1830) si Manastirea din Parma (1839).

Lucien Leuwen si Lamiel, ramase netermi­nate, vor fi tiparite postum. Se stinge din viata la Paris, in ziua de 23 martie 1842, in urma unui atac cerebral.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Le Rouge et le Noir
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 536
Editura: Leda
Apariția: 2006
ISBN: 978-973-102-016-2
Dimensiuni: 13,0x 20,0cm
Greutatea: 0.4000

Pareri