Regăsirea Identității Naționale

Regăsirea Identității Naționale
162,00 MDL (40,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

La realizarea acestui volum au contribuit cu texte: Vasile Boari, Eugenia Bojoga, Anton Carpinschi, Andrea Carteny, Septimiu Chelcea, Mircea Comsa, Emil Constantinescu, Sergiu Gherghina, Emil Hurezeanu, Radu Murea, Camil Muresanu, Virgil Nemoianu, Horatiu Rusu, Oleg Serebrian, Michael Shafir si Valér Veres.

Cine sint romanii? Care sint insusirile lor? Care este viitorul in plan identitar? Punind in discutie mituri identitare, stereotipuri, procesele de formare si evolutie a identitatii romanesti, dar si raporturile acesteia cu identitatea minoritatilor din Romania, volumul ofera posibile raspunsuri la intrebarile implicite din titlu.

Textele contributorilor, nume de prim-plan ale mediului academic din Cluj, Bucuresti, Iasi si Chisinau, variaza de la abordari de natura filosofica si antropologica la cele de factura politica si psihologica. Perspectiva interdisciplinara si complementaritatea contributiilor contureaza astfel o imagine comprehensiva a dezvoltarii si provocarilor actuale ale identitatii nationale.

Cuprins: Abordari multidimensionale ale unei vechi problematici • Identitatea romaneasca in contextul postmodernismului • Dinamica identitatii la romani: profiluri valorice • Cu referire la romani: caracter national, nationalism, patriotism • Identitatea minoritara ca oglinda a identitatii majoritare • Identitatea refulata a basarabenilor si limba „moldoveneasca”

Despre Autori

Vasile Boari este profesor universitar la Universitatea „Babes-Bolyai”, licentiat in filosofie la aceeasi universitate, doctor in filosofie, director coordonator al Centrului de Analiza Politica, director fondator al revistelor East si Europolis. Este autor al volumelor: Filosofia si conditia morala a cetatii, Dialectica raportului constiinta morala – constiinta politica. O perspectiva filosofica, Introducere in stiintele politice, Introducere in teoria valorilor politice, precum si a numeroase studii publicate in reviste de specialitate.

Sergiu Gherghina este cercetator doctorand la Universitatea Leiden avind ca specializare organizatiile de partide si suportul electoral in tarile Europei Centrale si de Est. Este asistent de cercetare in domeniul partidelor din Europa de Vest si asistent universitar in metode de cercetare, psihologie politica si partide. Ariile sale de interes sint: partidele, comportamentul legislativ si democratizarea.

Radu Murea este doctorand al Facultatii de Istorie si Filosofie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”, cu o teza despre tendintele modernizatoare din lumea islamica. Este membru al Centrului de Analiza Politica al Universitatii „Babes-Bolyai” si face parte din board-ul editorial al Revistei Europolis. Journal of Political Analysis and Theory. A coordonat, impreuna cu Vasile Boari si Stefan Borbély, volumul Identitatea Romaneasca in Context European. Coordonate istorice si culturale (2009) si Romania dupa douazeci de ani (2010, 2 vol.) alaturi de Vasile Boari si Natalia Vlas. 

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 280
Editura: Polirom
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-46-1715-9
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri