Revolta lui Atlas. Vol. 2. Ori - Ori

Revolta lui Atlas. Vol. 2. Ori - Ori
144,00 MDL (28,94 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Revolta lui Atlas este un elogiu adus vieţii şi fericirii. Justiţia este necruţătoare. Indivizii creativi, urmărirea neabătută a scopurilor şi bunul-simţ îşi găsesc aici satisfacţia şi împlinirea. Paraziţii care se îndepărtează mereu de scopuri şi de raţiune îşi află sfârşitul, aşa cum se şi cuvine.” -- Alan Greenspan

„Rand a scris cea mai provocatoare din punct de vedere intelectual ficţiune a generaţiei sale.” -- John David Lewis


Primele Pagini


 

Omul care aparţinea Pământului

Dr. Robert Stadler se plimba prin birou, încercând să alunge frigul. Primăvara întârziase să vină. Dincolo de geam, negrul mort al dealurilor făcea trecerea de la albul murdar al cerului la negrul plumburiu al râului. Din când în când, pe o coastă îndepărtată a dealului ţâşnea o flacără galben-argintie, care se făcea aproape verde, apoi dispărea. Norii continuau să se întredeschidă doar pentru câte o singură rază de soare şi apoi se strângeau încet la loc. Nu era frig în birou, s-a gândit dr. Stadler, locul îngheţase din pricina acelui decor.

Nu era frig astăzi, răceala era în oasele lui, s-a gândit, o acumulare din timpul lunilor de iarnă, când fusese distras de la munca lui de nişte defecţiuni ale centralei termice din perioada în care oamenii vorbeau numai despre conservarea energiei. S-a gândit că această frecventă intervenţie a dezastrelor naturale în problemele oamenilor era absurdă: nu contase niciodată până acum dacă iarna era aspră; dacă o inundaţie distrugea o porţiune dintr-o cale ferată, nu trăiai două săptămâni mâncând legume la conservă; o instituţie cum era Institutul Ştiinţific de Stat nu putea să rămână vreme de cinci zile fără curent numai fiindcă o furtună electrică lovea o centrală.

Numai cinci zile de răgaz în iarna aceasta, s-a gândit el, cu motoarele din laboratorul cel mare oprite şi timp pierdut, cu neputinţă de recuperat, când oamenii lui se ocupaseră de chestiuni care priveau centrul universului. A plecat nervos de la geam, dar s-a oprit şi s-a întors. Nu voia să dea ochii de cartea de pe birou.

Voia să vină odată dr. Ferris. A aruncat o privire la ceas: dr. Ferris întârziase - surprinzător, întârzia la o întâlnire cu el, dr. Floyd Ferris, valetul ştiinţei, care întotdeauna 1-a întâmpinat în aşa fel de parcă şi-ar cere scuze că nu are de dat jos mai mult de o pălărie.

Pentru luna mai, vremea era uimitoare, i-a trecut prin minte uitându-se în vale înspre râu; cu siguranţă, din cauza vremii se simţea aşa, nu din cauza cărţii. Când şi-a dat seama că dezgustul pe care i-1 trezea era mai mult decât o simplă repulsie, că avea structura unei emoţii care nu trebuia niciodată recunoscută, a aşezat cartea la vedere, pe birou.

Şi-a zis că s-a ridicat de la birou nu din cauza cărţii de acolo, ci doar pentru că voia să se mişte, doar pentru că-i era frig. S-a plimbat prin cameră, prins între birou şi fereastră. S-a gândit să arunce volumul la gunoi imediat ce o să discute cu dr. Ferris, acolo unde trebuia să fie deja locul lui.

S-a uitat la bucata verde şi strălucitoare de pământ de pe dealul din depărtare, promisiunea unei primăveri într-o lume în care părea că nu va mai apărea vreodată vreun fir de iarbă sau vreun mugure. A zâmbit cu însufleţire, iar când bucata de pământ a dispărut, a simţit în partea de jos o împunsătură de nerăbdare, de disperare pentru că voia să păstreze sentimentul ăla.

Asta i-a amintit de un interviu din iarna trecută cu un distins romancier. Romancierul venise din Europa să scrie un articol despre el - şi el, care dispreţuise cândva interviurile, a vorbit cu înflăcărare şi mult prea mult, văzând o inteligenţă promiţătoare pe faţa romancierului şi simţind, fără niciun motiv, o nevoie disperată să fie înţeles. Când a fost publicat, articolul era o grămadă de propoziţii care îl lăudau exagerat şi care-i deformau fiecare gând pe care îl exprimase. închizând revista, a simţit acelaşi lucru pe care-l simte şi acum, când se risipeşte o rază de lumină.


Recenzii"Pentru prima dată în limba română, apare cea mai citită și importantă carte, după Biblie, din SUA: Atlas Shrugged de Ayn Rand.

Dacă stânga politică a lumii a luat citate din Marx, Lenin, Stalin, Mao și Che Guevara, atunci dreapta i-a răspuns cu citate dintr-un singur autor: Ayn Rand. Nu poți construi capitalism fără Ayn Rand. Actualul capitalism românesc (din ambele state) e o cometă socialistă cu astronautul Marx."

-- Gheorghe Erizanu, editor și autor


Vezi Trailerul EcranizăriiBestseller Internațional

Romanul este un Bestseller Internațional, vândut în peste 445,000 exemplare doar în anul 2011 potrivit Insitutului Ayn Rand din SUA. Postul de televiziune Discovery plasează Revolta lui Atlas în ”Top 10 Cărți care au schimbat lumea”.

Cartea a ajuns pe locul 1 la cateogria ”Literatură și Ficțiune” de pe Amazon.com și în lista de bestselleruri New York Times.


Despre AutorAyn Rand (născută Alissa Zinovievna Rosenbaum 2 februarie 1905, Petersburg, Rusia, d. 6 martie 1982, New York), a fost o filozoafă și scriitoare americană, inițiatoarea curentului numit obiectivism și autoare a romanelor We the Living, Anthem, The Fountainhead și Atlas Shrugged.

În anii ce au urmat morții sale, interesul față de ideile lui Rand a crescut din ce in ce mai mult. Astăzi, filosofia ei a devenit tema principală a multor cărți, filme documentare, reviste și ziare, ducând la apariția unei mișcări ale diverselor organizații academice. De asemenea, în 2007, jocul video „BioShock”, al firmei Irrational Games, prezintă un oraș utopic subacvatic, bazat parțial pe ideile filozofice ale lui Rand, oraș construit de personajul Andrew Ryan, dealtfel o anagrama a numelui Ayn Rand. -- Wikipedia


Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 216
Editura: Cartier
Apariția: Octombrie 2014
ISBN: 978-9975-79-913-3
Dimensiuni: 13,5 x 20 cm
Greutatea: 0.5000

Pareri