Reglementarea Transnistreană: O Soluție Europeană [eBook]

Reglementarea Transnistreană: O Soluție Europeană [eBook]
0,00 MDL (0,00 RON)
    • 19 persoane au cumpărat acest produs.

Descriere

Studiul "Reglementarea transnistreană: o soluţie europeană" oferă o descriere detaliată a evenimentelor de după conflictul militar din 1992 pînă în prezent şi analizează elementele-cheie în evoluţia procesului de reglementare transnistreană. La partea dedicată concluziilor şi recomandărilor sînt evidenţiate cauzele existenţei acestui "conflict îngheţat" pe parcursul a 17 ani, precum şi viziunea autorului privind soluţia acestuia, care trebuie să fie una "europeană".

Reglementarea conflictului transnistrean impune atingerea unui compromis în vederea soluţionării finale la masa de negocieri. Cu toate acestea, durata negocierilor dovedeşte că părţile implicate nu reuşesc să rezolve problema din cauza unor conjuncturi şi speră că, între timp, acestea se vor schimba, înclinînd balanţa în favoarea uneia dintre ele.

Motivul principal pentru care diferendul rămîne nesoluţionat rezidă în faptul că părţile percep în mod diferit semnificaţia reglementării definitive a conflictului.

Din documentele oficiale şi din declaraţiile înalţilor demnitari rezultă clar că Republica Moldova înţelege procesul de reglementare a conflictului în conformitate cu Legea Supremă adoptată în anul 1994. în viziunea Chişinăului, reglementarea presupune eliminarea factorilor ce au generat conflictul şi reintegrarea ţării în hotarele existente la 1 ianuarie 1990. în acest sens, am putea afirma că Republica Moldova depune în continuare eforturi pentru a lichida toate eventualele motive care provoacă fobii populaţiei de pe malul stîng al Nistrului.

La rîndul său, Transnistria percepe reglementarea diferendului ca pe un proces de recunoaştere a dreptului său deplin la independenţă, proclamată la începutul anilor 1990. în acest context, sînt invocate anumite argumente istorice, se fac referiri la un pretins pericol românesc, pe care transnistrenii ar fi reuşit să-l anihileze, respingînd „agresiunea naţionaliştilor români".

Publicaţia a apărut în cadrul proiectului "Relaţiile Moldova – UE – Îmbunătăţirea Informării şi Dezbaterii Publice asupra Principalelor Evoluţii" cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.

http://www.e-democracy.md

Despre Autor

Igor Boțan (n. 15 aprilie 1960, s. Cojușna, r. Strășeni) este un analist politic, expert în evenimente politice și alegeri. Între 1992 și 1994 a lucrat în secretariatul Președintelui Republicii Moldova. Din 1995 a fost corespondent pentru revista online Moldova Azi.

Între 2000 și 2008, Igor Boțan a fost comentator politic pentru Radio Europa Liberă și BBC. Din 1999 este Director al  Asociației pentru Democrație Participativă ”Adept”. Între  anii 2010-2013 a activat în calitate de comentator politic la Publika TV, emisiunea ”Fabrika”, iar începând cu anul 2013 la TV7 la emisiunea ”Politica”. - Wikipedia

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Arc
Apariția: 2009
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 0,7 MB
Pagini Ediție Print: 88
Compatibil cu Kindle: Da

Pareri