Revoltă în Deşert

Mai multe poze

Revoltă în Deşert
255,00 MDL (63,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere si prefata de Mircea Eliade
 
Cuvint inainte de Mircea Anghelescu
 
T.E. Lawrence a inspirat celebrul film Lawrence al Arabiei (1962), cistigator a 7 premii Oscar, avindu-l ca protagonist pe Peter O’Toole. 

In 1916, T.E. Lawrence este un tinar ofiter atasat Biroului de informatii al Statului-Major englez de la Cairo, pasionat de cultura araba, de strategie militara si de arheologie. Dupa izbucnirea revoltei impotriva dominatiei otomane, Lawrence isi da seama ca arabii au nevoie de un conducator si il si gaseste: Feisal, fiul mai mic al regelui Hussein, pare omul potrivit pentru a-i conduce spre victorie. Alaturi de Feisal, Lawrence arunca in aer poduri si trenuri, organizeaza atacuri-fulger si ambuscade, obligindu-i pe inamici sa se retraga tot mai mult spre nord.
 
Cind, pe 4 octombrie 1918, paraseste Damascul cucerit de arabi, cel care in urma cu doi ani era un simplu ofiter din personalul auxiliar britanic este o adevarata legenda si are deja supranumele cu care va ramine in istorie: Lawrence al Arabiei.
 
Din cuprins: Feisal si recrutii sai • Pornind spre Siria • Adevaratul desert • Ospetele triburilor • Nomazii si viata nomada • Lupta se indreapta spre mare • Blocati de iarna • Intrarea in Damasc
 

 

Recenzii


 

„Eliade semnaleaza cartea inca in ianuarie 1932, cind scrie pentru prima data despre ea in foiletonul ziarului Cuvintul, numindu-l pe autor «eroul celei mai romantice aventuri din razboiul european»… Dar ceea ce i-a trezit cu adevarat admiratia este ca Lawrence a obtinut marile sale succese in mobilizarea triburilor beduine impotriva inamicului otoman prin capacitatea de a colabora cu acestea si a se identifica cu modul lor de a gindi si trai situatiile carora trebuiau sa le faca fata.”-- Mircea Anghelescu
 
 
Despre Autor

 

T.E. Lawrence (1888-1935) a fost colonel in armata britanica si arheolog. Si-a cistigat celebritatea si supranumele de Lawrence al Arabieiin timpul primului razboi mondial, cind a avut un rol de prim-plan in Peninsula Arabica, mai intii in timpul campaniei din Sinai si Palestina, apoi, intre 1916 si 1918, in revolta arabilor impotriva dominatiei otomane in regiune.

Lawrence a inspirat celebrul film Lawrence al Arabiei (1962), cistigator a 7 premii Oscar, avindu-l ca protagonist pe Peter O’Toole.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Revolt in the Desert
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 368
Editura: Polirom
Apariția: Aprilie 2015
ISBN: 978-973-46-5322-5
Dimensiuni: 13,5 x 20 cm
Greutatea: 0.3400

Pareri