Românii în Lupta pentru Unire de la 1600 la 1918

Românii în Lupta pentru Unire de la 1600 la 1918
279,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Pe teritoriul Romaniei, asa cum era dupa Marea Unire de la 1918, din cele mai vechi timpuri locuiau geto-dacii care sub conducerea unor regi priceputi si viteji , precum Burebista si Decebal , au constituit un puternic stat centralizat.

Pe baza unor certe adevaruri istorice sustinute de arheologie, unii geografi ca Ion Simionescu si istorici ca Nicolae Iorga, Constantin C.Giurescu, A.D.Xenopol si altii, au demonstrat ca unitatea geografica a teritoriului romanesc a influentat in mod hotarator unitatea dintotdeauna a romanilor. In antichitate, statul geto-dac a ajuns la o perioada de inflorire economica si militara in timpul regelui Decebal (anii 86-106).

Acest nivel de dezvoltare economica si militara a permis geto-dacilor sa opuna vreme indelungata o puternica rezistenta expansiunii Imperiului Roman, care sub conducerea imparatului Traian, dupa un razboi sangeros purtat intre anii 101-102, 105-106, invingand rezistenta indarjita a geto-dacilor, a cucerit Dacia transformand-o in provincie romana. Odata cucerita, Dacia a fost colonizata cu barbati adusi din toate partile Imperiului Roman.

Concomitent cu aducerea acestor colonisti, in aceasta noua cucerire care constituie o provincie de frontiera a Imperiului Roman, au fost aduse importante forte militare, vestitele Legiuni romane. Imediat a inceput, in felul obisnuit de romani, un amplu proces de romanizare, proces care a continuat si dupa retragerea administratiei si armatei la sud de Dunare, incepand cu 271-275, sub imparatul Aurelian, deoarece, asa cum s-a dovedit, au fost retrase doar legiunile si administratia, ramanand pe loc populatia bastinasa impreuna cu colonistii, data fiind ocupatia agricola a acestora. In timpul stapanirii romane, s-a produs un proces de romanizare a populatiei de origine geto-dacica, in urma caruia a rezultat un popor nou (sinteza daco-romana) care se va numi poporul roman, un popor inrudit cu italienii, francezii, spaniolii si portughezii, popoare de origine latina.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 472
Editura: Rovimed Publishers
Apariția: 2012
ISBN: 978-606-583-304-3
Dimensiuni: 21 x 29,7 cm
Greutatea: 0.5500

Pareri