Pe drumuri de munte

Pe drumuri de munte

Preț de Listă: 100,00 MDL (25,00 RON)

Preț: 49,00 MDL (12,25 RON)

Economisești: 51,00 MDL (12,75 RON) (51%)

Disponibilitate: În Stoc

Doar 1 exemplar disponibil

Descriere

Colectia Cartea de acasa reuneste, in volume legate cu maiestrie, scrieri remarcabile, integrale, insotite de Glosare ce readuc in atentia cititorului cuvinte pierdute de vreme. Documentarea a fost facuta din editii inaccesibile publicului larg pana acum, editii vechi, uneori unicat, adunate din arhive si anticariate. Tabelele cronologice cuprind momente importante din viata scriitorilor, care au marcat evolutia si creatia acestora.

Prin placerea de a povesti, Hogas se integreaza seriei de prozatori moldoveni care, de la Negruzzi pana la Sadoveanu, exceleaza ca naratori. Despre el, Tudor Vianu spunea:"Hogas este un Creanga trecut prin cultura", iar E. Lovinescu afirma: "Opera lui Hogas nu e nici contemporana si nici macar specific nationala, ci pluteste peste rasa si peste timp..."

 

Despre Autor


 

Calistrat Hogas (n. 19 aprilie 1847, Tecuci - d. 28 august 1917, Roman) a fost un prozator roman. S-a nascut la Tecuci, in familia preotului Gheorghe Dimitriu. A fost inscris la scoala publica, sub patronimicul Hogas, din initiativa invatatorului, Hogas fiind porecla bunicului dinspre tata.

In perioada 1860-1869, a urmat Academia Mihaileana, in generatia lui A.D. Xenopol, Al. Lambrior, Vasile Conta, Gheorghe Panu si altii de care l-au legat prietenii durabile. Dupa absolvirea liceului s-a inscris la Facultatea de filozofie si litere din Iasi, "bransa literara". In anul in care a terminat Academia, in urma unui concurs, a fost numit profesor de "partea literara" la gimnaziul comunal din Piatra Neamt si, la foarte scurt timp - director.

S-a casatorit in 17 ianuarie 1871 cu fiica preotului Costache Gheorghiu din Piatra Neamt, foarte tanara si sfioasa Elena, careia scriitorul i se adresa cu apelativul "Elencu". Un conflict de proportii cu autoritatile locale care patronau gimnaziul l-au determinat sa se mute in 1878, pentru doi ani, la gimnaziul din Tecuci si un an la Scoala normala "Vasile Lupu" din Iasi.

A revenit in 1881 ca director si profesor la Piatra Neamt si a devenit un apropiat "amic" al lui I.L. Caragiale, aflat in perioada octombrie 1881 - martie 1882 in judetul Neamt, ca revizor scolar. Un alt conflict cu autoritatile locale, in 1886, implicand si conotatii de viata personala, l-au indemnat sa se transfere, ca profesor si director, la gimnaziul din Alexandria, refuzand oferta de a se stabili la Bucuresti.

La 31 ianuarie 1882 i s-a nascut cel de-al saptelea copil, o fetita botezata Sidonia. Desi a mai existat si cel de-al optulea copil nascut in familia scriitorului - Marioara, care a decedat timpuriu, Sidonia, ramasa mezina, si-a insotit tatal, alaturi de mama ei, in detasarea la Alexandria (Teleorman).

Vila din Roman in care a locuit Calistrat Hogas intre 1891-1899 Profesorul C. Hogas s-a apropiat de casa, stabilindu-se la Roman in 1891, unde s-a mutat si Sidonia. In Roman, Calistrat Hogas locuieste intr-o vila aflata in apropierea Liceului Roman-Voda. In 1899, intreaga familie, cu exceptia fiului Aetiu, care studia la Bucuresti, s-au mutat la Iasi.

Profesorul C. Hogas a iesit la pensie, dar a continuat sa predea pana la 40 de ore pe saptamana. 1915: Scriitorul se muta la Piatra Neamt unde locuiau deja sotia si fiica Cecilia. 28 august 1917: Calistrat Hogas se stinge din viata la Roman, in mijlocul nepotilor pe care i-i daruise fiica cea mare, Cleopatra Silberg. La implinirea a 42 de zile, la 8 octombrie, este reinhumat la Piatra Neamt.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 287
Editura: Erc Press
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-157-651-0
Dimensiuni: 12,5 x 20,5 cm
Greutatea: 0.3800

Pareri