Roșu și Negru

Roșu și Negru

Preț de Listă: 122,00 MDL

Preț: 97,60 MDL

Economisești: 24,40 MDL (20%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

 

Roţu şi Negru este capodopera stendhaliană.

Cronica anului 1830 – acesta este subtitlul romanului Rosu si negru. Un caz banal cronica judiciara s-a transformat, sub pana finului psiholog stralucitului stilist Stendal, in drama plina de tensiune a unui om si, in acelasi timp, intr-o radiografie a societatii. 

Rosu si negru prezinta tragica istorie a lui Julien Sorel, un tanar talentat si ambitios, care visa la gloria lui Napoleon. In decursul scurtei sale existente, el a avut parte si de iubire romantica, si de pasiune violenta, careia nu i-a putut face fata si pentru care a platit cu viata.

„Asemeni filosofilor din secolul al XVIII-lea, Stendhal are un cult pentru libertate; el detestă toţi tiranii, că sînt tirani de familie (Dl de Renal) sau politici (Principele de Parma). Ca şi Voltaire, el n-are încredere în puterea preoţilor, iar Roşu şi negru denunţă alianţa dintre Tron şi Altar.

Ca şi Rousseau, se ridică împotriva inegalităţilor sociale; este nedrept ca un tînăr de mare calitate ca Julien Sorel să fie condamnat, prin naşterea sa de origine modestă, a rămîne în umbră; sub Imperiu, s-ar fi putut ridica pe calea glorioasă a armelor (Roşu); sub Restauraţie, nu-i rămîne decît să îmbrăţişeze o carieră ecleziastică (Negru); Julien nu-i ipocrit prin temperamentul său, ci din necesitate; este arma sa împotriva societăţii.” --  Michel Echelard

 

Despre Autor


 

Stendhal (pseudonim al lui Henri Beyle; 1783-1842), scriitor francez. Participa la campaniile napoleoniene. Consul al Frantei la Triest, apoi la Civitavecchia. Teoretician al romantismului (Racine si Shakespeare). Ignorat in timpul vietii, devine dupa moarte unul dintre cei mai apreciati scriitori francezi.

Opera romanesca in care actiunea, intre luciditate si pasiune, este determinata de un ritm interior, acela al aspiratiilor eroilor (ArmanceRosu si negruManastirea din ParmaLucien Leuwen). Nuvele romantice (Vanina VaniniStareta din Castrio). Biografii (Viata lui NapoleonViata lui Rossini). Pagini auto­biografice (JurnalViata lui Henri BrulardAmintiri egotiste).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 541
Editura: Corint
Apariția: 2014
ISBN: 978-606-93689-8-5
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri