Romanul Adolescentului Miop

Romanul Adolescentului Miop
151,00 MDL (37,46 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Mircea Eliade este cea mai puternică, mai tenace şi mai cap­tivantă energie autoconstructivă din cultura română. Sigur, multe au fost personalităţile care au avut din copilărie conştiinţa propriei valori şi viziunea împlinirii lor sociale, profesionale, politice etc.

Însă nimeni nu s-a mai forjat şi cizelat cu atâta luciditate şi in­sis­tenţă, cu atâta siguranţă şi sistemă. Iar asta fără – aparent – eforturi teribile, oricât ar părea de „inumane“ tentativele de privare de somn, de claustrare şi înfrângere a instinctelor şi ispitelor. La un capăt de biografie, elevul de 15 ani care umple sute de pa­gini cu întâmplări şi cazuistică adolescentină, conştient că de­mi­ur­gul din el este dator să însufleţească literar lumea şi că, undeva, într-o „Academie din Apus“, o „sală imensă, plină de lume, a venit să asiste la încoronarea mea“.

La celălalt capăt, savantul respectat de o întreagă comunitate ştiinţifică internaţională 1, fermentul pro­fe­sional dotat din plin cu acele calităţi coagulante, de focalizator al energiilor din jur. Liantul unei generaţii şi nu doar simbolul ei. Stimul vital de împlinire şi afirmare pentru tot ce va să zică imensa voinţă de creaţie a tineretului interbelic. Între omul absolut şi omul „fără destin“ există o în­trea­gă ierarhie de polarităţi.

Ei bine, pentru toate cheia o constituie Romanul adolescentului miop. Aici se află în starea cea mai pură şi mai limpede exprimată suma de contrarii-în-armonie care compun persona­li­tatea lui Eliade, definind-o totodată ca însumare exponenţială a generaţiei ’27.

 

Despre Autor


 

Mircea Eliade (n. 13 martie 1907, București - d. 22 aprilie 1986, Chicago), a fost istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor român la Universitatea din Chicago. Autor a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate.

Prima sa opera a fost publicată în 1921 - Inamicul viermelui de mătase urmată de Cum am găsit piatra filosofală. Patru ani mai târziu, Eliade încheie munca la volumul său de debut, volum autobiografic, Romanul Adolescentului Miop. În 1933 i se editează Maitreyi, nutrit din experienţa indiană. Romanul are un mare succes de public şi de critică.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 344
Editura: Cartex 2000
Apariția: Iulie 2016
ISBN: 978-973-104-620-4
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3700

Pareri