ROCKul, „NOROC”-ul & NOI (1966-1970). Album cu CD

ROCKul, „NOROC”-ul & NOI (1966-1970). Album cu CD
129,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)
    • 2 persoane au cumpărat recent acest produs.

Descriere

Autorul reconstituie pas cu pas istoricul apariţiei grupului, perioada sa de glorie şi momentul dezmembrării ansamblului. Mihai Ştefan Poiată proiectează evoluţia”Noroc"-ului pe un amplu fundal social-politic şi cultural-artistic al Chişinăului de altădată, prezentând, în mod sincron, eterogena estradă sovietică şi diversitatea efervescentă a rockului mondial.

Partea cea mai vibrantă a cărţii o constituie, cu siguranţă, amintirile interpreţilor care alcătuiau nucleul formaţiei: Mihai Dolgan, Lidia Botezatu, Alexandru Cazacu, Ştefan Petrache, Ion Suruceanu, Valentin Goga ş.a. Fiecare dintre ei are un fel aparte de a inspira şi expira muzică şi de a exista prin ea. Din aceste reflecţii caleidoscopice, Mihai Ştefan Poiată re-compune întregul, re-face fenomenul, îi reconstituie dimensiunea valorică. Aceste pasaje au deja calitate de unicat, deoarece unii dintre membrii ansamblului, inclusiv liderul imuabil al formaţiei, Mihai Dolgan, nu mai sunt printre cei vii.

Totodată, autorul încearcă să definească locul şi contribuţia individuală ale celor din echipă, ansamblul fiind o sumă de individualităţi, fiecare cu şpilul şi damblaua sa.
 
Cartea lui Mihai Ştefan Poiată ne convinge că„Noroc"-ul a fost mai mult decât un ansamblu de succes care a exaltat tineretul sovietic, altfel adormit de minciuna patriotică.

„Noroc"-ul a fost fereastra noastră europeană, şansa noastră de sincronizare cu Occidentul prin descătuşarea muzicii şi a cuvântului ritmat. Concluzia cărţii e cât se poate de clară - fenomenul „Noroc" descinde din contextul muzical european, rămânând totodată o componentă a acestuia. Anume prin asta se vădea curajul inteligent al artiştilor!

Nu numai prin faptul că făceau să freamăte sălile, că ştiau să arunce în delir mulţimea provocată de viforul decibelic. în momentele de transă, tinerii din URSS se comportau la fel de liber ca şi fanii „Beatles"-ilor în ultraliberul spaţiu anglo-saxon. -- Eugen Lungu

Despre Autor

Mihai Stefan Poiată - născut la 4 decembrie 1949. Prozator, dramaturg, cineast. După absolvirea Universităţii de Stat din Moldova (1972), îşi începe cariera de jurnalist la redacţia muzicală radio, câştigându-şi faima primului disc-jockey din Moldova (autor şi prezentator al emisiunilor „Ori-zont-club", „Maraton sonor", „Fonocaleidoscop duminical").

Studii postuniversitare la Cursurile Superioare de Scenaristică şi Regie de la Moscova. În 1990 este ales deputat în Parlamentul RM, semnează Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Debutează cu versuri în 1967. Este autorul primelor piese radiofonice din Republica Moldova, premiate la concursuri şi festivaluri din ţară şi de peste hotare.

În 1982 debutează în film cu scenariul de ficţiune Voiaj de nuntă în trei, iar în 1986 -pe scena Teatrului Naţional cu piesa în lipsa celor prezenţi. Ulterior apar volumele Monolog în patru voci, Tentaţia contactelor imposibile şi Reguli de circulaţie pentru apele subterane.

Semnează filme documentare şi de ficţiune în calitate de scenarist, regizor şi producător, publică eseuri despre film şi artele plastice.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 272
Editura: Arc
Apariția: 2013
ISBN: 978-973-88591-8-0
Dimensiuni: 17 x 21,5 cm
Greutatea: 0.5700

Pareri