Revoluția "Ultrașilor" (antietatism, violență simbolică și potențial insurecțional în cadrul fenomenului ”Ultras”)

Mai multe poze

Revoluția "Ultrașilor" (antietatism, violență simbolică și potențial insurecțional în cadrul fenomenului ”Ultras”)
99,00 MDL (23,24 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Livin’ la vida Ultra’! - Niște frumoși nebuni care, înarmați cu steaguri, tobe și pasiune, dau culoare și nerv. Ieri stadioanelor, azi piețelor publice. Sunt ultimii oameni, ultimii rebeli romantici într-o lume în care n-au învățat încă să se supună.

Probabil, cel mai frecvent şi mai constant mod de manifestare a violenţei colective în Europa - huliganismul sau violenţa în sport - are o imagine socială distorsionată, plecând de la cele două surse importante care furnizează informaţie cu privire la acest tenomen: presa şi poliţia.

Originalitatea subiectului, de asemenea impactul social şi mediatic masiv pe care l-a căpătat acesta în ultimul deceniu în România şi lipsa unei analize academice imparţiale m-au determinat să realizez aceaslă lucrare.

Proiectul de cercetare nu-şi propune să trateze huliganismul sau devianţa în sport, pentru că am fi naivi să credem că un fenomen atât de complex ca „abilitatea umană de a construi duşmani reali sau simbolici" poate fi „tratată". Fie că vine din tendinţa de „ritualizare a dramelor", fie că din energiile necontrolabile degajate în cazul meciurilor de fotbal, violenţa în sport înseamnă mult mai mult decât manifestarea agresivă a unor grupuri de suporteri. Ceea ce încearcă să releve studiul de faţă este „partea nevăzută a aisbergului", formată dintr-o „mixtură" ce implică antietatism, un puternic patriotism local, coduri ale onoarei şi alte elemente de violenţă simbolică şi rituală pe care majoritatea studiilor de specialitate le omit din arealul cercetării. - Autorul

Din cuprins: Grupul ”ultras” (brigada) • Comportamentul în cadrul grupului • Violența simbolică • Antietatismul • Potențialul revoluționar al fenomenului ”Ultras” • Metodologia cercetării. Analiza cercetării • Concluzii

Recenzie

In spaţiul anglo-saxon, ei sunt cunoscuţi ca „Hooligans". „Huliganul de astăzi este un rebel romantic, gata să sufere (fizic) în confruntările cu adversarii şi poliţia. El nu e un simplu nihilist. Acesta luptă pentru culorile clubului, practicând o violenţă virtuoasă: nu atacă niciodată publicul inocent şi nu foloseşte niciodată arme." Aceasta e definiţia lui Franklin Foer. Pentru un huligan, ideea de violenţă este mai importantă decât meciul în sine. Grupaţi în „firme", aceştia reuşesc să provoace ciocniri cu celelalte grupuri rivale ca „meciuri alternative" la lupta din teren.

In Europa de sud ei sunt cunoscuţi ca „Ultras". Fenomenul „Ultras" ia amploare de la o declaraţie a celebrului antrenor Helenio Herrera de la Inter Milano: „Nu înţeleg de ce Interul nu are suporteri atunci când joacă în deplasare?".

„Ultraşii" sunt suporterii de extremă ai unui club. E o părere. „Cultura Ultras nu reprezintă o cultură a violenţei fizice, ci o cultură a tinereţii, o celebrare a vieţii autentice." E o altă părere.

„Fotbalul funcţionează ca un fenomen religios." Dimensiunea religioasă a fotbalului, încărcată cu un depozit de tradiţionalism, o remarcă Foer în cazul bascilor, care, pe timpul lui Franco, îşi puteau manifesta identitatea culturală fără a fi arestaţi doar la meciurile de acasă ale lui Athletic Bilbao şi Real Sociedad.

Dinu Guţu, autorul, este membru de club Ultras. Teoria lansată de el: galeriile de fotbal pot deveni grupuri de contestare politică, având un puternic potenţial insurecţional - a fost trăită pe viu. în Piaţa Universităţii din Bucureşti, pe 15 ianuarie 2012.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Dinu Guțu este licenţiat al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative din Bucureşti (2010) şi face Masteratul în Teoria şi Analiza Politică. Membru de grup „Ultras".

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 132
Editura: Cartier
Apariția: 2012
ISBN: 978-9975-79-764-1
Dimensiuni: 13,5 x 20 cm
Greutatea: 0.2160

Pareri

Părerile Clienților 1 item(s)

Un studiu interesant
Un studiu foarte interesant si informativ facut pe baza ultrasilor. E ceva de care ar trebui sa se informeze toti, si sa nu mai catalogheze ultrasii sau suporterii ca fiind huligani agresivi. Citind cartea veti intelege mai multe despre acest fenomen.
Evaluarea
Parerea lui Adrian / (Plasată la data 03.01.2013)